Home » Η Πέλλα στις Ράγες του Μέλλοντος: Σιδηροδρομική Ανάπτυξη και Τουριστική Ταυτότητα

Η Πέλλα στις Ράγες του Μέλλοντος: Σιδηροδρομική Ανάπτυξη και Τουριστική Ταυτότητα

Απο Χρήστος Δημητριάδης
0 σχόλια 2 λεπτά διάβασμα
Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πέλλας επανέφερε στο προσκήνιο μια ιστορική αδικία, αλλά και μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία. Η Πέλλα, ένας τόπος με σπάνιο φυσικό κάλλος και βαριά πολιτιστική κληρονομιά, παραμένει συγκοινωνιακά απομονωμένη, στερούμενη τη σύνδεση που θα μπορούσε να την καταστήσει κορυφαίο τουριστικό προορισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Κεντρικός πυλώνας της πρότασης είναι η ένταξη της Πέλλας στον σχεδιασμό του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Η κατασκευή της νέας γραμμής που θα διέρχεται από τα Γιαννιτσά δεν είναι απλώς ένα έργο υποδομής, αλλά μια πράξη οικονομικής δικαιοσύνης. Παράλληλα, η αναβάθμιση της γραμμής Έδεσσας – Άρνισσας αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς η Άρνισσα αποτελεί την πύλη εισόδου για τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν. Η μετατροπή της σε σύγχρονο άξονα θα επιτρέψει τη μαζική και ασφαλή μεταφορά τουριστών προς τους ορεινούς προορισμούς, αποσυμφορώντας το οδικό δίκτυο.

Μια από τις πιο ελκυστικές προτάσεις είναι η αναβίωση του ιστορικού «Ντεκοβίλ». Το Τρένο της Καρατζόβας που θα μπορεί  να εκτείνεται έως το Λουτράκι, συνδέοντας την εύφορη πεδιάδα απευθείας με τα Λουτρά Πόζαρ. Μια τέτοια θεματική διαδρομή θα συνδύαζε την ιστορική μνήμη με τον ιαματικό τουρισμό, δημιουργώντας ένα μοναδικό προϊόν στα πρότυπα του Πηλίου ή των Καλαβρύτων.

Ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό. Το εκτιμώμενο κόστος για την κατασκευή της νέας γραμμής μέσω Γιαννιτσών και την αναβάθμιση των υφιστάμενων τμημάτων υπολογίζεται (με βάση παρόμοια έργα) σε περίπου 150-200 εκατομμύρια ευρώ. Αν και το νούμερο ακούγεται μεγάλο, η βιωσιμότητα είναι εξασφαλισμένη για τρεις λόγους:

  1. Επιβατική Κίνηση: Τα Γιαννιτσά και η Αλμωπία έχουν τεράστιο όγκο καθημερινών μετακινήσεων προς Θεσσαλονίκη.
  2. Τουριστική Υπεραξία: Η αύξηση της επισκεψιμότητας σε Πόζαρ και Καϊμακτσαλάν θα φέρει άμεσα έσοδα στην τοπική οικονομία και το κράτος.
  3. Ευρωπαϊκά Κονδύλια: Το έργο μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ή στο ΕΣΠΑ, καθώς προωθεί την «Πράσινη Μετακίνηση».

Ωστόσο, οι υποδομές απαιτούν διαχείριση. Η ίδρυση ενός Τουριστικού Οργανισμού Πέλλας  είναι επιβεβλημένη. Ο οργανισμός αυτός θα αναλάβει τη στρατηγική προβολή (Brand Name), τη διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων (Πέλλα) με τους φυσιολατρικούς προορισμούς (Καταρράκτες, Πόζαρ, Βεγορίτιδα) και τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ ξενοδόχων και παραγωγών.

Η Πέλλα δεν μπορεί πλέον να πορεύεται με αποσπασματικές δράσεις. Ο συνδυασμός του σύγχρονου σιδηροδρόμου, της αναβίωσης της ιστορικής μνήμης και μιας επαγγελματικής τουριστικής διαχείρισης είναι ο μόνος δρόμος για να πάρει ο νομός τη θέση που του αξίζει. Η συζήτηση στη Βουλή πρέπει να γίνει η απαρχή των έργων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει