Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στην Πέλλα– Στο 26,1% η συμμετοχή μέχρι τις 15.30

 


Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες στην Ελλάδα για τις ευρωεκλογές 2024. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, με όποια μικρά προβλήματα να έχουν επιλυθεί. Στις 14:30 η συμμετοχή έφτανε στο 26,1%.

Η εκλογική διαδικασία είχε ξεκινήσει σε αρκετές χώρες της ΕΕ τις προηγούμενες ημέρες και ολοκληρώνεται σήμερα. Συνολικά αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 370 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες για να εκλέξουν συνολικά 720 ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 – 21:45 ώρα Ελλάδος, βάσει του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στην έδρα της Ευρωβουλής.

Λεπτό προς λεπτό η διαδικασία

15:06 Ιταλία:  Στο 25,1% η προσέλευση στις κάλπες, έως τις 12 το μεσημέρι

Η προσέλευση των πολιτών στα εκλογικά τμήματα της Ιταλίας για τις ευρωεκλογές, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, ανερχόταν σε 25,1%. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 11 το βράδυ, ώρα Ιταλίας.

Δεν είναι εύκολο να γίνουν συγκρίσεις με το παρελθόν, διότι – όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, είναι η πρώτη φορά που στη χώρα οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι την Κυριακή το βράδυ.

14:54 Στο 26,1% η συμμετοχή

Στο 26,1% κυμαίνεται η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2024, σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, μέχρι τις 14:3ο είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 2.504.389 πολίτες. Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής καταγράφεται στη Θεσσαλία (28,7%).

  Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής:

  • Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 24,6%,
  • Κεντρικής Μακεδονίας 27,2%,
  • Δυτικής Μακεδονίας 22,7%,
  • Ηπείρου 27,1%,
  • Θεσσαλίας 28,7%,
  • Ιονίων Νήσων 20,3%,
  • Δυτικής Ελλάδας 25,1%,
  • Στερεάς Ελλάδας 28,1%
  • Αττικής 26,9%,
  • Πελοποννήσου 22,7%,
  • Βορείου Αιγαίου 23,2%,
  • Νοτίου Αιγαίου 22% και
  • Κρήτης 27,1%.

Η επόμενη και τελευταία ενημέρωση για τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι γύρω στις 17:45.

14:45 Βέλγιο: Πρόστιμο σε όσους  βγάζουν σέλφι στο παραβάν

Με πρόστιμο που κυμαίνεται από 50 εώς 500 ευρώ κινδυνεύουν όσοι Βέλγοι, βγάζουν και δημοσιεύουν φωτογραφίες μέσα από το παραβάν την ώρα που ψηφίζουν.

Το Βέλγιο αναμένεται να εκλέξει 22 ευρωβουλευτές, 150 ομοσπονδιακούς βουλευτές, 124 Φλαμανδούς βουλευτές (εκ των οποίων 6 από τις Βρυξέλλες), 89 βουλευτές Βρυξελλών,75 Βαλλόνους και 25 μέλη του κοινοβουλίου της γερμανόφωνης κοινότητας.

14:35 Μαζική προσέλευση στις… παραλίες πριν ή μετά την κάλπη

Στις παραλίες της Αττικής “ξεχύθηκαν” οι Αθηναίοι, ανήμερα των ευρωεκλογών, καθώς ο υδράργυρος καταγράφει σήμερα θερμοκρασίες πάνω από 33 βαθμούς Κελσίου.

Από νωρίς το πρωί, οι παραλίες άρχισαν να κατακλύζονται από κόσμο όλων των ηλικιών.

Δεκάδες πολίτες επέλεξαν να ασκήσουν πρώτα τα εκλογικά τους δικαιώματα και έπειτα να απολαύσουν το μπάνιο τους στη θάλασσα, ενώ κάποιοι άλλοι σκοπεύουν να δροσιστούν και στη συνέχεια να πάνε να ψηφίσουν. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

14:25 Έκλεισε εκλογικό τμήμα στην Αργολίδα – Δικαστικός αντιπρόσωπος δεν άφηνε τον κόσμο να ψηφίσει

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο εκλογικό τμήμα Λευκακίων στο Δήμο Ναυπλιέων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις argolikeseidhseis.gr, δικαστικός αντιπρόσωπος δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, απαγορεύοντας στον κόσμο να ψηφίσει.

