Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Επιτακτική η αλλαγή του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ…





Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης



Στις 7 Ιουνίου του 1975 η Χώρα μετά την περιπέτεια της επταετούς δικτατορίας απέκτησε τον δικό της καταστατικό χάρτη!!! Για την εποχή του ήταν ένα πρωτοποριακό κείμενο που πάντρευε την παράδοση με την προοδευτικότητα αλλά και προστάτευε τους πολίτες από τις αυθαιρεσίες του Κρατικού μηχανισμού. Σήμερα περίπου 50 χρόνια μετά, το ΣΥΝΤΑΓΜΑ χρειάζεται προσαρμογή στις νέες επιταγές της κοινωνίας. Άρα οι εκλογές της Κυριακής έχουν και αυτή την λογική μιας και θα κριθεί να η Νέα Δημοκρατία που θα είναι πρώτη, θα μπορεί να προτείνει με διευρυμένη πλειοψηφία τα άρθρα που θα αναθεωρήσει όμως η επόμενη Βουλή. Η αλλαγή άρθρων του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ είναι πολύ σημαντική αλλά θέλει και χρονική ορίμανση. Για αυτό και ο σχεδιασμός θα πρέπει να έχει ως αφετηρία του 2030.

Φυσικά τα βλέμματα όλων μας είναι στο άρθρο 16 που απαγορεύτει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες να στέλνουν τα παιδιά τους το εξωτερικό. Αυτή η αλλαγή αφενός θα διακόψει την εξαγωγή συναλάγματος ενώ η Ελλάδα θα μπορεί να παίξει κομβικό πανεπιστημιακό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων.

Φυσικά τον ρόλο των ιδιωτικών Πανεπιστημίων μπορεί να τον παίξουν οι Δήμοι της Χώρας και όχι φυσικά ξένοι κολωσοί που θα θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Για παράδειγμα οι τέσσερις Δήμοι της Πέλλας θα μπορούσαν να συστήσουν το Πανεπιστήμιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με αγροτικά τμήματα στην Έδεσσα, στην Σκύδρα, τα Γιαννιτσά και την Αριδαία.

Ένα άλλο ζήτημα βέβαια που θα πρέπει να δει η πολιτεία συνολικά, είναι οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στην συμμετοχή των Κομμάτων στις Βουλευτικών εκλογές. Θα πρέπει να μπουν δικλείδες όπως η διοργάνωση συνεδρίων και η εκλογή οργάνων με πρόσωπα τα οποία θα είναι δηλωμένα σε ειδικά μητρώα μέσω του gov ενώ θα πρέπει να υπάρχει και συγκεκριμένος αριθμός μελλών του Κόμματος που το στηρίζουν με συνδρομές.

Βλέπουμε ότι συμμετέχουν στις εκλογές κόμματα σφραγίδες που επί της ουσίας υποθάλπουν τους θεσμούς ενώ δεν γνωρίζουμε τι άλλο μπορεί να κρύβεται από πίσω. Τέλος θα πρέπει να καταθέτουν τα προγράμματα τους σε ειδική επιτροπή της Βουλής ώστε να κοστολογείται αντικειμενικά τα προγράμματα τους και έτσι ο πολίτης να ξέρει τι θα στοιχήσει η επιλογή του.

Θα πρέπει να υπάρξει και πάλι η εσωκομματική δημοκρατία στα Κόμματα, ακόμη και στα μεγάλα. Άλλωστε ακόμη και η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Θα πρέπει τα ίδια τα μέλη με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες να αποφασίζουν την αντζέντα των Κομμάτων και να διαμορφώνουν τις θέσεις τους.

Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι τομές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Χώρας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more