Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Ένας πλούσιος αγροτικός νομός με φτωχούς αγρότες…





Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης



Βρισκόμαστε στο ζενίθ της συγκομιδής των παραγωγών στην Πέλλα. Χιλιάδες είναι τα στρέμματα στην Πέλλα που καλλιεργούνται. Τα πιο πολλά έχουν ροδάκινα και στην συνέχεια έρχεται το κεράσι. Πάμε να δούμε όμως τα νούμερα.

Ο νομός Πέλλας έχει στο σύνολο 2.505,8 εκ στρέμματα. Ειδικότερα καλύπτει έκταση 2.505.000 στρ. από την οποία το 46% έχει πεδινή, το 15,4% ημιορεινή και το 38,6% ορεινή διαμόρφωση.

Οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν το νομό είναι το όρος Βόρας (2524 m), το όρος Βέρμιο (2027 m), το όρος Πάικο (1458 m), το όρος Τζένα (2182 m) και το όρος Πίνοβο (2154 m).

Το 1.029,1 εκ είναι Καλλιεργούμενες εκτάσεις και αγραναπαύσεις. Οι 266,2 χιλ. στρέμματα είναι οι βοσκότοποι. 1.065,0 είναι τα δάση του νομού. 37,9 χιλιάδες στρέμματα καλύπτονται από τα νερά. Ακόμη υπάρχουν 61,4 χιλιάδες στρέμματα χαρακτηρισμένες ως άλλες εκτάσεις.

Η Πέλλα λοιπόν είναι ένας πλούσιος σε έκταση και παραγωγή αγροτικός νομός που έχει όμως φτωχούς αγρότες… Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Που μπορεί να πηγαίνουν τα χρήματα που αποκτώνται από αυτές τις παραγωγές; Γιατί ο αγρότης της Πέλλας δεν έχει το ίδιο βιοτικό επίπεδο με αυτόν της Θεσσαλίας;

Πάμε να δούμε ορισμένα χρήσιμα στατιστικά. Από τους περίπου 60 χιλιάδες στην Πέλλα που αποτελούν το εργατικό δυναμικό με όποια ιδιότητα και αν κατέχουν (πχ εργάτες, υπάλληλοι, ελ. Επαγγελματίες κ.α.) οι 21 χιλιάδες ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα!!! Άρα σωστά η Πέλλα θεωρείται ένας αγροτικός νομός. Στην συνέχεια έρχονται οι επιχειρηματίες που είναι περίπου 14 χιλιάδες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι γύρω στους 9 χιλιάδες.

Εντύπωση προκαλεί πως ο μέσος όρος των αγροτών της περιοχής μας που ασχολούνται επαγγελματικά, είναι περίπου 11 χιλιάδες ευρώ, κάτω από τον γενικότερο μέσο όρο του νομού μας στο σύνολο. Αυτό σημαίνει ότι τα αγροτικά κεφάλαια μάλλον παράγονται από πολλούς αλλά καταλήγουν σε λίγους…

Υπάρχει βέβαια και μια πλευρά που αναφέρει ότι ίσως να μην δηλώνονται όλα τα έσοδα των αγροτών με αποτέλεσμα να υπάρχει μια στρεβλή εικόνα, είναι όμως κάτι που και κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα και δεν φαίνεται από κάπου.

Η ροδακινιά καλλιεργείται σε όλες τις κοινότητες της περιοχής ενδιαφέροντος σε αρκετά μεγάλες εκτάσεις. Για την ακρίβεια είναι η καλλιέργεια που έχει τη μεγαλύτερη έκταση από τα οπωροκηπευτικά και που συνάντησε ευνοϊκές συνθήκες στο Ν. Πέλλας και αποτέλεσε για πολλά χρόνια τον κορμό της γεωργικής παραγωγής. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή παρέμβασης διαθέτουν βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και γεύση, και ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή.

Η Πέλλα χρειάζεται ένα νέο αγροτικό μοντέλο ανασύνταξης όπου τα εισοδήματα των αγροτών θα αυξηθούν και ο ίδιος δεν θα είναι ο φτωχός συγγενής στο πάρτι που γίνεται κάθε χρόνο με τα αγροτικά προϊόντα του νομού Πέλλας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more