Με την παρέμβαση του Εφόρου, την παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανού και με την συνδρομή της αστυνομίας απομακρύνθηκε, ενώ το εκλογικό τμήμα παρέμεινε κλειστό μέχρι την αντικατάσταση του.

Εικόνα από argolikeseidiseis.gr

14:19  Με το αναπηρικό καροτσάκι στις κάλπες

Μήνυμα για την ανάγκη συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, έστειλε 84χρονη από τον Βόλο, η οποία δεν πτοήθηκε από τα κινητικά της προβλήματα ούτε από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην πόλη. Η 84χρονη, όπως μεταδίδει το gegonotanews, δεν έχει χάσει ποτέ καμία εκλογική διαδικασία και πάντα απαιτεί από τα παιδιά της να την μεταφέρουν στο εκλογικό κέντρο που ψηφίζει.

Πηγή εικόνας gegonotanews

14:08 Στιγμές των ευρωεκλογών που ξεχώρισαν

Στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εκπροσώπων της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο, εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς το ενδιαφέρον των φωτογράφων στράφηκε και σε κάποιες παρουσίες που ξεχώρισαν. Ανάμεσά τους οι μικροί ψηφοφόροι όπως και εκείνοι που μετέφεραν μαζί τους στην κάλπη τους τετράποδους φίλους τους ή το… ποδήλατό τους. Δείτε περισσότερα εδώ.

13:55 ΣΥΡΙΖΑ: Για πρώτη φορά ανήμερα εκλογών η διέλευση από τα διόδια δεν είναι ελεύθερη

«Για πρώτη φορά ανήμερα εκλογών η διέλευση από τα διόδια δεν είναι ελεύθερη προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλές οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για την άρτια διεξαγωγή των εκλογών και οι εκκλήσεις για συμμετοχή, αλλά σημασία έχει τι γίνεται στη πράξη.

Καμία εκλογική διαδικασία δεν υποστηρίζεται όταν στον κόσμο που μετακινείται δεν παρέχεται η απλή και αυτονόητη διευκόλυνση να μην πληρώσει αντίτιμο στα διόδια που αναγκάζεται να περάσει», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

13:45 Αναμένεται να αυξηθεί η συμμετοχή μετά το μεσημέρι σε Χανιά και Ρέθυμνο

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε Χανιά και Ρέθυμνο, με τις κάλπες να υποδέχονται τους ψηφοφόρους που προσέρχονται από νωρίς στα εκλογικά κέντρα, τα οποία όμως, κατά κοινή ομολογία δικαστικών και εκλογικών αντιπροσώπων, δεν θυμίζουν τους ρυθμούς προσέλευσης στις εθνικές εκλογές. Πάντως, αναμένεται ότι μετά το μεσημέρι η προσέλευση θα αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι οι παραλίες των δύο νομών έχουν ήδη κόσμο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ που επικαλείται την αντιπεριφερειάρχη Μ. Λιονή η διαδικασία δεν έχει κανένα πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι εντός των τμημάτων οι εφορευτικές επιτροπές διαθέτουν λιγότερο αριθμό προσώπων από άλλες φορές. Κανονικά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία και στα Ανώγεια, καθώς και στην Γαύδο, στα Σφακιά και στον Άγιο Βασίλειο.

13:33  Μέχρι τις 19:00 θα παραμείνουν ανοιχτές οι κάλπες

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00. Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα με τη δύναμη των κομμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν  γύρω στις 21:00 και της σταυροδοσίας περίπου στις 23:00.

Στην αναμέτρηση της Ελλάδας συμμετέχουν 31 κόμματα ενώ τις 21 έδρες που δικαιούται η χώρα μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο διεκδικούν 1.168 υποψήφιοι.

13:10 Στιγμιότυπα από την εκλογική διαδικασία

Μαθαίνει από … μικρή – Αττική / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στο παραβάν η μικρή «ψηφοφόρος» – Αττική/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ψηφοφορία στη Λάρισα (EUROKINISSI)

Στιγμιότυπο από τις ευρωεκλογές σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας ( Eurokinissi)

Κάλπη με ψηφοδέλτια/ ευρωεκλογές 2024

Ευρωεκλογές 2024 – Λάρισα

12:58 Κύπρος: Στο 25.4% η συμμετοχή μέχρι τις 12.00

Στο 25.4% ανέρχεται το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών.

