Οι 120 δόσεις θα δώσουν ανάσα στους επαγγελματίες

Σε καθεστώς διαρκούς πίεσης βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες και στην Ήπειρο, που παλεύουν να επιβιώσουν, αντιμετωπίζοντας συσσωρευμένα χρέη προς το Δημόσιο. 

Πρόκειται για ένα πρόβλημα πανελλαδικό και σε μεγάλη ένταση, το οποίο επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, με αφορμή την παρέμβαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Το αίτημα για μια νέα, ρεαλιστική και δίκαιη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις δεν αποτελεί ούτε λαϊκισμό ούτε «εύκολη υπόσχεση». Αντιθέτως, πρόκειται για ένα απολύτως τεκμηριωμένο μέτρο, το οποίο –όπως επισημαίνει το ΕΕΑ– δεν συνεπάγεται κανένα δημοσιονομικό κόστος για την κυβέρνηση. Αντίθετα, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός αύξησης των δημόσιων εσόδων και επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Εκτός ρυθμίσεων!

Σήμερα, χιλιάδες επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι παραμένουν εκτός κάθε ρύθμισης. Όχι από επιλογή, αλλά επειδή οι προηγούμενες ρυθμίσεις συνοδεύονταν από αυστηρές και περιοριστικές προϋποθέσεις, που στην πράξη απέκλειαν τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών. Το αποτέλεσμα είναι χρέη που «παγώνουν», επιχειρήσεις που ασφυκτιούν και ένα Δημόσιο που τελικά δεν εισπράττει τίποτα.

Ρεαλιστικές προϋποθέσεις 

Ωστόσο, όπως τονίζεται, μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων, με ευρείες και ρεαλιστικές προϋποθέσεις ένταξης, μπορεί να αλλάξει ριζικά αυτή την εικόνα. Να δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επαγγελματίες να ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα, αλλά και να επανενταχθούν οφειλέτες που τέθηκαν εκτός ρυθμίσεων λόγω πραγματικής αδυναμίας πληρωμής. Με τον τρόπο αυτό, «νεκρά» χρέη μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικά έσοδα για το κράτος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το ζήτημα των τόκων και των προσαυξήσεων. Όπως τονίζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η αποπληρωμή του αρχικού χρέους δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι υπέρογκες προσαυξήσεις και τα πανωτόκια έχουν εκτοξεύσει τις οφειλές σε επίπεδα μη βιώσιμα, συχνά υψηλότερα από το ίδιο το κεφάλαιο. Η διαγραφή ή δραστική μείωση αυτών των επιβαρύνσεων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια ουσιαστική και αποτελεσματική ρύθμιση.

Όλες οι οφειλές 

Παράλληλα, ζητούμενο είναι η ρύθμιση να είναι ενιαία και να περιλαμβάνει όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο, τόσο προς την Εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν ως ένα σύνολο και όχι με «διαχωρισμένα» χρέη, και το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις λύσεις που τους προσφέρονται.

Το αίτημα για τις 120 δόσεις δεν εμφανίζεται σήμερα για πρώτη φορά. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών το έχει καταθέσει εδώ και καιρό, στο πλαίσιο των προτάσεών του για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την ουσιαστική προστασία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Related posts

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας φτωχοποιείται, παρακμάζει και εγκαταλείπεται. Άμεση η ανάγκη για αλλαγή μοντέλου διοίκησης και ανάπτυξης

«Θεσσαλονίκη: Ηχηρή παρουσία Γρηγόρη Δημητριάδη στην κοπή πίτας της ΝΔ»

Το Healthy Hoops 4ALL κάνει στάση σε Πρέβεζα και Ιωάννινα