Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

«ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ»



ΣΥΓΧΥΣΗ, ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ.


Στην συνεδρίαση της 26/06/2024 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας, και εκτός ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε το θέμα του μεγάλου έργου «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ». Το έργο αυτό αναμένεται να έχει  σημαντικό αντίκτυπο στους αγρότες της περιοχής και στον Δήμο Πέλλας. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η συζήτηση, εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια, την ακεραιότητα της διαδικασίας και την κατανόηση της ανάγκης εμπλοκής των ενδιαφερόμενων μερών σε ένα έργο.

Κατ’ αρχάς το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης με το χαρακτηρισμό ως ‘έκτακτο’. Αυτό από μόνο του ήταν τεράστια αστοχία καθώς το μέγεθος ενός τέτοιου έργου έπρεπε να αποτελέσει το μοναδικό θέμα μιας ξεχωριστής συνεδρίασης του Δ.Σ, αν όχι περισσοτέρων. Επιπλέον, το έργο  δεν εισήχθη στην συνεδρίαση ως το «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ» αλλά ως το «Φράγμα της Καλής». Το δε θέμα προς συζήτηση, και ψήφιση  τέθηκε ως «εκχώρηση δυνατότητας πρόσβασης στις αρδευτικές υποδομές του δήμου στον ανάδοχο του έργου», ενώ στην ουσία αυτό που έπρεπε να συζητηθεί και να ψηφιστεί ήταν το Παρεπόμενο Σύμφωνο του έργου που διαμοιράστηκε στα μέλη του Δ.Σ.

 

Και εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα. Στον τίτλο του Παρεπόμενου Συμφώνου αναφέρεται ότι το σύμφωνο είναι παράρτημα της «Σύμβασης Σύμπραξης». Τέτοια σύμβαση όμως δεν υπάρχει, καθώς το έργο είναι ακόμη στην φάση της δημοπράτησης, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ που έλαβε μέρος στην συνεδρίαση. Επίσης, το Παρεπόμενο Σύμφωνο αναφέρει ότι «Οι Αρμόδιοι Αρδευτικοί Φορείς (Δ.Πέλλας, Σκύδρας & ΓΟΕΒ) δηλώνουν ότι έχουν λάβει γνώση της «Σύμβασης Σύμπραξης» μαζί με τα Παραρτήματά της».  Αυτό δεν ήταν δυνατόν καθώς η «Σύμβαση Σύμπραξης» δεν υπάρχει, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τα μέλη του Δ.Σ να μην γνωρίζουν βασικές λεπτομέρειες οι οποίες θα τα επέτρεπαν να πάρουν μια ενημερωμένη και τεκμηριωμένη απόφαση επί του θέματος.

 

Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση που ακολούθησε, έγινε μέσα σε σύγχυση, κενά κατανόησης, ερωτηματικά και αναπάντητες ερωτήσεις.  Η εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες αλλά δεν  κατάφερε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις, επιτείνοντας την σύγχυση και τα ερωτηματικά.

 

Παρά το χάος και τα αναπάντητα ερωτήματα, όλες οι παρατάξεις ψήφισαν "ΝΑΙ" στο Παρεπόμενο Σύμφωνο χωρίς να γνωρίζουν το τι θα περιέχει η Σύμβαση Σύμπραξης. Αυτή η ομόφωνη ψήφος μπροστά στην προφανή σύγχυση και τα κενά κατανόησης του αντίκτυπου του έργου στους αγρότες και τον δήμο, υποδηλώνει ότι τα μέλη του Δ.Σ. αισθάνθηκαν ‘πιεσμένα’. Ο φόβος ότι εάν έθεταν εύλογες ενστάσεις και αντιρρήσεις θα μπορούσε να εκληφθεί ως άρνηση προς το έργο, έπαιξε, πιθανώς, σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους. (Μια τακτική που χρησιμοποιείται συχνά για να καταπνίγουν διαφωνίες και να προωθούν έργα χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο και την δέουσα επιμέλεια).

 

Δεδομένης της ανωτέρω κατάστασης, δύο σενάρια είναι πιθανά όσον αφορά τη διεξαγωγή αυτής της συζήτησης και απόφασης:

 

1.   Είναι πιθανό τα άτομα που εισήγαγαν το θέμα εκτός ημερησίας, να αγνοούσαν σε μεγάλο βαθμό τις κατάλληλες διαδικασίες για τη συλλογή στοιχείων από τους ενδιαφερόμενους φορείς ενός έργου. Η διανομή ενός ελλιπούς εντύπου και η έλλειψη βασικών λεπτομερειών αντανακλά έλλειψη κατανόησης της σημασίας της διαφάνειας και της λεπτομερούς πληροφόρησης σε τέτοιου είδους συζητήσεις.

 

2.   Το πιο ανησυχητικό σενάριο είναι το ενδεχόμενο να δημιουργήθηκε σκόπιμα αυτή η σύγχυση. Παρουσιάζοντας μια ελλιπή συμφωνία και πιέζοντας για ψηφοφορία, παρά τα αναπάντητα ερωτήματα και την μη κατανόηση του αντίκτυπου και των κινδύνων του έργου στους αγρότες και τον δήμο, οι διοργανωτές της συζήτησης μπορεί να επεδίωκαν να αποφύγουν τον ενδελεχή έλεγχο και τις ‘άβολες’ ερωτήσεις.

 

Η κατάσταση, όπως εξελίχθηκε, δείχνει μια ανησυχητική αδιαφορία για τη διαφάνεια και τη γνήσια εμπλοκή των αγροτών και του δήμου στο θέμα του έργου. Ως ενεργοί πολίτες, πρέπει να απαιτήσουμε και να επιμείνουμε στη λογοδοσία. Επομένως προτείνουμε τα εξής:

 

1.   Λεπτομερείς πληροφορίες για το έργο: Πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση ή απόφαση, όλα τα σχετικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης Σύμπραξης του έργου, πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

 

2.   Διαφανείς διαδικασίες: Οι συνεδριάσεις πρέπει να διεξάγονται με τρόπο που να διευκολύνει την τεκμηριωμένη συζήτηση, με εκπροσώπους προετοιμασμένους να απαντούν πλήρως σε όλες τις ερωτήσεις.

 

3.   Ενδυνάμωση των ενδιαφερομένων μερών: Διασφάλιση του γεγονότος ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ιδίως οι άμεσα θιγόμενοι (αγρότες και δήμος σε αυτήν την περίπτωση), έχουν ουσιαστική φωνή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων χωρίς φόβο εκφοβισμού ή αντιποίνων.

 

Η κοινότητά μας αξίζει καλύτερο τρόπο διαχείρισης θεμάτων που έχουν στρατηγικές επιπτώσεις στον τόπο μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα έργα, ιδίως εκείνα με σημαντικές επιπτώσεις, υπόκεινται σε αυστηρό και διαφανή έλεγχο έτσι ώστε να εκπληρωθούν οι σκοποί του έργου χωρίς να βλάψουν τα στρατηγικά  συμφέροντα των αγροτών και του δήμου.

 

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΛΛΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more