Το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2019 ήταν 19%.

Η μόνη επαρχία που παρουσιάζει πτώση στα ποσοστά προσέλευσης είναι η Λευκωσία στην οποία η συμμετοχή το 2019 ήταν 23,9% ενώ τώρα είναι 21,3% .

Μεγαλύτερη προέλευση έχει η επαρχία Πάφου με 40% ποσοστό συμμετοχής.

12:48 Ισπανία: Το μήνυμα Σάντσεθ για τις ευρωεκλογές

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ (PSOE/S&D) εξέφρασε σήμερα το πρωί την πεποίθησή του ότι το σοσιαλιστικό κόμμα θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, παρά τις δημοσκοπήσεις που προβλέπουν νίκη του Λαϊκού Κόμματος (PP/EPP), της κύριας δύναμης της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.

Σε ανάρτησή του καλεί σε συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αναφέρει ότι «η ψήφος είναι αυτή που θα καθορίσει αν το μέλλον που οικοδομούμε θα είναι αυτό της προόδου ή της οπισθοδρόμησης. Αν θέλουμε μια απάντηση της αλληλεγγύης ή αν θα επιλέξουμε μια αντιδραστική Ευρώπη».

12:36 Στο Παλαιό Φάληρο ψήφισε ο Γ. Βαρουφάκης

Στο Παλαιό Φάληρο ψήφισε  ο γραμματέας του ΜέΡΑ25  Γιάνης Βαρουφάκης.

12:25 Φλώρινα: Βανδαλισμό στα τοπικά γραφεία καταγγέλλει το ΚΚΕ

Βανδαλισμό της πινακίδας στα γραφεία του ΚΚΕ στη Φλώρινα καταγγέλλει η Νομαρχιακή Οργάνωση του κόμματος σημειώνοντας: «Ο θρασύδειλος βανδαλισμός της πινακίδας στα γραφεία της ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ για δεύτερη φορά σε 1,5 χρόνο, ένα πράγμα αποδεικνύει: ότι ενοχλεί η δράση του ΚΚΕ».

12:13 Ψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

11:51 Λιβάνιος: Στο 13,1% η συμμετοχή μέχρι αυτή την ώρα

Μέσα από τα στοιχεία που έδωσαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι η συμμετοχή έως τις 11:30, στις ευρωεκλογές είναι στο 13,1% των εγγεγραμμένων ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος. Πρόκειται για 1,269 εκατ. ψηφοφόροι.

Συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023, η συμμετοχή είναι μειωμένη κατά 3%.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λιβάνιος,  στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023, την ίδια ώρα, η συμμετοχή ανερχόταν στο 16%.

Η εκτιμώμενη συμμετοχή κατά διοικητική περιφέρεια είναι:

  • Αν. Μακεδονία και Θράκη: 12,9%
  • Κεντρική Μακεδονία: 14%
  • Δυτική Μακεδονία: 10,5%
  • Ήπειρος: 13,6%
  • Θεσσαλία: 14,9%
  • Ιόνια Νησιά: 9,7%
  • Δυτική Ελλάδα: 12,9%
  • Στερεά Ελλάδα: 14,3%
  • Αττική: 13,2%
  • Πελοπόννησος: 11,6%
  • Βόρειο Αιγαίο: 11,7%
  • Νότιο Αιγαίο: 10,9%
  • Κρήτη: 13,8%
Η επόμενη ενημέρωση του υπουργείου είναι στις 14:45.

11:50 Πανό για την Παλαιστίνη έξω από εκλογικό τμήμα στην Αμφιλοχία

Ομαλά κυλά η εκλογική διαδικασία στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Στο μεταξύ σε μια συμβολική κίνηση νέοι ανάρτησαν πανό και τη σημαία τη Παλαιστίνης έξω από εκλογικό τμήμα στον Ορεινό Βάλτο του δήμου Αμφιλοχίας.

Εικόνα από agrinionews.gr

11:42 Μαργαρίτης Σχοινάς: Ψήφος από την μικρή πατρίδα για την μεγάλη οικογένεια

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ψήφισε στη γενέτειρά του, Φούρκα Χαλκιδικής.

