- Παρουσιάστηκε σε «υπαίθριο εργαστήριο» στο ακριτικό Δολό Πωγωνίου από Ευρωπαίους και Έλληνες ειδικούς…
Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την αξία του πρόβειου μαλλιού και τους τρόπους αξιοποίησής του για την κατασκευή υφαντών και ρούχων, είχαν όσοι βρέθηκαν το Σάββατο στο αγροτουριστικό συγκρότημα Κωσταρά στο ακριτικό Δολό Πωγωνίου.
Εκεί, σ’ ένα βιωματικό υπαίθριο εργαστήριο Έλληνες και Ευρωπαίοι, γνώστες της επεξεργασίας μαλλιού παρουσίασαν ολόκληρο τον κύκλο του (κούρεμα, διαλογή, πλύσιμο, βάψιμο, λανάρισμα, γνέσιμο…), ενώ ακολούθησε επίδειξη και εκμάθηση σε αργαλειούς, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πατροπαράδοτη επεξεργασία του μαλλιού.
Στην πράξη λοιπόν αποδείχθηκε ότι πρόκειται για μια ολόκληρη επιστήμη, την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε για να μη χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο σκοπός της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε από το «Αγρόκτημα Κωσταρά» και την Ευρωπαϊκή Ένωση Μαλλιού (European Wool Association).
Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις…
Την όλη διαδικασία που συντόνιζε η Λένα Γεροθανάση με την ομάδα του «Pokari Project», παρακολούθησε o καθηγητής Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρσένος με την ομάδα του, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων Γιώργος Μπέλλος, ενώ στις εργασίες συμμετείχε και η Προέδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μαλλί Nathalie Ketterle, η οποία μάλιστα έκανε και μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τις φυλές και τον πληθυσμό προβάτων στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γ. Αρσένος παρουσίασε τις διαφορετικές χρήσεις μαλλιού και πως αυτές μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους.
Μια διαφορετική διάσταση έδωσε η Φινλανδή κτηνοτρόφος Satu Kumpulainen, μέλος του EWA, της οποίας τη φάρμα επισκέπτονται παιδιά με κάθε είδους αναπηρία, αλλά και ενήλικες και η επαφή τους με τα ζώα λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία τους. Μάλιστα, όπως είπε, το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Φινλανδική κυβέρνηση, ενώ η ίδια συνεργάζεται με ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Την όλη παρουσίαση παρακολούθησε και ο Πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γιάννης Δεκόλης.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση της Πωγωνίσιας φορεσιάς από την κ. Λευκοθέα Μάγκου, η οποία έδειξε το δέσιμο της ομπόλιας, ενώ περιέγραψε λεπτομερώς ολόκληρη τη σύνθεση της φορεσιάς, η οποία επίσης είναι φτιαγμένη από μαλλί!
* * *
Αναμφίβολα, η μεταποίηση του πρόβειου μαλλιού είναι μεγάλη υπόθεση. Και μπορεί η πατροπαράδοτη επεξεργασία του τα τελευταία χρόνια να είχε εκλείψει, ωστόσο φαίνεται πως δειλά – δειλά αυτό άρχισε να αλλάζει, με την Ευρώπη να δείχνει το δρόμο. Η αξία του μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητη και να συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, με την ανάπτυξη βιώσιμων βιομηχανιών, αρκεί να μη χαθεί η ταυτότητα, η παράδοση και κυρίως η ιχνηλασιμότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου