Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τις εντατικές τροχονομικές της δράσεις με επίκεντρο την εκστρατεία «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους». Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική, με σκοπό τη συμμόρφωση οδηγών και επιβατών δικύκλων, καθώς και των χρηστών Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.).
Αποτελέσματα Ελέγχων και Αυστηροποίηση Ποινών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, κατά την περίοδο από τις 18 έως τις 24 Αυγούστου 2025, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.764 έλεγχοι, με αποτέλεσμα τη βεβαίωση 180 παραβάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025) προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τη μη χρήση κράνους, ως εξής:
- Οδηγός δικύκλου: Πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες. Οι ίδιες ποινές επιβάλλονται και αν ο οδηγός δεν μεριμνήσει για την ασφάλεια του επιβάτη.
- Επιβάτης δικύκλου: Πρόστιμο 350 ευρώ.
- Οδηγός Ε.Π.Η.Ο.: Πρόστιμο 30 ευρώ.
Στόχος η Προστασία της Ζωής, Όχι τα Πρόστιμα
Ο κύριος στόχος αυτής της εκστρατείας δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η καθολική αποδοχή της χρήσης πιστοποιημένου κράνους ως βασικού μέσου προφύλαξης. Οι έλεγχοι συνοδεύονται από δράσεις πρόληψης, με απώτερο σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η Αστυνομία τονίζει, για μία ακόμα φορά, πως «Το κράνος σώζει ζωές».
|
|