11:37 Στο Μοσχοχώρι Πιερίας ψήφισε ο Δ. Νατσιός

11:30  Κύπρος: Οι πολίτες ψηφίζουν για Ευρωκοινοβούλιο και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Διπλές είναι οι κάλπες, στην Κύπρο καθώς οι πολίτες ψηφίζουν για ανάδειξη των έξι Ευρωβουλευτών, που θα εκπροσωπούν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά  και για την ανάδειξη των νέων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών.

Δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές έχουν συνολικά 698.896 εκλογείς, ενώ ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχεται στους 590.248. Συνολικά 7.280 υποψήφιοι διεκδικούν 3.227 θέσεις σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

Πέρα από την Κυπριακή Δημοκρατία, 10 εκλογικά κέντρα έχουν στηθεί στη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

11:17 Στη Νέα Ιωνία ψήφισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σήμερα πάμε όλοι και όλες να ψηφίσουμε για να κοντύνουμε αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
«Για να ψηλώσουμε», όπως είπε «το μπόι του λαού και των αγώνων του με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στο μπόι των ονείρων, στο μπόι των ανθρώπων».

11:05 Ψήφισε στο Ηράκλειο ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στο 13ο Δημοτικό Σχολείο ψήφισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η πατρίδα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ σήμερα να προκύψει σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση, απέναντι σε μια κυβέρνηση ασυδοσίας και αλαζονείας που περιφρονεί τα προβλήματα του λαού, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και την υγεία», ανέφερε στις δηλώσεις του.

«Αλλά υπάρχει ακόμη ένας λόγος, οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί: Να σκεφθούμε ποιες δυνάμεις επέβαλαν λιτότητα. Την επέβαλε το κόμμα που εκπροσωπεί η Ν.Δ. Σήμερα έχετε πολλούς λόγους να στηρίξετε ΠΑΣΟΚ να μας εμπιστευτείτε και δεν θα σας απογοητεύσουμε», πρόσθεσε.

11:01 Ιταλία: Στο 14,63% η προσέλευση στις κάλπες, την πρώτη μέρα

Κατά την πρώτη ημέρα ψηφοφορίας για τις Ευρωεκλογές, στην Ιταλία η προσέλευση έφτασε το 14,63%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Χθες οι κάλπες άνοιξαν στις 3 το μεσημέρι, τοπική ώρα, και έκλεισαν στις 11 το βράδυ. Σήμερα το πρωί, οι πολίτες ξανάρχισαν να ψηφίζουν στις 7 το πρωί και τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 11 το βράδυ, ώρα Ιταλίας.

Το 2019, συνολικά, για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε ψηφίσει το 54,5% των Ιταλών και Ευρωπαίων εκλογέων που ζουν μόνιμα στην χώρα.

10:53 Ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνοδεία συνεργατών, και του γιού του Κωνσταντίνου,  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γιο του

Στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ψηφίζουμε για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Σήμερα είναι η γιορτή της δημοκρατίας όσο μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο ισχυροποιούμε την δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι ευρωεκλογές έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή σημασία και πρόσθεσε: «Τα επόμενα πέντε χρόνια θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη γι΄αυτό πρέπει να υπάρχει ισχυρή ελληνική φωνή ώστε να διεκδικήσουμε όσο περισσότερα μπορούμε. Σεβόμαστε και τιμούμε τους πολίτες που συμμετέχουν στη σημερινή διαδικασία».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Θέλω να επαναλάβω και σήμερα, ημέρα εκλογών, ότι οι εκλογές είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας και όσο μεγαλύτερη συμμετοχή έχουμε, τόσο ισχυροποιούμε την ίδια μας τη δημοκρατία. Οι ευρωεκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ελληνική φωνή, ισχυρή ελληνική εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι ώστε ως Ελλάδα να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη όσα περισσότερα μπορούμε. Από εκεί και πέρα σεβόμαστε και τιμούμε τους πολίτες, οι οποίοι προσέρχονται σε αυτή την όμορφη, ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία για να προσφέρουν τη δικιά τους ετυμηγορία. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε το βράδυ. Ευχαριστώ πολύ».

10:49 Ψήφισε ο Αλέξης Χαρίτσης

Στην Καλαμάτα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε  στις δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Λέμε και στην κάλπη αυτό που λέμε καθημερινά. Δεν πάει άλλο. Δεν πάει άλλο με την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν πάει άλλο με την Ευρώπη της λιτότητας και του πολέμου. Δεν πάει άλλο με την Ακροδεξιά, η οποία θέλει να επιβάλει την ατζέντα της σε όλη την ήπειρο. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και από σήμερα θα είναι πιο ισχυρή».

