Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Άρχισε η συγκομιδή των βιομηχανικών συμπύρηνων ροδακίνων

 

Προβληματισμός για τους αγρότες



Άρχισε η συγκομιδή των βιομηχανικών συμπύρηνων ροδακίνων

Μακριά από τις μεγαλουπόλεις, άλλοι ξεκουράζονται σε διακοπές και άλλοι εργάζονται. Αυτή είναι η ισορροπία της ζωής. Ο καύσωνας δεν εμποδίζει τους αγρότες να βρίσκονται στα χωράφια τους ώστε να μαζέψουν την παραγωγή τους στα χωράφια της Πέλλας, μιας και ο κλάδος  του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα που προσφέρει τα μάλα στην οικονομική ευρωστία σε έναν νομό και στην χώρα.

Ο Κώστας Αποστόλου, Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, εξηγεί στην εφημερίδα μας ότι η συγκομιδή των βιομηχανικών συμπύρηνων ροδακίνων βρίσκεται σε σημείο αιχμής και όλοι εργάζονται νυχθημερόν για να κρατήσουν τον τίτλο της χώρας ως πρώτης παγκόσμιας εξαγωγικής δύναμης. «Παίρνεις την κομπόστα, την βάζεις στο ψυγείο και απολαμβάνεις μια δροσερή γεύση. Το ροδάκινο στο ψυγείο μπορεί να μας δροσίζει όλο τον χρόνο».

Άρχισε η συγκομιδή των βιομηχανικών συμπύρηνων ροδακίνων

Όπως λέει ο κ. Αποστόλου το ροδάκινο είναι το μόνο αγροτικό προϊόν, στο οποίο η Ελλάδα είναι ηγέτης και φέρνει μισό δισεκατομμύριο ευρώ στην χώρα κάθε χρόνο. Δίνει εργασία σε δεκάδες επαγγελματικούς τομείς και ανθρώπους, από την παραγωγή στο χωράφι έως την μεταποίηση, τυποποίηση και εξαγωγή. «Οι τιμές διαπιστώνεται ότι κυμαίνονται στα 35 με 38 λεπτά το κιλό φέτος και οι παραγωγοί θα εισπράξουν περίπου τα ίδια χρήματα. Λόγω καιρικών συνθηκών η παραγωγή φέτος είναι καλύτερη από πέρυσι».

Άρχισε η συγκομιδή των βιομηχανικών συμπύρηνων ροδακίνων

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο ιός που κτύπησε κάποιες εκτάσεις, σε Πέλλα και Ημαθία, για τον οποίο δυο χρόνια μετά την εμφάνιση του δεν γνωρίζουν που οφείλεται και δεν υπάρχει κάποια λύση με φάρμακα. Αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για το τι θα πρέπει να πράξουν οι καλλιεργητές. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, «έως εχθές υπήρχαν περίπου 3.500 στρέμματα που έχουν επηρεαστεί, αλλά αυτό δεν θα πλήξει την γενική παραγωγή. Ωστόσο, φοβούνται μήπως πρόκειται για μια βραδυφλεγή βόμβα και το φαινόμενο αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο».

Εφ’ όσον η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής δεν αλλάξει τρόπους παραγωγής και εξαγωγών, η Ελλάδα θα παραμείνει πρώτη στις εξαγωγές.

Άρχισε η συγκομιδή των βιομηχανικών συμπύρηνων ροδακίνων

Ωστόσο, οι εξαγωγές ως ποσότητα και όχι ως αξία παρουσιάζει μια κάμψη, που κυμαίνεται από 25% έως 30% σε σχέση με την προηγούμενες χρονιές. Σε κάποιες χώρες η κατανάλωση αυξάνεται και σε κάποιες μειώνεται, ενώ στο τομέα της τυποποίησης ακολουθούνται νέες σύγχρονες μέθοδοι και υλικά συσκευασίας για να δώσουν διεξόδους και κίνητρα στους καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more