Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Ξεκαθαρίζει το εκλογικό τοπίο και στην Πέλλα

 

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου…


Ολοταχώς για τρεις έδρες η Ν.Δ. • «Μάχη» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη μεταξύ τους διαφορά

EKLOGES PSHFODELTIA

• Κάτι λιγότερες από 24 ώρες έμειναν για την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων και περίπου 72 ώρες για ν’ ανοίξουν οι κάλπες για την τελική αναμέτρηση και την εκλογή της νέας Κυβέρνησης. 

Η πρωτιά της Ν.Δ. δεν αμφισβητείται πλέον ούτε από τους αντιπάλους της, αλλά παρά ταύτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της συνεχίζουν με την ίδια ένταση τον προεκλογικό τους αγώνα. Παράλληλα άρχισε ήδη η προεργασία για την επόμενη ημέρα και για τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης, η οποία όπως ανέφερε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χαρακτηριστεί από τις ριζικές ανακατατάξεις που θα γίνουν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη γεωγραφικά κριτήρια, αλλά  το κατά πόσο τα πρόσωπα που θα επιλεγούν, θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ν.Δ.. Κι όλα αυτά την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι να παραιτηθεί την Κυριακή το βράδυ από την ηγεσία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Το προεκλογικό κλίμα παραμένει «χαλαρό» και αν κάτι το «ζωηρεύει» είναι οι εμφανείς προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως) και του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ (δευτερευόντως) για τη μεταξύ τους διαφορά. 

Μεγαλύτερη κινητικότητα υπάρχει στο χώρο των μικρών κομμάτων, καθώς μπορεί να είναι απίθανη η εκλογή βουλευτή κάποιου εξ αυτών και στην περίπτωση που περάσουν πανελλαδικά το όριο του 3%, όμως επιδιώκουν αύξηση δυνάμεων ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν στη Βουλή.  

Πάει για τρεις βουλευτές…

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών  όλα δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει την εκλογή τριών βουλευτών στο Νομό Πέλλας, με την άλλη έδρα να παίζει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και ΝΙΚΗ.  Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η νέα Βουλή θα είναι επτακομματική και δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στη δύναμη των πρώτων τεσσάρων κομμάτων. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ χαρακτηριστική είναι η κινητικότητα των μεγάλων κομμάτων στην Πέλλα, την τελευταία εβδομάδα πριν από την Κυριακή των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιμένει να πάρει την αυτοδυναμία με όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό εδρών και για το λόγο αυτό κατά τη δεύτερη προεκλογική περιοδεία του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την Πέλλα. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στα Γιαννιτσά, ζήτησε οι πολίτες να διατηρήσουν στην Βουλή την Θεοδώρα Τζάκρη. Θυμίζουμε βέβαια ότι την Πέλλα επισκέφτηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος συνομίλησε με κόσμος τονίζοντας ότι θα πρέπει η Πέλλα να στείλει μήνυμα ώστε να έχει δυνατούς εκπροσώπους την επόμενη μέρα. 

Σύμφωνα με όσα λέγονται, η Ν.Δ. κάνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια στην Πέλλα , να πετύχει υψηλότερο ποσοστό αρχικά, αλλά ακόμα να μπορέσει να κατακτήσει μια τρίτη βουλευτή έδρα.

Φυσικά, στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Πέλλα, καθώς προσπαθεί να ανεβάσει τα ποσοστά του. Είναι αλήθεια ότι, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα υπέστησαν ένα αρχικό σοκ με την μεγάλη μείωση των ποσοστών τους από το 2019, παρ’ όλα αυτά στις εκλογές της 21ης Μαΐου, μπόρεσε και εξελέγη βουλευτής η κα Θεοδώρα Τζάκρη. 

Ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα είναι ιδιαίτερα έντονος και αυτός, καθώς κάνει προσπάθεια να κρατήσει τα ποσοστά του ή και να τα αυξήσει. Αν διαφορετικά υποστεί νέα μείωση και αναλόγως του ποσοστό του, θα μπορούσε να χάσει την έδρα του και αυτή να την πάρει πιθανότατα η Νέα Δημοκρατία με τον Γιώργο Καρασμάνη. 

