Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ!

 


- Ζήτησε ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές

- Αναβλήθηκαν λόγω καιρού η  περιοδεία του στην στην Πέλλα 

EKLOGES KALPES PARABAN

• Σταθερά ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο καθώς απομένει πλέον λιγότερο από δύο εβδομάδες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τους πολιτικούς αρχηγούς να οργώνουν τη χώρα για δεύτερη φορά.

Η  περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πέλλα το Σάββατο  ακυρώθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών προβλέψεων αλλά και του σφιχτού προγράμματος του. 

Σε συνέντευξή του, πάντως, ο Πρωθυπουργός έστειλε χθες ένα σαφές μήνυμα, ότι ο εφησυχασμός και η αποχή από την κάλπη δεν επιτρέπονται, ενώ δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, προϋπόθεση όμως για τις οποίες είναι μία ασφαλής κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει το σύστημα της απλής αναλογικής, έκανε λόγο για ένα… όραμα που δεν πέτυχε, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τη Ν.Δ.. Δημ. Κουτσούμπας και Κυρ. Βελόπουλος ζήτησαν τη στήριξη των πολιτών. Στο μεταξύ, τα ευρήματα μίας ακόμη πανελλαδικής δημοσκόπησης δίνουν ισχυρή αυτοδυναμία στη Ν.Δ. με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κινούνται στα επίπεδα της κάλπης της 21ης Μαΐου


 

Ο εφησυχασμός βλάπτει!

«Ψηφίζεις ΝΔ, ψηφίζεις για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες το πρωί σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, ενώ, υπογράμμισε ότι αντίπαλός του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι η αποχή και ο εφησυχασμός.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα κάνει πράξη όσα λέει, αλλαγές στο Σύνταγμα θα γίνουν από το 2025, οι φόροι θα μειωθούν, ενώ σημείωσε ότι η νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της 21ης Μαΐου τον υποχρεώνει να είναι πιο τολμηρός και ακόμα πιο αποφασιστικός στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνει, εφόσον ο ελληνικός λαός τον εμπιστευθεί και πάλι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.

«Η πορεία ανάπτυξης θα συνεχιστεί, θα εξακολουθούμε να μειώνουμε τους φόρους, θα επιστρέφουμε το πλεόνασμα της ανάπτυξης», τόνισε, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία υπουργείου Οικογένειας. Επανέλαβε ότι «το στοίχημα των εκλογών είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι οι κάλπες είναι και πάλι άδειες. Ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά δεν είμαστε σε πολιτικό κενό. Οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου έστειλαν ορισμένα πολύ σαφή μηνύματα» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και πολίτες που δεν μας ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου και να αυξήσουμε και άλλο το ποσοστό μας».

 

Ασφαλής πλειοψηφία

Παράλληλα, διευκρίνισε πως «επιζητώ ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία επειδή πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορούν να υλοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές» και εξήγησε ότι οι πολίτες επιβραβεύουν αυτούς που προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Παράλληλα, είπε πως η φαντασίωση της απλής αναλογικής κάηκε στην κάλπη της 21ης Μαΐου, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να έχει τα πρωτεία στην αντιπολίτευση.

Τα κόμματα στα δεξιά…

Αναφερόμενος σε όσους ψήφισαν μικρότερα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. και κυρίως τη ΝΙΚΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «εμείς δεν μπλέκουμε την πίστη με την πολιτική, δεν διαφημίζουμε την πίστη μας, ούτε προσδοκούμε από την εκκλησία κάποια πολιτική στήριξη». 