10:43 Ψήφισε στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής

Στη Θεσσαλονίκη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

10:36 Ψήφισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας ψήφισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Εύχομαι να έχουμε υψηλή συμμετοχή», είπε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

10:25 Λάρισα: Πήγαν να ψηφίσουν σε εκλογικό κέντρο και κλείστηκαν στο ασανσέρ

Επεισοδιακή ήταν για πέντε ψηφοφόρους, η προσπάθεια να ψηφίσουν στο εκλογικό κέντρο στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας.

Ενώ έκαναν χρήση του ανελκυστήρα για να ανέβουν στους ορόφους όπου έπρεπε να ψηφίσουν, αυτός παρουσίασε βλάβη, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του.

Τους απεγκλώβισε η πυροσβεστική. Δείτε περισσότερα εδώ.

Πέντε ψηφοφόροι εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ/ εικόνα από onlarissa

10:15 Ο Στέφανος Κασσελάκης ψήφισε στην Εκάλη

Στο δημοτικό σχολείο Εκάλης ψήφισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Χαμογελαστός κι ευδιάθετος ο Στέφανος Κασσελάκης συνομίλησε με πολίτες και αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα δήλωσε:

«Σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατίας επιλέγουμε τι και ποια Ευρώπη θέλουμε, έχει επιρροή η Ευρώπη στις ζωές μας, παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Είμαι συγκινημένος και ευγνώμων για εμπιστοσύνη και αγάπη. Δεσμεύομαι ότι την εμπιστοσύνη του κόσμου δεν θα την προδώσω ποτέ».

10:08 Στην Πύλο ψήφισε ο Αντώνης Σαμαράς

Ψήφισε στην Πύλο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Στέλνουμε μήνυμα ποια Ευρώπη θέλουμε», ανέφερε.

10:03 Στην κάλπη με ποδήλατο

Ψηφοφόρος πήγε στο εκλογικό κέντρο με το ποδήλατό του.

Στην κάλπη με κάθε μέσο…

09:59 Ψήφισε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Βελόπουλος

09:52 Αφιερωμένο στις ευρωεκλογές το doodle της Google

Στις ευρωεκλογές είναι αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle. Μπροστά από το χαρακτηριστικό logo της Google εμφανίζεται μία κάλπη με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφιερωμένο στις ευρωεκλογές το doodle της Google

09:46 Ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

09:34 Στην Κυψέλη ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας

Στις 9.30 το πρωί ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στα 27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, επί της οδού Χιλιανδαρίου 2-4, στην Κυψέλη.

Κατά την έξοδό του από την αίθουσα, ο πρώην πρωθυπουργός, σχολίασε: «Άλλοι θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις σήμερα».

09:23 «Χρησιμοποιήστε τη ψήφο σας ή θα αποφασίσουν οι άλλοι για εσάς» – Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με ένα σύντομο μήνυμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τον κόσμο να προσέλθει στην κάλπη των Ευρωεκλογών που ολοκληρώνονται σε πολλές χώρες σήμερα.

«Είναι ώρα ψηφοφορίας! Στις 9 Ιουνίου, οι άνθρωποι σε 21 χώρες θα ψηφίσουν για τους εκπροσώπους τους στις Ευρωεκλογές 2024». Είναι η στιγμή σας. Χρησιμοποιήστε τη ψήφο ή θα αποφασίσουν οι άλλοι για εσάς», αναφέρει το μήνυμα στο Χ.

«Σηκωθείτε και λάμψτε. Είναι ώρα δημοκρατίας» αναφέρει σε άλλη ανάρτηση ο επίσημος λογαριασμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπενθυμίζοντας ότι σήμερα είναι η καταληκτική ημέρα για τις ευρωεκλογές.

09:14 Με το νυφικό… στην κάλπη

Αντιμέτωποι με ένα… μοναδικό θέαμα ήρθαν οι ψηφοφόροι στο 14ο γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης το πρωί της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, μια γυναίκα ντυμένη νύφη έφτασε στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει πριν πάει να κάνει τη γαμήλια φωτογράφησή της.

«Θα πάω να κάνω τη φωτογράφησή μου και αποφάσισα να έρθω να ψηφίσω πρώτα για να μην το χάσω» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να ψηφίζουν όλοι, να μην αφήνουν τους άλλους να αποφασίζουν για αυτούς». Δείτε περισσότερα εδώ.

