Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Αυτοδύναμη παρά τα 8 Κόμματα...

 

Με ποσοστό 40,55% εκλέγει 158 βουλευτές διευρύνοντας τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ



ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ισχυρή εντολή αυξάνει την ευθύνη για όλους μας, θα δουλέψουμε σκληρά…

-Προβληματίζει η είσοδος τριών ακροδεξιών κομμάτων στη νέα Βουλή… τρεις Βουλευτές η ΝΔ και έναν ο ΣΥΡΙΖΑ

MHTSOTAKHS NIKH 25 6 23

• Την πόρτα της Βουλής σε οκτώ κόμματα, αριθμό ασυνήθιστο για την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, άνοιξαν οι χθεσινές εθνικές εκλογές. Παρόλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να εξασφαλίσει ισχυρή αυτοδυναμία εκλέγοντας 158 βουλευτές.

Τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ γνώρισαν νέα συρρίκνωση, γεγονός αναμενόμενο εν πολλοίς, εκείνο όμως που προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις ήταν η είσοδος στη Βουλή συνολικά τριών πολιτικών σχηματισμών που ανήκουν στον χώρο της ακροδεξιάς, με τους πρωτοεμφανιζόμενους «Σπαρτιάτες» να κάνουν τη μεγαλύτερη έκπληξη. Δεύτερο αρνητικό στοιχείο των χθεσινών εκλογών ήταν η αποχή, η οποία αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την 21η Μαΐου, φτάνοντας το 47,32%. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ισχυρή εντολή που αυξάνει την ευθύνη για τον ίδιο και την κυβέρνηση να ανταποκριθούν με επάρκεια στις προσδοκίες των πολιτών και δεσμεύτηκε ότι θα δουλέψουν σκληρά γι’ αυτό. 

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, παρά την ήττα δεν παραιτήθηκε, αλλά ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν άμεσα διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος.

Οκτακομματική Βουλή

Οκτακομματική θα είναι η νέα Βουλή, μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών,  Μεγάλη νικήτρια είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία έλαβε ποσοστό 40,55% και ισχυρή αυτοδυναμία με 158 έδρες. Προηγείται δε του ΣΥΡΙΖΑ  με 23 μονάδες, διαφορά μεγαλύτερη από εκείνη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γνώρισε περαιτέρω πτώση των ποσοστών του, λαμβάνει 17,84% και 48 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 11,86% εκλέγει 32 βουλευτές και το ΚΚΕ με 7,68% εκλέγει 20. 

Η Ελληνική Λύση κατάφερε τελικά να μπει στη νέα Βουλή με ποσοστό 4,45% και 12 έδρες, όπως και η ΝΙΚΗ με 3,69% και 10 έδρες. Αίσθηση προκάλεσε η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος «Σπαρτιάτες», το οποίο έλαβε ποσοστό 4,65% και 12 έδρες. Τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας εξασφάλισε επίσης την είσοδό της στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 3,17% και οκτώ έδρες. Εκτός Βουλής έμεινε πάντως το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Η Ελλάδα βάφτηκε λοιπόν και πάλι μπλε με εξαίρεση, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, τον Νομό Ροδόπης. 


Ισχυρή η εντολή…

Ενώ τα αποτελέσματα αποτύπωναν μία σαρωτική νίκη της παράταξής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για τις εκλογές έκανε λόγο για ισχυρή εντολή από τους πολίτες. Όπως υπογράμμισε, «για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες δεν έδωσαν μόνο ένα μήνυμα συνέχειας στη διαδρομή που χαράξαμε πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο δρόμο των μεγάλων αναγκών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Με ηχηρό και ώριμο τρόπο, έκλεισαν οριστικά έναν τραυματικό κύκλο ψέματος και τοξικότητας που κράτησαν πίσω την χώρα και δίχασαν την κοινωνία. Εδραιώνοντας έτσι την εποχή της αληθινής προόδου». 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έσπευσε να δεσμευτεί ότι η νέα κυβέρνηση θα στρωθεί άμεσα στη δουλειά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτή η απλόχερη στήριξη αυξάνει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ελπίδες τους. Ενώ και εγώ προσωπικά, νιώθω τώρα βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις. Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Σας βεβαιώνω όμως ότι θα παραμείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον με σχέδιο, αφοσίωση και κυρίως με σκληρή δουλειά. Χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά. Είμαστε εξάλλου απέναντι στα προβλήματα και δίπλα σε όλους τους πολίτες». Ξεκαθάρισε δε ότι προσωπικά θα  πολεμήσει «κάθε στάση που θα περιφρονεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας». 