Οι άλλοι αρχηγοί

-Τον απολογισμό του για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και για τη στρατηγική της απλής αναλογικής, έκανε μέσω συνέντευξης στην «Καθημερινή τη Κυριακής» ο Αλέξης Τσίπρας. Ειδικά για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής τόνισε χαρακτηριστικά πως «ούτε παγίδα ούτε ιδεοληψία ήταν. Ένα όραμα ήταν, όραμα δεκαετιών που το αίτημά του άγγιζε κάποτε το σύνολο του προοδευτικού χώρου. Ένα ρομαντικό, ίσως, όραμα με στόχο την αλλαγή της κουλτούρας του πολιτικού συστήματος, για πολιτική ζωή με λιγότερη τοξικότητα και περισσότερο πνεύμα συνεργασίας στη βάση των πολιτικών προγραμμάτων. Για να γίνουμε Ευρώπη».

Όπως πρόσθεσε, «η επίμονη άρνηση των υπόλοιπων προοδευτικών δυνάμεων να ανοίξει η συζήτηση για μια κυβέρνηση συνεργασίας, οδήγησε στο τέλος στην επιβεβαίωση της στρατηγικής του βασικού μας πολιτικού αντιπάλου, της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε ένα δίλημμα σαφές: Αυτοδυναμία ή περιπέτειες και σταθερότητα ή αστάθεια». 

- Στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου είναι να αποτελέσει την αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα και να σταθεί εμπόδιο στην παντοδυναμία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα βέλη του κατά της Ν.Δ., λέγοντας ότι «εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα για την οικονομία, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα», προκειμένου «να κρύψει την αναξιοπιστία της και τι έρχεται». Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τη Ν.Δ. και τόνισε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης σύρει τη χώρα σε τρίτες κάλπες θα είναι δική του επιλογή. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

-Μιλώντας χθες το μεσημέρι στην Ελάτεια Φθιώτιδας ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε για τις επερχόμενες εκλογές τον λαό «να δώσει δύναμη στη δύναμή του». Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εκβιαστικό παραμύθι σημειώνοντας πως «το σύνθημα αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο το κάνει για να αρπάξει όσες ψήφους μπορεί», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη της Νέας Δημοκρατίας είτε συνεργασίας με ορισμένους άλλους πρόθυμους. Πάντως θα υπάρξει κυβέρνηση».

- Βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε και ο Κυριάκος Βελόπουλος από τα Γιάννενα, κατηγορώντας τον για ηγεμονικές συμπεριφορές, ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την Ελληνική Λύση για «αξιοπρέπεια και περηφάνια». Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «συνεχίζει τον ωμό εκβιασμό, συνεχίζει να απειλεί με εκλογές, επιζητώντας την ηγεμονία της αυτοδυναμίας, πάνω από 180 βουλευτές, για να μπορεί να ορίζει αυταρχικά τις αποφάσεις και να τις επιβάλλει» και επισήμανε πως οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν υψηλό κόστος την ώρα που η χώρα πορεύεται με δανεικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της δημόσιας Υγείας, ένα θέμα που, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «καμία κυβέρνηση δεν τολμά να ακουμπήσει».

 Οι δημοσκοπήσεις

Την επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ. προαναγγέλλουν όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα δε με την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», το ανοδικό κύμα για τη γαλάζια παράταξη δεν ανακόπτεται, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά ένα ποσοστό άνω του 40% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια ισχυρή αυτοδυναμία με περισσότερες των 160 εδρών. 

Δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες, η νέα έρευνα δείχνει την οροφή της Ν.Δ. σε ποσοστό ακόμη και άνω του 43%. Στον αντίποδα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κινούνται πλέον γύρω από τον πήχη που διαμόρφωσαν για τα δύο κόμματα οι κάλπες της 21ης Μαΐου. Στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, η Ν.Δ. καταγράφεται στο 41,3%, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 19,6%. Σταθερά στο 11,5% το ΠΑΣΟΚ, ελαφρώς μειωμένο το ποσοστό του ΚΚΕ με 6,5%, σε ανοδική πορεία η Πλεύση Ελευθερίας με 4,4%, ενώ μάχη αναμένεται να δοθεί στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, όπου η Νίκη με 3,4% προπορεύεται της Ελληνικής Λύσης που με 3% βρίσκεται στο όριο της εισόδου στη νέα Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more