Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Κλείνατε επί δεξιά στην Πέλλα

 



Οι αιτίες της ανόδου της ριζοσπαστικής δεξιάς

Χρήσιμα στατιστικά στοιχεία

 

Για πρώτη φορά στην Πέλλα, Κόμματα που κινούνται δίπλα στην Νέα Δημοκρατία, κατάφεραν να καταγράψουν τέτοιου είδους ποσοστά. Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής και Πατριώτες, συγκέντρωσαν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 30% στο νομό ενώ η Ελληνική Λύση βρέθηκε στην δεύτερη θέση. Φυσικά και αυτές οι καταγραφές δείχνουν μιας δεξιόστροφη κατεύθυνση της περιοχής μας ενώ ταυτόχρονα μια μεγάλη μερίδα των πολιτών μας έχουν μια πιο ριζοσπαστική  προσέγγιση στα πράγματα. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα παράπονα που έχουν οι αγρότες της περιοχής μας από την Κυβέρνηση αναφορικά με τις αποζημιώσεις ενώ ακρίβεια αλλά και εγκατάληψη από την πολιτεία σε σημαντικά έργα υποδομών όπως η κατασκευή του δρόμου Έδεσσα Θεσσαλονίκη και Νάουσας Σκύδρας, έπαιξαν ρόλο στο αποτέλεσμα. Ενδεικτικό το γεγονός ότι υπήρξαν περιοχές στην Πέλλα όπου Ελληνική Λύση κατά κύριο λόγο και Νίκη κατάφεραν να τερματίσουν στην πρώτη θέση.  

Για παράδειγμα το Κόμμα Νίκη βγήκε πρώτο στο Βορεινό, στο Νεοχώρι, ενώ Η Ελληνική στην Ξιφιανή, στους Τσάκωνες, στον Αρχάγγελο, στο Ριζοχώρι, στην Φιλώτεια, στην Ζέρβη, στον Αξό, στην Λάκκα και την Αγροσυκιά, στο Μάνδαλο, στην Δάφνη, στο Πλεύρωμα και στο λουτροχώρι.  Στα πιο πολλά χωριά Η Ελληνική Λύση ήταν δεύτερη ενώ η Νίκη πλησίασε και αυτή στην Τρίτη θέση.

 

Φυσικά το ποσοστό αυτό είναι εξωπραγματικό και δείχνει μια δυναμική που έχουν τα Κόμματα στο νομό μας. Πως ψήφιζε λοιπόν η Πέλλα στο παρελθόν; Πότε ξανά καταγράφηκε μεγάλο ποσοστό στα δεξιά της ΝΔ; Η εφημερίδα Άποψη προχωρά σε μια αναδρομή στις ρίζες των εκλογών στον νομό μας.

 

Οι εκλογές του 1950

Οι πρώτες εκλογές σε στοιχειώδη ηρεμία μετά την κατοχή και τον εμφύλιο, ήταν οι εκλογές της 5ης Μαρτίου του 195 όπου έγιναν μερικούς μήνες μετά την οριστική του λήξη. Τότε λοιπόν σχηματίστηκε Κυβέρνηση Κεντρώων Κόμματων με Πρωθυπουργό τον Νικόλαο Πλαστήρα. Στην Πέλλα το Λαϊκό Κόμμα που ήταν συνασπισμός πολλών δεξιών Κόμματων, με αρχηγό τον Νίκο Τσαλδάρη, ήρθε δεύτερο με 25%.

Οι εκλογές του 1951

Σε αυτές τις εκλογές έκανε την εμφάνιση του ο Στράταρχης Παπάγος ιδρύοντας τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ, προάγγελο της Νέας Δημοκρατίας και αφήνοντας έξω το Λαϊκό Κόμμα πιο δεξιά του με τον πρώην Πρωθυπουργό Ντίνο Τσαλδάρη. Στην επικράτεια νίκησαν τα Κεντρώα Κόμματα αν και πρώτος σε ψήφους ήρθε ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. Στην Πέλλα ο Ελληνικός Συναγερμός ήρθε δεύτερος με 28,65% ενώ το Λαϊκό Κόμμα κατέγραψε 9,75% πάνω από την Εθνική του καταγραφή.

Οι εκλογές του 1952

Και εδώ ξεκινά η κυριαρχία Παπάγου. Τα Κεντρώα Κόμματα δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν για την εξουσία και έτσι στις 16 Νοεμβρίου 1952 έχουμε πρόωρες εκλογές όπου ο Παπάγος σαρώνει. Φυσικά δεν υπήρξαν δυο δεξιά ψηφοδέλτια καθώς όλες οι κινήσεις απορροφήθηκαν  από τον Ελληνικό Συναγερμό. Παρόλα αυτά στην  Πέλλα ήρθε δεύτερος με 44%.