Στο νομό Πέλλας 

Στον νομό Πέλλας εκλέχτηκαν ο πρώτος στην λίστα Λάκης Βασιλειάδης, ο Διονύσης Σταμενίτης και επιστρέφει στη Βουλή και πάλι ο πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης. Βουλευτική έδρα εξασφάλισε και η Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις ξεκίνησε η καταγραφή των εδρών, στην Πέλλα έδειξε μια έδρα για τη ΝΔ, μια για το ΠΑΣΟΚ, μια για την ΝΙΚΗ και μια για Ελληνική Λύση. Στις 8:30 η έδρα του ΠΑΣΟΚ έφυγε για να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 9 το βράδυ η ΝΔ πήρε την δεύτερη έδρα της απο την ΝΙΚΗ. Στις 10 η ΝΔ πήρε την τρίτη έδρα της από την Ελληνική Λύση. Στις 11 όμως και πάλι η Ελληνική Λύση πήρε πίσω την έδρα της, η οποία έπαιζε μέχρι τις 2 τα ξημερώματα μεταξύ Πέλλας και Ημαθίας. Τελικά κάθισε στην Ημαθία με αποτέλεσμα εκεί το 4-0 υπέρ της ΝΔ να γίνει 3-1 με την Ελληνική Λύση να λαμβάνει έδρα και το 2-1-1 στην Πέλλα να γίνεται 3-1 σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας στην Πέλλα έχουμε ακριβώς τους ίδιους Βουλευτές του 2019 με μια μικρή αλλαγή 

Πρωθυπουργός όλων!

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε με έμφαση πως «από αύριο κιόλας, η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε έργο των ιδεών και των πολιτικών συμπεριφορών που δικαίωσε η κάλπη» και δεσμεύτηκε ότι «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις λοιπόν θα προχωρήσουν με ταχύτητα, καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή του ελληνικού λαού». 

Καταλήγοντας, υποσχέθηκε πως θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, γιατί, όπως είπε, «τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και οι πολίτες, ιδίως οι πιο αδύναμοι, πρέπει να αισθάνονται το κράτος δίπλα τους σε κάθε δυσκολία». Δεν παρέλειψε δε να πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην οικογένειά του που, όπως ανέφερε, «με τον τρόπο τους με κράτησαν πάντα προσγειωμένο ώστε να μπορώ να ακολουθώ, όσο μπορώ, τους στίχους του ποιητή, “να ονειρεύεσαι μπορείς, χωρίς να γίνεις δούλος των ονείρων και, κυρίως, με τα πλήθη να μιλάς και να κρατάς την αρετή σου”».

Τι δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Με συντεταγμένες διαδικασίες θα βάλουμε μπροστά τις διεργασίες για οριστικές αποφάσεις. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική. Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη διαδικασία θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του δήλωση χθες το βράδυ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε μεν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε αρνητικό για το κόμμα του, έσπευσε όμως να επισημάνει πως «ο κίνδυνος της κατάρρευσης αποφεύχθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση». Αναφερόμενος στους συσχετισμούς που διαμορφώνονται επέρριψε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, «προσπερνώντας» το γεγονός ότι χωρίς το σύστημα της απλής αναλογικής που η δική του κυβέρνηση θέσπισε, δεν θα άνοιγε η πόρτα της Βουλής σε τόσα ακροδεξιά κόμματα. Όπως σημείωσε, «ποτέ δεν υπήρχαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για τον προοδευτικό χώρο. Ευθύνεται γι’ αυτό η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με τον εθνικιστικό και διχαστικό της λόγο». 