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη φορά οι βουλευτές εκλέγονται με λίστες.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Πέλλα και αυτό κάνει έναν μεγάλο αγώνα, καθώς πλέον όλα παίζονται. Όπως είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Χαλκιδική, «το πρωί της Κυριακής οι κάλπες θα είναι άδειες». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα παίζονται και δεν είναι καθόλου … επιστημονική φαντασία, αν σκεφτεί κανείς ότι τα ποσοστά μπορεί να αλλάξουν. Στο πλαίσιο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους πάντως, αυτή την εβδομάδα αρκετά στελέχη του Κόμματος κεντρικά επισκέφτηκαν την Πέλλα μιας και θέλουν να διατηρήσουν την μια έδρα με την Ραχήλ Αλεξανδρίδου. 

Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, όλα παίζονται. Και ίσως και εδώ να υπάρχει μια αγχωτική κατάσταση, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , με την πιθανότητα να βλέπει την έδρα του να κινδυνεύει!

 

Όλα έτοιμα για τις εκλογές στην Πέλλα 

Στο μεταξύ, όλα είναι έτοιμα και στην Πέλλα  για τις εκλογές. Ήδη, οι αρμόδιοι υπάλληλοι εργάζονται πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν σωστά τις διαδικασίες και να παραδοθούν τα ψηφοδέλτια στους Δήμους και τα εκλογικά τμήματα.

Συγκεκριμένα, στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας είναι εγγεγραμμένοι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων άνδρες είναι οι 4.763.264 και γυναίκες οι 5.050.331. Αυτοί θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 21.634 εκλογικά τμήματα που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη χώρα. Από αυτά τα 21.163 είναι τα βασικά εκλογικά τμήματα, τα 335 τα αμιγή για τους ετεροδημότες, τα 101 τα μεικτά ετεροδημοτών και 35 που συστάθηκαν στις φυλακές.

Στην Πέλλα  θα λειτουργήσουν συνολικά 304 εκλογικά τμήματα συν 1 ετεροδημοτών, ενώ οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται στους 145.032 ψηφοφόρους. Στην Πέλλα συμμετέχουν 23 συνδυασμοί κομμάτων. 

Ιδιαίτερες αλλαγές ως προς τα εκλογικά τμήματα στα οποία ψηφίσαμε στις 21 Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξουν, καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα ιδιαίτερο. Όσοι πάντως επιθυμούν να διαβεβαιώσουν που ψηφίζου, μπορεί να ενημερωθούν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) «Μάθε πού Ψηφίζεις».

 

Οι ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες 146.000 πολίτες, των οποίων οι σχετικές αιτήσεις είχαν διεκπεραιωθεί έως και την 30η Απριλίου 2023, αντί για τα τέλη Φεβρουαρίου που ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές. Σε αυτό το δίμηνο εγγράφηκαν στους σχετικούς ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πάνω από 30.000 πολίτες με αποτέλεσμα να συγκροτηθούν επιπλέον 103 εκλογικά τμήματα.

 

Διαφορετικά ψηφοδέλτια

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τα ψηφοδέλτια δεν θα είναι τα ίδια με αυτά του Μαΐου, καθώς επειδή αυτές οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, τα ονόματα των βουλευτών δεν θα είναι με αλφαβητική σειρά, αφού εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται να βάζουμε σταυρό προτίμησης – άλλωστε στα παραβάν δεν θα υπάρχουν στυλό.

Εκτός από τα ψηφοδέλτια, οι εκλογές της επόμενης Κυριακής διαφοροποιούνται και στο εκλογικό σύστημα, καθώς αντί της απλής αναλογικής του Μαΐου, θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική που δίνει στο πρώτο κόμμα κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες.

 

Οι Έλληνες του εξωτερικού

Μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο 24 Ιουνίου, θα ψηφίσουν και πάλι οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους. Έως την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών εφοδίασε με τον αναγκαίο αριθμό ψηφοδελτίων Επικρατείας τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές σε 35 χώρες της υφηλίου, προκειμένου αυτές να τα διανείμουν στα 102 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό.

Σε αυτά μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν 25.610 εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, δηλαδή 2.755 περισσότεροι σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικά τμήματα ευρωπαϊκών πόλεων και συγκεκριμένα σε Λονδίνο (4.414), Βρυξέλλες (1.716), Άμστερνταμ (1.055), Βέρνη (1.008), Λευκωσία (893), Παρίσι (836), Βερολίνο (810), Μόναχο (731), Χάγη (715) και Λουξεμβούργο (665).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more