Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Ενοχλήθηκε, αλλά κρατά χαμηλούς τόνους ο Έντι Ράμα

 



RAMA ENTY

• Ενοχλημένος για τη μη πρόσκλησή του στην προχθεσινή συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι στην Αθήνα, κρατώντας όμως χαμηλούς τόνους εμφανίστηκε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος όμως ούτε και μετά το μήνυμα που του έστειλε η Ε.Ε., δείχνει «πρόθυμος» να αλλάξει στάση στο ζήτημα του Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, για το οποίο «σφυρίζει» αδιάφορα. 

Ο Έντι Ράμα σε ανάρτησή του στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος στη Σύνοδο που είχε γίνει στα Τίρανα είχε καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι το ίδιο θα πράξει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής για τη διαδικασία ένταξης, υποστήριξε ότι δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη συνάντηση της Αθήνας, όπου θα δίνονταν αντιφατικά μηνύματα, ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ζήτημα Μπελέρη, αναφέροντας τα εξής: «Καταλαβαίνω την πίεση από τρίτους,  πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να φτιάξουν ένα βουνό από ένα λοφίσκο χώματος. Αυτό που πρέπει να μας ενώνει σε τόσο ταραγμένους καιρούς για χάρη  του λαού μας, των χωρών μας, της περιοχής μας, της Ευρώπης μας, είναι μεγαλύτερο από αυτό που μας χωρίζει. Είναι πολύ επικίνδυνο για μας να είμαστε όμηροι της εσωτερικής φυλετικής πολιτικής»!   

Νωρίτερα ανώτατος  αξιωματούχος της Ε.Ε. κατά τη συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, δήλωνε ότι: «Η επίλυση διμερών διαφορών με τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες είναι πρωταρχικής σημασίας, ιδιαίτερα των διαφορών που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μειονοτήτων». Βέβαια αν και το θέμα Μπελέρη δεν αφορά μόνο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ήταν σαφής η προειδοποίηση προς τον Αλβανό Πρωθυπουργό. 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος, η διεύρυνση είναι αμφίδρομη. Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να μεταρρυθμιστούν, αλλά και η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί. Η επίλυση διμερών διαφορών είναι πρωταρχικής σημασίας, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η άτυπη συνάντηση στην Αθήνα αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να συζητηθεί με τους εταίρους η διεύρυνση, ενώ τονίστηκε πως η υποστήριξη για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας παραμένει ακλόνητη.

Νέα πυρά από πρ. Αλβανό Υπουργό Δικαιοσύνης 

Εν τω μεταξύ νέα σφοδρή επίθεση κατά του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα εξαπέλυσε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Ιλί Μανιάνι, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι στήθηκε παγίδα στον Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν ήταν αρμόδιο για τη σύλληψή του το Δικαστήριο του Αυλώνα, οι μαρτυρίες κατά του Μπελέρη κατασκευάστηκαν εκ των υστέρων, για να προσθέσει ότι η διεθνοποίηση της υπόθεσης αυτής, «μας οφελεί» γιατί αποδεικνύει ότι η νέα πειραματική δικαιοσύνη καταπατά καθημερινά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών και μάλιστα για την πολιτική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more