Τέλος, έκανε λόγο για ανάγκη «ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού από την κορυφή ως τη βάση» και πρόσθεσε πως πρέπει «να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες με την ψήφο τους για αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας είναι οι Ευρωπαϊκές Εκλογές». 

Οι άλλοι αρχηγοί

- Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε σε δηλώσεις του πως «ξαναπιάσαμε το νήμα της ιστορίας» και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει, ανανεώνεται και προχωρά. Κάναμε ακόμα ένα βήμα στην ανοδική μας πορεία, την πορεία που κάνει το Κίνημά μας το τελευταίο διάστημα. Σε πολλούς νομούς το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχτεί δεύτερη δύναμη». 

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή δύναμη θα ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση στη ΝΔ, ενώ δεν έκρυψε τον ιδιαίτερο προβληματισμό του για την άνοδο της ακροδεξιάς και των ναζιστικών κομμάτων. 

- Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουσούμπας ξεκαθάρισε ότι «οι βουλευτές του ΚΚΕ θα βρεθούν την επόμενη ημέρα εκεί που έχουν υποσχεθεί, δίπλα στους λαϊκούς αγώνες», ενώ τόνισε ότι «η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι ευκαιριακή, συγκυριακή» και παρατήρησε ότι «μέσα σε έναν αρνητικό πολιτικό συσχετισμό εκφράζεται μια δυναμική ανόδου». Όπως είπε, «με βάση το αποτέλεσμα έχουμε αύξηση σε ποσοστό και σε ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Η μείωση που παρατηρείται σε βουλευτές οφείλεται μόνο στον καλπονοθευτικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας». 

- Με έντονη κριτική στους δημοσκόπους σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν και άντεξαν τον βρώμικο πόλεμο του συστήματος. Λυπάμαι πραγματικά όλους αυτούς τους δημοσκόπους που παίζουν με την ψυχολογία των ανθρώπων, που παίζουν με τους ανθρώπους. Είναι δυνατόν, έως την τελευταία στιγμή να μας λένε το ανώτατο όριο είναι 4,2% και μπορεί να είμαστε έξω από τη Βουλή; Λυπάμαι γιατί ανεχόμαστε μια κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.

- Φανερά ενθουσιασμένη εμφανίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στις πρώτες της δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και την είσοδο της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή. «Απόψε έχουμε κάθε λόγο να χαμογελάμε πλατιά. Αντέξαμε απέναντι σε μια ανέντιμη, πρωτοφανή επίθεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες», είπε και πρόσθεσε: «Η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι μέσα στη Βουλή η αντιπολίτευση που δεν θα υπάρξει από κανένα άλλο κόμμα. Θα είμαι η υπεράσπιση των πολιτών κι αν είμαστε οκτώ ή εννιά βουλευτές, εγώ κάνω για 100 και οι υπόλοιποι κάνουν ο καθένας του για άλλους 20».

- «Δεν αγωνιζόμαστε για όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά για όλο τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτρης Νατσιός, στις πρώτες του δηλώσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως είπε, «η Νίκη θα ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση. Θα πορευτούμε μαχόμενοι για τη νίκη του Ελληνισμού, τη νίκη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τη νίκη του απλού λαού, με σεβασμό στην ψήφο των συμπολιτών μας».

-Ο Βασίλης Στίγκας πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες», το οποίο εισήλθε στη Βουλή με ποσοστό - έκπληξη, στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε: «Μέσα από την καρδιά μου, στον δύσκολο αγώνα που κάναμε για τρεις εβδομάδες, θέλω να πω ένα ευχαριστώ σε όσους μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους. Ευχαριστώ και τα εκατοντάδες μέλη μας σε όλη την Ελλάδα που δουλέψαν ακούραστα για να φτάσουμε ως εδώ και να μπούμε στη Βουλή με ένα σχετικά καλό ποσοστό, για τώρα. Ευχαριστώ τον Ηλία Κασιδιάρη, που ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να πάρουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more