Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Εντός Ιουλίου η υπογραφή της σύμβασης για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά

 


Το έργο 310 εκατ. ευρώ παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την Πέμπτη ενημερώνεται η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής…

Έργα ύδρευσης 145 εκατ. ευρώ σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα

IONIA ODO KAKABIA PINAKIDA

Δύο σημαντικά έργα, που βρίσκονται σε τροχιά άμεσης υλοποίησης και αφορούν την Βόρεια Ελλάδα παρουσιάστηκαν το Σάββατο στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό. 

Πρόκειται για το εμβληματικό έργο της επέκτασης της Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιουνίου θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Εκτός απροόπτου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών Χρ. Σταϊκούρα, η σύμβαση - η διάρκεια της οποίας έχει οριστεί σε 54 μήνες - αναμένεται να υπογραφεί εντός Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι προσωρινός ανάδοχος του έργου είναι η ΑΒΑΞ.

Ο οδικός αυτός άξονας, μήκους 69,5 χλμ, είναι η συνέχεια της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων. Το «Ιωάννινα Κακαβιά» βελτιώνει τη συνδεσιμότητα της ΠΕ Ιωαννίνων με την υπόλοιπη Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της, ενώ αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας από την Αλβανία και κατ’ επέκταση τα Δυτικά Βαλκάνια. 

Τι περιλαμβάνει 

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται η μελέτη και η κατασκευή των κάτωθι:

 Ολοκλήρωση του Ανισόπεδου Κόμβου Εγνατίας. Κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Ανισόπεδος κόμβος Ιόνιας Οδού με Εγνατία Οδό έως Ανισόπεδο κόμβο Καλπακίου μήκους 46,4 km με την κατασκευή έξι ανισόπεδων κόμβων: 

Ανισόπεδος Κόμβος Κοσμηράς - Ασβεστοχωρίου.

Ανισόπεδος Κόμβος Γραμμενοχωρίων.

Ανισόπεδος Κόμβος Πασσαρώνος.

Ανισόπεδος Κόμβος Ζίτσας. 

Ανισόπεδος Κόμβος Καρυών.

Ανισόπεδος Κόμβος Καλπακίου.

-Αποκατάσταση του εγκάρσιου και παράπλευρου δικτύου τοπικών οδών, όπου απαιτείται.

- Αναβάθμιση του τμήματος Καλπάκι - Κακαβιά, μήκους 23,11 χλμ.

Έργα ύδρευσης…

Εκτός από την επέκταση της Ιόνιας Οδού, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, συνολικού προϋπολογισμού πράξης 145 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού, συνολικού μήκους 104 χλμ., από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου μέχρι τη Λευκάδα. Προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης οικισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Ο πληθυσμός που θα εξυπηρετείται ξεπερνά τους 150.000 κάτοικους. Τα δύο παραπάνω έργα έχουν ήδη δημοπρατηθεί, έχει εγκριθεί η κατακύρωσή τους και έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more