Στην εκπνοή της θητείας της Κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη
Την ένταξή τους στην κατηγορία «Μνήμη του Κόσμου» ανακοίνωσε κατά την παράδοση του Υπουργείου η Λίνα Μενδώνη
• Σειρά παίρνουν Ζαγόρι και Νικόπολη
Με μια πολύ θετική εξέλιξη, της τελευταίας στιγμής, για την Ήπειρο ολοκληρώθηκε η θητεία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα του Πολιτισμού.
Χθες λίγη ώρα πριν την παράδοση του Υπουργείου από την πολιτική ηγεσία στο νέο υπηρεσιακό Υπουργό η UNESCO αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης στον κατάλογο «μνήμη του Κόσμου»!
Είναι μία από τις τρεις πρωτοβουλίες που είχε προωθήσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προς ένταξη σε αντίστοιχους καταλόγους της UNESCO, με τις άλλες δύο να είναι το πολιτιστικό τοπίο του Ζαγορίου – που βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο- και του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης για τον οποίο επίσης υπήρξε δραστηριοποίηση του Υπ. Πολιτισμού μετά την έναρξη των εργασιών της παράκαμψης και την ενοποίησή του, που μέχρι τώρα ήταν και το βασικό εμπόδιο για την υποβολή της υποψηφιότητας.
Είναι δύο πρωτοβουλίες που θεωρείται βέβαιο ότι θα ολοκληρωθούν από τη νέα Κυβέρνηση. Ειδικά για το Ζαγόρι υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες για την επίτευξη του στόχου της ένταξης στην περίπτωση επανεκλογής της Ν.Δ. -όπως δείχνουν όλες οι εκτιμήσεις- καθώς υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια κατά τη διάρκεια της θητείας της, για να επανεκκινήσει και πάλι με την ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον Κ. Μητσοτάκη.
Η ανακοίνωση της Λ. Μενδώνη
Την απόφαση της ένταξης των ελασμάτων της Δωδώνης στον κατάλογο της UNESCO ανακοίνωσε η Λ. Μενδώνη στην έναρξη της τοποθέτησής της κατά τη χθεσινή παράδοση- παραλαβή του Υπουργείου Πολιτισμού στον υπηρεσιακό Υπουργό Γιώργο Κουμεντάκη.
Ο Γιώργος Κουμεντάκης, είπε συγκεκριμένα η κ. Μενδώνη, ο νέος υπουργός είναι και γούρικος καθώς πριν από λίγο η UNESCO αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης στον κατάλογο μνήμη του κόσμου. Επίσημα, η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά έχουν γίνει όλες οι διοικητικές διαδικασίες. Έτσι, η Ελλάδα, χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες και στη συστηματική δουλειά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του αρμοδίου τμήματος, έχει την πρώτη εγγραφή της στη «Μνήμη του Κόσμου»!
Υπενθυμίζεται ότι την υποψηφιότητα για την UNESCO είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τον φάκελο συνέταξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και επιμελήθηκε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, προωθήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Δωδώνης, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.
Τι είναι τα ελάσματα
Τα μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης αποτελούν ένα μοναδικό στοιχείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. Πρόκειται για μικρά κομμάτια από ταινίες μολύβδου (μήκους έως 13,20 cm περίπου και πλάτους 6,70 cm περίπου), στα οποία αναγράφονταν ερωτήσεις που απευθύνονταν είτε μόνο στον Δία, είτε σε αυτόν και στη Διώνη, τη λατρευτική του σύντροφο στη Δωδώνη. Συνολικά, έχουν ανακαλυφθεί περισσότερες από 4.000 μολύβδινα ελάσματα, διάσπαρτα μέσα στο χώρο της Δωδώνης.
Τα μολύβδινα ελάσματα δίνουν πρόσβαση στις ανησυχίες των ερωτώντων: γάμος, διαζύγιο, γέννηση και επιβίωση των παιδιών, ταξίδια, επαγγελματικά σχέδια, υγεία και θεραπεία, στρατιωτική θητεία, αγορά δούλων, απελευθέρωση. Δεν μαρτυρούν μόνο διαφορετικές διαλέκτους, αλλά και διαφορετικές γραφές, δεδομένου του πλήθους των ανθρώπων που επισκέφθηκαν το μαντείο ανά τους αιώνες.
Ο απολογισμός του Υπουργείου
Αναφερόμενη στο συνολικό έργο της τετραετίας η κ. Μενδώνη, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Την τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί, αλλεπάλληλες, πολυπαραγοντικές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Όμως, αυτή η τετραετία είναι η περίοδος σημαντικών κυβερνητικών επιτευγμάτων, σε όλους τους τομείς, και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είπα, προηγουμένως, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή στον τομέα του πολιτισμού, οι υπηρεσίες του Υπουργείου υλοποιούν ένα πρόγραμμα περισσότερων από 820 έργα, σε όλη την Ελλάδα, με έναν προϋπολογισμό αρκετά πάνω από 1.000.000.000 ευρώ. Τα 750.000.000 ευρώ, προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου