Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Δώστε εξοπλισμό στους Δήμους αφού αυτοί φτάνουν πρώτοι στη φωτιά!

 

Τώρα είναι στιγμή αλληλεγγύης τονίζει σε επιστολή του ο Πρόεδρός της ΚΕΔΕ:


FOTIES ANTIPYRIKH ZONH

Όταν τελειώσει ο εφιάλτης των πυρκαγιών που εξακολουθούν να κάνουν στάχτη δασικές εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας θα γίνει η πραγματική αποτίμηση της έκτασης της ζημιάς. 

Παράλληλα όμως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα θωρακιστεί η χώρα για τη συνέχεια.

Ένα βασικό συμπέρασμα, πάντως, που έχει προκύψει ήδη είναι ότι οι Δήμοι, οι οποίοι ως φορείς έχουν και ευθύνη όσον αφορά σε δράσεις πολιτικής προστασίας και είναι οι πρώτοι που συνήθως σπεύδουν στον τόπο όπου συμβαίνει το κακό, πρέπει να ενισχυθούν με αποφασιστικό τρόπο σε εξοπλισμό και προσωπικό. Αυτό ακριβώς ζητάει η ΚΕΔΕ μέσω του Προέδρου της, ο οποίος σε επιστολή του τονίζει πως αυτή τη στιγμή προέχει η αλληλεγγύη στις περιοχές που καίγονται. 

Προέχει η αλληλεγγύη

«Τώρα είναι η στιγμή της αλληλεγγύης. Είναι η στιγμή να δράσουμε με πρακτικό πνεύμα και με άμεσο τρόπο. Είναι η ώρα της αλληλεγγύης των δήμων μας και η εκδήλωση αυτής της αλληλεγγύης θα είναι η βάση που θα στηριχθούμε για να επιχειρηματολογήσουμε για την αυτοδιοίκηση που αδίκως και επιπολαίως δέχεται κριτική ίσως για να συγκαλυφθούν ευθύνες της δημόσιας διοίκησης του κράτους μας», τονίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου σε επιστολή που απηύθυνε χθες προς τους Δημάρχους όλης της χώρας.

Καλεί δε τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης να «αναλογιστούμε τι μπορεί να χρειάζονται οι συνάδελφοί μας για να σβήσουν τη φωτιά αλλά και για να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό πρόβλημα που θα ανακύψει την επόμενη ημέρα, δηλαδή μηχανολογικό εξοπλισμό και προσωπικό, όπου μπορούμε, οχήματα (υδροφόρες, σκαπτικά μηχανήματα και κάθε σχετικός εξοπλισμός), κινητοποίηση και υλική στήριξη των κατά τόπους εθελοντικών ομάδων διασωστών για να μπορέσουν οργανωμένα να φθάσουν και να δράσουν επιτόπου. Αυτά πρέπει να γίνουν σήμερα, για να σβήσει η φωτιά σε ολόκληρη την Ελλάδα».

«Οι πρώτοι παρόντες…»

Αιχμές για όσους βάλουν αυτή την περίοδο κατά των Δήμων κατηγορώντας τους για αναποτελεσματικότητα και για απουσία δράσεων πρόληψης των πυρκαγιών αφήνει ο κ. Κυρίζογλου τονίζοντας με έμφαση στην επιστολή του: «Κόντρα σε όποιον μας αδικεί εμείς καλά γνωρίζουμε ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι παρόντες, στον τόπο που συνέβη το κακό και σε εμάς πρώτους οι συνδημότες μας θα σπεύσουν για να ζητήσουν βοήθεια. Άμεση ενέργεια, λοιπόν, χωρίς να αναζητούμε τα αίτια και να παίζουμε με την ευθύνη. Εμείς να κάνουμε τη διαφορά, εμείς να σπεύσουμε να βοηθήσουμε, σκεπτόμενοι μόνον τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν».

Καταλήγοντας, επισημαίνει την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που θα αναπτύξουν οι Δήμοι στηριζόμενοι και στους δημότες τους, κινούμενοι στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more