Home » Μια βραδιά δημιουργίας και βιωσιμότητας στην οικία Τσάμη

Μια βραδιά δημιουργίας και βιωσιμότητας στην οικία Τσάμη

Απο Με Άποψη
0 σχόλια 2 λεπτά διάβασμα

Γράφει η Ελένη Παπαδημητρίου

 

Η οικία Τσάμη στο Βαρόσι μετατράπηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Οκτωβρίου σε έναν ζωντανό χώρο δημιουργίας, φιλοξενώντας την παρουσίαση της συμμετοχικής δράσης «Heir-loomed Memories», που διοργάνωσε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος».

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια και τον συντονισμό της Μαρίλιας Κάτρα, Senior Fashion Designer, αποτέλεσε την ολοκλήρωση ενός πρωτότυπου εργαστηρίου δημιουργικής ανακύκλωσης ενδυμάτων. Η δράση εντάσσεται στην πτυχιακή εργασία της κ. Κάτρα με θέμα «Η βιωσιμότητα στις τάσεις της μόδας» και είχε ως στόχο να αναδείξει πώς τα ρούχα, πέρα από την αισθητική τους αξία, μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς μνήμης και συναισθημάτων.

Παλιά ενδύματα και προσωπικές ιστορίες μελών του Συλλόγου ενώθηκαν για να δημιουργήσουν ένα συλλογικό έργο τέχνης, γεμάτο μνήμες, χρώμα και συμβολισμούς. Το κοινό αγκάλιασε με ενθουσιασμό τη δράση, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα της οικίας Τσάμη.

Ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Ε. κ. Ιωάννης Κίτκας υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο είναι πως μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες ο Σύλλογος αναδεικνύει νέους, δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης μας». Από την πλευρά της, η Μαρίλια Κάτρα μίλησε για τη βιωσιμότητα στη μόδα και για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τα ρούχα, τονίζοντας ότι «η μόδα μπορεί να γίνει μέσο σύνδεσης, έκφρασης και συλλογικής συνείδησης».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά η Αντιδήμαρχος Βεγορίτιδας Μελπομένη Μπόγια, γνωστή για το ιδιαίτερο προσωπικό της στυλ, καθώς και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελένη Λαζάρου, που στηρίζει έμπρακτα τις πολιτιστικές δράσεις του τόπου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Κοσσίνη, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην ενότητα και τη συνεργασία των συμμετεχόντων, βοηθώντας ώστε μέσα από τη «σύνδεση των ρούχων» να γεννηθεί ένα ένδυμα γεμάτο αναμνήσεις από διαφορετικές εποχές και ζωές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Έδεσσας, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως η δημιουργικότητα, όταν συνδυάζεται με την κοινωνική ευαισθησία, μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει