Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Στόχος να… ξαναζωντανέψουν τα μονοπάτια του Πωγωνίου!

 



MONOPATIA POGONI KATHARISMOS 26 6 23

Σε άνοδο είναι τα τελευταία χρόνια ο λεγόμενος πεζοπορικός τουρισμός, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση όπως είναι η διάσχιση ορεινών μονοπατιών.

Στην Ήπειρο το δίκτυο των παλιών μονοπατιών είναι μεγάλο, απαιτούνται όμως ο καθαρισμός, η ανάδειξη και η σηματοδότησή τους ώστε να αποκτήσουν ξανά χρήση προσελκύοντας λάτρεις της πεζοπορίας. Στον τομέα αυτό, πέρα από την Περιφέρεια που ασχολείται με το λεγόμενο «Epirus Trail», πολλά μπορούν να κάνουν και οι κατά τόπους Δήμοι αναδεικνύοντας παλιές διαδρομές εντός των γεωγραφικών τους ορίων, χωρίς μάλιστα να απαιτούνται σημαντικά κονδύλια. Στον τομέα αυτό πρωτοπόρος αναδεικνύεται ο Δήμος Πωγωνίου, ο οποίος ετοιμάζεται να υλοποιήσει σχετικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή εθελοντών.

Εθελοντικός καθαρισμός

Συγκεκριμένα, με στόχο την ανάδειξη και διάσωση των μονοπατιών και του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής ο Δήμος Πωγωνίου διοργανώνει Εβδομάδα Εθελοντικού Καθαρισμού Μονοπατιών σε συνεργασία με το Φιλεκπαιδευτικό, Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Πωγωνιανής, το Φυσιολατρικό Ορειβατικό Σύλλογο Πωγωνίου και την εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων «Trace Your Eco».

Στο πλαίσιο αυτό, από το Σάββατο 1 έως και την Πέμπτη, 6 Ιουλίου μια ομάδα ξένων και Ελλήνων εθελοντών από τη Θεσσαλονίκη αλλά και την περιοχή του Πωγωνίου και των Ιωαννίνων θα εργαστούν ώστε να καθαριστούν οι πεζοπορικοί δρόμοι και να ξαναζωντανέψουν τα παλιά μονοπάτια που διασχίζουν μια έκταση απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. 

Η εθελοντική ομάδα θα πραγματοποιήσει εργασίες απλής συντήρησης, καθαρισμού και σήμανσης. Τα μέλη της κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία, τη φυσική ομορφιά και τον πλούσιο ιστορικό πολιτισμό του Πωγωνίου.

Ο Στ. Κουκουλάρης

Οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, οι εθελοντές, είναι η χαράδρα του Κουβαρά με το ομώνυμο γεφύρι, η ένωση του παραδοσιακού οικισμού του Δολού με το Δελβινάκι και το ξεχωριστό γεφύρι Γκρέτσι, η χαράδρα του Γορμού, καθώς επίσης οι πηγές Γκλάβας στο Ωραιόκαστρο.

Σε δηλώσεις του ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στυλιανός Κουκουλάρης κάνει λόγο για μία σημαντική δράση, που υλοποιείται στα πλαίσια μιας συντονισμένης προσπάθειας ανάδειξης των πεζοπορικών διαδρομών, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή καθώς θα αναδειχθεί η φυσική ομορφιά του Πωγωνίου και τα μονοπάτια θα καταστούν επισκέψιμα στους περιπατητές. 

«Οι πεζοπόροι αποτελούν μεγάλη κατηγορία στον τομέα του τουρισμού και είμαστε βέβαιοι πως τα μονοπάτια της περιοχής θα τους κατακτήσουν. Η συγκριμένη προσπάθεια στοχεύει στην ανάδειξη του πολύτιμου ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να μας συνοδεύσουν σε αυτή τη δράση», τονίζει με έμφαση. 

• Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ.: 6988-413549 (κ. Νιόβη Τόμου). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more