Με το νυφικό στην κάλπη

09:05 Πού και πώς ψηφίζουμε

Συνολικά στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Από αυτούς, οι 166.679 είναι ετεροδημότες, 202.515 έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ενώ 13.023 προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν αποκτήσει 111.500 νέοι ψηφοφόροι.

Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/2007.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Οι πολίτες για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν, μπορούν να ανατρέξουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500.

Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:59 Ανοιχτά τα γραφεία ταυτοτήτων

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων θα λειτουργήσουν και σήμερα έως τις 7 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι από το ΥΠΕΣ σημειώνεται πως όλα, μέχρι στιγμής, κυλούν ομαλά, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα δεν έχουν εμφανιστεί μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

08:50 Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:30, στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 308ο εκλογικό τμήμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές στις 10:00 π.μ. στο Δημοτικό σχολείο Εκάλης (Δεκελείας & Φασιδέρη, Εκάλη).

Στην Κρήτη θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ– Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στις 10:00 στο 13ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11.00 πμ στο 404ο εκλογικό τμήμα του δήμου Νέας Ιωνίας (2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, Κηφισσού 2-4, Νέα Ιωνία. 

08:40 Πότε αναμένεται η πρώτη εκτίμηση από το Ευρωκοινοβούλιο

Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα συγκεντρώνονται οι εκτιμήσεις αποτελεσμάτων (exit polls) και η κοινοποίησή τους από το ΕΚ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 19:15 ώρα Ελλάδος, ανάλογα με το σε ποια κράτη μέλη θα πραγματοποιηθούν ή όχι και, βεβαίως, σε ποια κράτη μέλη θα έχουν κλείσει οι κάλπες.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη διευκρίνιση, τα επίσημα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών μπορούν να δημοσιευθούν από το ΕΚ μόνο μετά τις 23:00 (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης), δηλαδή, τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η δημοσιοποίησή των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται στις 00:15-00:45 ώρα Ελλάδος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιεύει δεδομένα και εκτιμήσεις και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ στον ιστότοπο: https://results.elections.europa.eu/el/

08:30 Λιβάνιος: Κανονικά η διεξαγωγή των εκλογών – 178.588 ψήφισαν με επιστολική ψήφο

Την πρώτη ενημέρωση για την πορεία των ευρωεκλογών μετά το άνοιγμα της κάλπης στις 07:00 έδωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δίνοντας και τα πρώτα στοιχεία για την επιστολική ψήφο. Ειδικότερα 178.809 ψήφισαν με επιστολική ψήφο, οι 42.147 από το εξωτερικό με το ποσοστό να φτάνει στο 88,3%.

Ταυτόχρονα ο κ. Λιβάνιος παρότρυνε τους πολίτες να μπαίνουν στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» για να δουν που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μιλώντας παράλληλα για την επιστολική ψήφο ανέφερε ότι χτες το βράδυ στις 5 η ώρα, ο Γενικός Έφορος Παρακολούθησης της διαδικασίας Επιστολικής ψήφου, αρεοπαγίτης Χρήστος Κατσιγιάννης εξέδωσε πράξη με την οποία διαπίστωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής επιστολικής επιστολικής ψήφου.

«Συνολικά ψήφισαν έφτασαν 178.588 φάκελοι, από τους οποίους 136 451 αντιστοιχούν σε κατοίκους του εξωτερικού και 42.137 σε κατοίκους του εξωτερικού», σημείωσε.

Αναφορικά με την ενημέρωση για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, ο κ. Λιβάνιος τόνισε: «Γύρω στις 11:45 το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει μια πρώτη εκτίμηση της συμμετοχής με βάση όσα στοιχεία έχουν μεταδώσει οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Το ίδιο θα συμβεί στις 14:45 και στις 17:45.

Στις 19:00 ολοκληρώνεται η διαδικασία και αμέσως μετά περιμένουμε την επίσημη ροή των αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, γύρω στις 21:00 η ώρα η εκτίμηση θα δώσει την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον αριθμό εδρών ανά κόμμα». 

08:25 Σε εξέλιξη η ψηφοφορία

Σε εξέλιξη από τις 7 το πρωί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των 21 ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιοι

Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν  ως τις 19:00 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more