Οι εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 1956

Οι εξελίξεις στην Χώρα καταιγιστικές με τον θάνατο του Παπάγου και τον διορισμό ως Πρωθυπουργού του άσημου μέχρι τότε Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο ίδιος διαλύει τον Ελληνικό Συναγερμό και φτιάχνει την ΕΡΕ. Κερδίζει τις εκλογές ενώ υπάρχει και το Κόμμα των Προοδευτικών με στον πρώην Υπουργό του Παπάγου, Σπύρου Μαρκεζίνη που δεν ακολουθεί τον Καραμανλή και κινείται κάπως περιμετρικά με την ΕΡΕ. Στην Πέλλα η ΕΡΕ έρχεται δεύτερη με 45,66% ενώ το Κόμμα των Προοδευτικών καταγράφει μόλις 1,56% ενώ πανελλαδικά είχε 2,3%.

Οι εκλογές του 1958

Είναι οι εκλογές που η ΕΔΑ έρχεται δεύτερη. Ο Καραμανλής μετά την 14 Βουλευτών του προσφεύγει σε εκλογές τις οποίες και κερδίζει. Σε αυτές τις εκλογές οι διαφωνούντες Βουλευτές του Καραμανλή συγκροτούν την Ένωση Λαϊκού Κόμματος και καταφέρνουν με 2,94% να εκλέξουν 4 Βουλευτές. Στην Πέλλα η ΕΡΕ καταγράφει 46,29% και για πρώτη φορά έρχεται πρώτη ενώ η Ένωση Λαϊκού Κόμματος πιάνει 1,24%.

Οι εκλογές του 1961

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο νικητής Καραμανλής καταγορήθηκε μάλλον αδίκως για βία και νοθεία με αποτέλεσμα ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη να καλέσουν τον λαό σε ανένδοτο αγώνα. Δεν υπήρξε δεξιό Κόμμα πέραν της ΕΡΕ η οποία κατέγραψε στην Πέλλα 64,55%,  από τα μεγαλύτερα ποσοστά της κεντροδεξιάς στο νομό.

Οι εκλογές του 1963 και του 1964

Ήταν οι τελευταίες εκλογές πριν την δικτατορία που έφερε στην εξουσία την Ένωση Κέντρου ενώ ο Καραμανλής έφυγε από την Χώρα. Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963 η ΕΡΕ έλαβε στην Πέλλα 38,12% ενώ το Κόμμα των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη 6%, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έλαβε Κόμμα στα δεξιά της δεξιάς προδικτατορικά. Στις 16 Φεβρουαρίου έγιναν οι εκλογές που ο Γεώργιος Παπανδρέου νίκησε τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο που υπήρξε ο διάδοχος του αυτοεξόριστου Καραμανλή ο οποίος τότε συγκρότησε κοινό μέτωπο ΕΡΕ με το Κόμμα των προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη χωρίς βέβαια πολλές πιθανότητες νίκης. Ο δεξιός Συνασπισμός κατέγραψε στην Πέλλα 35%.

Οι πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης

Ο Καραμανλής ήρθε με το αεροπλάνο και φυσικά κατάφερε να μαζέψει και να συσπειρώσει όλη την δεξιά παράταξη. Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 έλαβε 220 έδρες. Πρωτύτερα ίδρυση τη Νέα Δημοκρατία. Στην Πέλλα έλαβε 60%.  Σε εκείνες τις εκλογές έκανε την εμφάνιση του η Εθνική Δημοκρατική Ένωση του Πέτρου Γαρουφαλιά με σαφώς ριζοσπαστικές δεξιές ιδέες, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν Υπουργός της Ένωσης Κέντρου στο παρελθόν. Στην Πέλλα κατέγραψε 1,27% ενώ πανελλαδικά 1,08%

Οι εκλογές του 1997

Στις 20 Νοεμβρίου 1977 έχουμε πρόωρες Εθνικές εκλογές που τις κερδίζει και πάλι η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τότε είχε ιδρυθεί η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ κυρίως με νοσταλγούς της Χούντας και του Βασιλιά όπου πανελλαδικά έλαβε 6,82% ενώ στην Πέλλα πήρε 7,34%, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με τη ΝΔ να έχει 44,20%. Σε αυτές τις εκλογές μπαίνει στη Βουλή το Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που στην Πέλλα πήρε 0,10%.

Η αλλαγή του 1981 και οι Ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς..

