Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Καπέλο 0,50 λεπτά και στην Πέλλα

 


Ξεσηκώνει τον κλάδο της εστίασης η αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ!

Δεν απέδωσαν ακόμη τα μέτρα για την ακρίβεια…

Απλήρωτοι λογαριασμοί μικρών εργοληπτών για έργα ΠΔΕ και ΕΣΠΑ

KAFETERIA SERBITOROS

Δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αποτελεί σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος μπορεί να ανακοίνωσε χρονικά επέκταση των μέτρων και περισσότερους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν έχουν προς το παρόν… αποτυπωθεί στην τσέπη των καταναλωτών. 

Στο μεταξύ, το τελευταίο πλήγμα που δέχθηκε η εστίαση είναι η αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24%, μια απόφαση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον κλάδο. Μάλιστα, προ ημερών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ζητώντας να τεθεί σε ισχύ ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών.


Την αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ καυτηριάζουν επιχειρηματίες στην Πέλλα που ασχολούνται με την εστίαση, καθώς εκφράζουν  μέσω της Άποψης  την ανησυχία τους και την απογοήτευση του επιχειρηματικού κόσμου.

«Η ακρίβεια έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας πίεσης για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση στη χώρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στον καφέ είναι ακατανόητη και εξαιρετικά προβληματική», τονίζει ιδιοκτήτης καφέ από την Έδεσσα. 

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο κλάδος της εστίασης/καφέ έχει ήδη ταλανιστεί από τεράστια προβλήματα τα τελευταία χρόνια: πανδημία, αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, ειδικός φόρος στον καφέ ανά κιλό κ.α. Επίσης γίνεται αναφορά και στην αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο παραμένει αμετάβλητο, δημιουργώντας επιπρόσθετες δυσκολίες για τις επιχειρήσεις. 

Οι επιχειρηματίες καλούν  την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της για την αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ και να λάβει μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Ακόμη να εξεταστούν λύσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η προστασία των καταναλωτών.

Το Ε.Ε.Α.

Στο μεταξύ, η παρατεταμένη ακρίβεια ήταν το βασικό θέμα συζήτησης που είχε αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκο.

Ο Υπουργός ενημέρωσε για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα. Ερωτηθείς για το που βασίζει αυτή την εκτίμηση, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Παρατηρητήριο Τιμών, στη χρησιμότητα της πλατφόρμας e-katanalotis, αλλά κυρίως στον πολλαπλασιασμό των προστίμων και στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ι. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι «κάθε προσπάθεια που γίνεται με στόχο τον περιορισμό της ακρίβειας και την μείωση των τιμών στα ράφια, θα μας βρει συμμάχους» ενώ δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ του φορέα και του Υπουργείου. Παράλληλα στον υπουργό τέθηκαν και μία σειρά θεμάτων που έχουν άμεση σχέση με την αγορά και τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ όσων συζητήθηκαν ήταν η πιστοποίηση των κλάδων, η ανάγκη δημιουργίας στοχευμένων προγραμμάτων σχετικά με τις δεξιότητες των εργαζομένων, κυρίως όσων σχετίζονται με τη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς και στήριξη των clusters σε μία προσπάθεια προώθησης και ενίσχυσης των συνεργασιών στο επιχειρείν. 

Οι εργοληπτικές εταιρίες!

Δεν είναι όμως μόνο ο κλάδος της εστίασης που διαμαρτύρεται αυτή την περίοδο. «Πολυάριθμες και έντονες διαμαρτυρίες» δέχεται από μέλη του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, ότι κατά το χρονικό διάστημα των πρόσφατων τριών μηνών πολλοί λογαριασμοί έργων ΕΣΠΑ παραμένουν απλήρωτοι, ειδικά στην περίπτωση έργων μικρού και μεσαίου προϋπολογισμού.

Σε επιστολή του προς τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών, Ν. Παπαθανάση τονίζεται ότι δυσχερέστερη είναι η κατάσταση στα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ, καθώς το πρόβλημα μη πληρωμής λογαριασμών διαρκεί από την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, τα εν λόγω έργα έχουν δημοπρατήσει Περιφέρειες και Δήμοι, δηλαδή έργα που κατά τεκμήριο έχουν αναλάβει να εκτελέσουν μεσαίες και μικρές εργοληπτικές εταιρίες. 

«Παράλληλα, μεγάλη είναι η αναστάτωση των εργοληπτικών εταιρειών που ενώ έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι σε έργα που ανέμεναν να συμβασιοποιηθούν πληροφορούνται ότι αίρεται η δυνατότητα χρηματοδότησής τους με την απένταξη αυτών από το ΕΣΠΑ…», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος.

Στην επιστολή περιγράφεται ακόμη ο κίνδυνος που διατρέχουν μεγάλα έργα για οριστική διακοπή και όπως σημειώνεται «οι περισσότερες τεχνικές εταιρείες βρίσκονται – χωρίς δική τους ευθύνη – μπροστά στο ενδεχόμενο να μη μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, να αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και συνεργατών τους, καθώς και τις αμοιβές των προμηθευτών τους κ.ο.κ., διακινδυνεύοντας τόσο την ομαλή ροή κατασκευής των έργων, όσο και τη βιωσιμότητα των εταιρειών τους…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more