Σε αυτές τις εκλογές ο Κωσταντίνος Καραμανλής είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ τα ηνία της Χώρα αναλαμβάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου με το σύνθημα ΑΛΛΑΓΗ!!! Πραγματικά θερίζει τον αντίπαλο του Γιώργο Ράλη της ΝΔ. Σε αυτές τις εκλογές έχουμε την επανεμφάνιση του Κόμματος των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη που καταγράφει στην Πέλλα 2,18% ενώ η ΝΔ έρχεται δεύτερη με 39,41%. Στις ευρωεκλογές που έγιναν την ίδια μέρα σε διαφορετική κάλπη καθώς η Χώρα μόλις είχε μπει στην τότε ΕΟΚ μετά από την προσμονή του Κωσταντίνου Καραμανλή, η ΝΔ  πήρε 35,9% ενώ το Κόμμα των Προδευτικών 1,31%.

 

Ευρωεκλογές του 1984 και Βουλευτικές του 1985

Στις ευρωεκλογές του 1984 και πάλι το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο. Εδώ  υπάρχει  και πάλι η εμφάνιση της ΕΠΕΝ αυτή τη φορά με φυσικά ηγέτη τον Δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο μέσα από την φυλακή όπου και εκλέγει έναν Ευρωβουλευτή καταγράφοντας 2,29%. Στο νομό Πέλλας πήρε 2,1%.  Στις Βουλευτικές εκλογές του 1985 που έγιναν με λίστα η ΝΔ που ήρθε δεύτερη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αυτή τη φορά στα ηνία,  έλαβε 40,84% ενώ στην Πέλλα κατέγραψε 43,08% με την ΕΠΕΝ να λαμβάνει 0,60% πανελλαδικά και 0,81% στην Πέλλα.

Οι εκλογές του 1989 και του 1990

Είχαμε τρεις Βουλευτικές αναμετρήσει και μια για τις Ευρωεκλογές, μέχρι ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης να σχηματίσει Κυβέρνηση με 151 έδρες την Άνοιξη του 1990. Τον Ιούνιο του 1989 έχουμε την εμφάνιση της ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου στα δεξιά της ΝΔ καθώς και της ΕΠΕΝ.  Στην Πέλλα η ΔΗΑΝΑ λαμβάνει 0,92%, η ΕΠΕΝ 0,44% και η ΝΔ 47,10%. Την ίδια μέρα είχαμε και Ευρωεκλογές όπου η ΝΔ στην Πέλλα έλαβε 43,06%, η ΔΗΑΝΑ 1,58% και η ΕΠΕΝ 0,50%. Τον Νοέμβριο του 1989 είχαμε και πάλι Βουλευτικές εκλογές στις οποίες δεν συμμετείχαν άλλα δεξιά Κόμματα πλην της ΝΔ. Πανελλαδικά έλαβε 46,19% ενώ στην Πέλλα πήρε 48,23%. Τέλος στις εκλογές του Απρίλη του 1990, η ΝΔ πήρε πανελλαδικά 46,89% και στην Πέλλα 48,73%. Η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου που στήριξε την Κυβέρνηση με τον Βουλευτή Κατσίκη, πήρε 0,67% πανελλαδικά ενώ στην Πέλλα έλαβε 0,7%.

Το 1993

Στις εκλογές του 1993 κάνει την εμφάνιση της η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ του Αντώνη Σαμαρά που έριξε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και έφερε και πάλι στην εξουσία τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μάλιστα το 1995 στήριξαν μαζί τον Κωστή Στεφανόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έτσι δεν είχαμε πρόωρες εκλογές. Η ΝΔ πανελλαδικά έλαβε 39,30% και στην Πέλλα 42,32%.  Η ΠΟΛΑΝ πανελλαδικά έλαβε 4,87% και στην Πέλλα 3,65%.

Οι ευρωεκλογές του 1994

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές πρώτο βγήκε το ΠΑΣΟΚ και δεύτερη η ΝΔ με αρχηγό τον Μιλτιάδη Έβερτ. Εκεί υπήρξε η κάθοδος της Πολιτικής Άνοιξης καθώς και της ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου που για λίγο δεν πήρε το 3% ώστε να εκλεγεί Ευρωβουλευτής. Λίγους μήνες αργότερα βέβαια έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ΝΔ πανελλαδικά έλαβε 32,32% και στην Πέλλα 34,86%. Η ΠΟΛΑΝ πανελλαδικά έλαβε 8,67% και στην Πέλλα 8,38%, πολύ μεγάλο ποσοστό. Η ΔΗΑΝΑ πανελλαδικά 2,8% και στην Πέλλα 2,32%. Ήταν οι πρώτες εκλογές που Κόμματα δεξιότερα της ΝΔ στην Πέλλα έλαβαν διψήφιο αριθμό.

Οι εκλογές του 1996

Το 1996 ο Κώστας Σημίτης με το ΠΑΣΟΚ μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, καταφέρνει να κερδίσει στον Μιλτιάδη Έβερτ της ΝΔ ενώ η Πολιτική Άνοιξη για λίγους ψήφους μένει εκτός Βουλής. Ο Αντώνης Σαμαράς πάει σπίτι του.  Πανελλαδικά η ΝΔ έλαβε 38,12% και στην Πέλλα 41,87% βγαίνοντας πρώτη ενώ η ΠΟΛΑΝ 2,94% και στην Πέλλα 2,92%.

Οι ευρωεκλογές του 1999 και οι  εκλογές του 2000

Η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή χάνει για πολύ λίγους ψήφους και το ΠΑΣΟΚ του Κώστα σημίτη κάνει αυτοδυναμίας. Λίγους μήνες νωρίτερα όμως κερδίζει στις Ευρωεκλογές που ήταν ο κίκνυο άσμα της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά. Στις Ευρωεκλογές η ΝΔ έρχεται πρώτη με 36,98% και η Πολιτική Άνοιξη καταγράφει 2,4% πανελλαδικά και 2,06 στην Πέλλα. Το 2000 η ΝΔ πανελλαδικά κατέγραψε 42,74% και στην Πέλλα 48,52%.

Οι Βουλευτικές του 2004

Εδώ έχουμε για πρώτη φορά την εμφάνιση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού του Γιώργου Καρατζαφέρη που στις Βουλευτικές δεν κατορθώνει να μπει στη Βουλή ενώ η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή με σύνθημα την επανίδρυση του Κράτους, κερδίσει τον μεσαίο χώρο και τις εκλογές. Πανελλαδικά η ΝΔ καταγράφει 45,36% ενώ το ΛΑΟΣ 2,19%. Στην Πέλλα η ΝΔ πιάνει 49,90% και το ΛΑΟΣ αν και εκτός Βουλής, έρχεται τρίτο με 3,45% κερδίζοντας ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ στην Πέλλα.

Οι Ευρωεκλογές του 2004

Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι λίγους μήνες μετά τις Βουλευτικές, θέλουν τον Γιώργο Καρατζαφέρη στην Ευρωβουλή και ψηφίζουν για πρώτη φορά το ΛΑΟΣ. Βέβαια η ΝΔ είναι και πάλι πρώτη πανελλαδικά με 43% και το ΛΑΟΣ με 4,12% ενώ στην Πέλλα η ΝΔ πήρε 46% και το ΛΑΟΣ 5,45% τερματίζοντας πίσω από το ΚΚΕ.

Οι εκλογές του 2007

Παρά τις φωτιές η ΝΔ καταφέρνει σχηματίζοντας οριακή πλειοψηφία να τερματίσει πρώτη ενώ και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη μπαίνει στην Βουλή για πρώτη φορά. Η ΝΔ πανελλαδικά καταγράφει 41,84% και το ΛΑΟΣ 5,04 ενώ στην Πέλλα η ΝΔ λαμβάνει 47,35% και το ΛΑΟΣ 4,26%.

Οι ευρωεκλογές του 2009 και οι Εθνικές εκλογές

Η πρώτη ήττα του Κώστα Καραμανλή στην σκιά των Μνημονίων που θα ερχόντουσαν και η πρώτη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά από 3 ήττες. Η ΝΔ πανελλαδικά καταγράφει 32,30 ενώ το ΛΑΟΣ 7,15% ενώ στην Πέλλα η ΝΔ 39,35% και το ΛΑΟΣ 7,07%. Στην Μακεδονία κάνει την εμφάνιση του και το Κόμμα Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο που καταγράφει στην Πέλλα 2%. Η δεύτερη ήττα Καραμανλή που αποχώρησε από την ηγεσία ήρθε λίγους μήνες αργότερα στις Εθνικές εκλόγες. Η ΝΔ έλαβε 33,47% πανελλαδικά και το ΛΑΟΣ 5,63% ενώ στο νομό Πέλλας η ΝΔ έλαβε 41,48% και το ΛΑΟΣ 5,51%  όπου και ήρθε τρίτο.

Οι διπλές εκλογές του 2012

Μπαίνουμε για τα καλά στα μνημόνια και με την ευκαιρία ξεφυτρώνουν πάρα πολλά κόμματα. Στις πρώτες εκλογές η ΝΔ μπορεί να βγαίνει πρώτη με 18,85% αλλά βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο με το εξωπραγματικό 16,67%. Σε αυτές τις εκλογές έχουμε τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμένου με 10,61% και την Χρυσή Αυγή με 6,97%. Το ΛΑΟΣ με 2,90 μένει εκτός Βουλής. Στην Πέλλα η ΝΔ καταγράφει 27,16%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,77%, η Χρυσή Αυγή 7,58% και το ΛΑΟΣ 3,13%. Έτσι τα Κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας μαζί έχουν κοντά στο 20%!!!

Οι εκλογές του 2005

Τον Ιανουάριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας με την βοήθεια του Πάνου Καμένου και με τον ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την εξουσία. Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά καταγράφει 27,8%, Η Χρυσή Αυγή 6,28% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,05%. Τέλος το ΛΑΟΣ 1,30%. Στην Πέλλα η ΝΔ γράφει 34,20%, η Χρυσή Αυγή έρχεται τρίτη με 7,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λαμβάνουν 3,7%. Τέλος το ΛΑΟΣ κάνει 1,50%. Για άλλη μια φορά τα Κόμματα στα δεξιά λαμβάνουν διψήφιο ποσοστό.

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015

Πλέον οι ΑΝΕΛ είναι Κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ και μετατοπίζονται από τον εκλογικό χάρτη. Ο Αλέξης Τσίπρας που έκανε το όχι του δημοψηφίσματος ναι, καταφέρνει και πάλι να επικρατήσει. Η ΝΔ καταγράφει πανελλαδικά 28,09% και η Χρυσή Αυγή 7%. Στην Πέλλα η ΝΔ λαμβάνει 33,20% και η Χρυσή Αυγή 9,40%.

Οι εκλογές του 2019 μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταφέρνει και νικάει σε Ευρωεκλογές και Βουλευτικές εκλογές στην σκιά της συμφωνίας των Πρεσπών. Στις Ευρωεκλογές γράφει 33,30% ενώ η Χρυσή Αυγή 4,87% ενώ κάνει την εμφάνιση της η Ελληνική Λύση με τον Κυριάκο Βελόπουλο που καταφέρνει να εκλεγεί Ευρωβουλευτής με 4,18%. Στην Πέλλα η ΝΔ παίρνει 35,23%, η Χρυσή Αυγή 5,88% ενώ η Ελληνική Λύση έρχεται τέταρτη 6,9%. Το ΛΑΟΣ στην τελευταία του εμφάνιση με τον Γιώργο Καρατζαφέρη λαμβάνει 2,20% ενώ και η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ του Φαήλου Κρανιδιώτη λαμβάνει 1,22%. Σε άλλη μια εκλογική αναμέτρηση που τα Κόμματα δεξιά της ΝΔ λαμβάνουν πάνω από το 10%. Στις Εθνικές εκλογές η ΝΔ σχηματίζει αυτοδύναμη Κυβέρνηση με 39,85% ενώ η Ελληνική Λύση λαμβάνει 3,70%. Η Χρυσή Αυγή μένει εκτός με 2,90%. Στην Πέλλα η ΝΔ λαμβάνει 42,30% η Ελληνική Λύση 5,60% και η Χρυσή Αυγή 3,60%

Οι διπλές εκλογές του 2023

Το 2023 είχαμε διπλές εθνικές εκλογές με θρίαμβο της ΝΔ. Στις πρώτες εκλογές η ΝΔ έλαβε πανελλαδικά 40,80%, η Ελληνική Λύση 4,45% και το Κόμμα ΝΙΚΗ 2,90% Στην Πέλλα η ΝΔ πήρε 41% η Ελληνική Λύση 7,10% και το Κόμμα ΝΙΚΗ 6,13%. Αμέσως μετά η ΝΔ πανελλαδικά έλαβε 40,56%, η Ελληνική Λύση 4,44%, οι Σπαρτιάτες του φυλακισμένου Κασιδιάρη 4,68% και το Κόμμα ΝΙΚΗ 3,70%. Στην Πέλλα η ΝΔ έλαβε 38,41%, η Ελληνική Λύση 7,65%, οι Σπαρτιάτες 5,13 και η ΝΙΚΗ 7,15%. Συνολικά δηλαδή τα κόμμματα πέριξ της ΝΔ έλαβαν στην Πέλλα περίπου 20%!!! Θυμίζουμε ότι στις τελευταίες εκλογές αυτά τα Κόμματα κατέγραψαν 30%!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more