Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

4+1 σενάρια για τις έδρες και την αυτοδυναμία στην Πέλλα

 




Οι οδηγίες Μητσοτάκη και ο επικεφαλής Λ. Βασιλειάδης!!!






Οι κάλπες της 21ης Μαΐου οδηγός για την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου

Η κάλπη της απλής αναλογικής μίλησε, αλλά η ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύει από τις 25 Ιουνίου και το νέο κλιμακωτό μπόνους εδρών θα αλλάξουν αρκετά τα δεδομένα της κατανομής των εδρών στη Βουλή, αναφορικά με το νομό Πέλλας.  Ενώ άγνωστο παραμένει το πώς θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα τη συμμετοχή και την εκλογική συμπεριφορά. Οι έδρες στην Πέλλα φαφώς και έχουμε συνάρτηση με την  πολυπόθητη για τη ΝΔ αυτοδυναμία, «ο δρόμος με την ενισχυμένη αναλογική γίνεται πιο εύκολος», επισημαίνει στην Άποψη,  ο πολιτικός αναλυτής Παύλος Αυγουστινάκης που η εφημερίδα μας του ανέθεσε ειδική έρευνα για τι έδρες: Ο ίδιος τόνισε ότι, «αν καταφέρει να εξασφαλίσει το 40% των ψήφων και μπουν στη Βουλή λίγα κόμματα», τότε υπάρχει το ενδεχόμενο στην Πέλλα να δούμε και τέσσερις Βουλευτές. 


ΣΕΝΑΡΙΟ 1

Αυτή είναι ακριβώς η εικόνα αυτοδυναμίας που θα βλέπαμε αν ίσχυαν τα ποσοστά της 21ης Μαΐου με εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Θα μιλούσαμε για κάτι παραπάνω από άνετη αυτοδυναμία, μια από τις ισχυρότερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες της Μεταπολίτευσης. Κάτι που έχει επισημανθεί και από αναλυτές είναι ότι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο το εκλογικό σύστημα αλλά και η βεβαιότητα ότι θα υπάρξει δεύτερη κάλπη επηρέασαν την εκλογική συμπεριφορά και με ποιον τρόπο. Οπως, βέβαια και την πιθανότητα το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα και η «παντοδυναμία» της ΝΔ να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση ψήφου την 25η Ιουνίου. Φυσικά με 170 έδρες τότε στην Πέλλα θα είχαμε σίγουρα 3 έδρες έναντι μιας που θα πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ που από τις 41 έδρες θα έφτανε στις 35. Το ΠΑΣΟΚ θα έχανε μια έδρα από το Επικρατείας, μια από το Ηράκλειο, σίγουρα 2 από τις τριεδρικές και από μια έδρα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Άρα η Πέλλα θα κλείδωνε για τα καλά καθώς το κόμμα τα έχει πάει πολύ καλά. Βέβαια υπάρχει και σενάριο για 4-0 και αυτό θα είχε συμβεί μόνο αν η ΝΔ πάρει στην Πέλλα πάνω από το 48%, κάτι που φαντάζει απίθανο. 

Το σχόλιο του ειδικού:

Εάν στις εκλογές της 21ης Μαΐου ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική, η ΝΔ θα λάμβανε το bonus των 50 κοινοβουλευτικών εδρών και θα κατακτούσε 24 επιπλέον έδρες από όσες έχει σήμερα, τις οποίες θα στερούνταν αναλογικά τα υπόλοιπα κόμματα. Η ισχυρή αυτοδυναμία θα οφειλόταν στη μη εκπροσώπηση του 16% που έλαβαν τα εκτός Βουλής κόμματα. 

ΣΕΝΑΡΙΟ 2

Με μια «χούφτα» ψήφους να τη χωρίζουν από το 3% της εισόδου στη Βουλή, η ΝΙΚΗ ήταν μια από τις εκπλήξεις της 21ης Μαΐου, ταράζοντας τα «δεξιά» νερά. Με μεγάλη δυναμική ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, θεωρείται ότι μάλλον έχει τις περισσότερες πιθανότητες να μπει στη Βουλή από τα κόμματα που έμειναν οριακά εκτός. Την προσπάθεια αυτή βέβαια θα επιδιώξουν να ανακόψουν οι δεξιοί αντίπαλοί της. Στην Πέλλα η Νικη πήγε πάρα πολύ καλά και επί της ουσίας οι ψηφοφόροι της διαμόρφωσαν και τις ψήφους των υποψηφίων της ΝΔ. Για παράδειγμα με βάση τα αποτελέσματα φάνηκε ότι ο Γιώργος Καρασμάνης υπέστη την μεγαλύτερη φθορά από αυτή την κάθοδο. Αν η Βουλή γίνει εξακομματική, τότε η θα έχει 162 έδρες με το ΠΑΣΟΚ να χάνει άλλες 3 έδρες και να απειλείται η έδρα της Πέλλας μαζί με Μεσσηνία και Φθιώτιδα. Αν η ΝΙΚΗ καταλάβει  9 έδρες και δεν εκλέξει Βουλευτή Επικρατείας, τότε μπορεί να αυτή λάβει την ένατη έδρα στην Πέλλα. Αν πάρει Βουλευτή στο Επικρατείας τότε θα επανεκλεγεί η κα Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα μετά 19 χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Το σχόλιο του  ειδικού:

Στο ενδεχόμενο που η Βουλή ήταν εξακομματική η ΝΔ θα είχε ισχυρή πλειοψηφία λόγω της μη εκπροσώπησης του 13,6% του εκλογικού σώματος. 

ΣΕΝΑΡΙΟ 3

Μια ανάσα από την είσοδο στη Βουλή βρέθηκε και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έκανε ένα ξαφνικό «μπραφ» ενίσχυσης των ποσοστών της ως το 2,89% στην τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου. Πολιτικά μιλώντας, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η εικόνα του εξαιρετικά αποδυναμωμένου ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει υπέρ της ή εναντίον της σε ενδεχόμενες μετακινήσεις ψηφοφόρων. Σε αυτό το σενάριο, αν η ΝΔ διατηρήσει στο ακέραιο ή και αυξήσει το ποσοστό της, θα πάρει όλο το μπόνους των 50 εδρών. Δηλαδή θα επωφεληθεί πλήρως από το κλιμακωτό μπόνους που εισήγαγε στην ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε τον Ιανουάριο του 2020. Αν δηλαδή μπει αντί για την Νίκη, Η Πλεύση Ελευθερίας και λάβει 9 έδρες, οι έδρες στην Πέλλα θα πάνε τρεις υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και μια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα. 

Το σχόλιο του ειδικού:

Ενδεχόμενη είσοδος επτά κομμάτων στη Βουλή με τα δύο τελευταία να είναι οριακά στο κατώφλι της εισόδου στο Κοινοβούλιο θα εξασφάλιζε στη ΝΔ αυτοδυναμία με 162 έδρες.

—————————–

ΣΕΝΑΡΙΟ 4

Σε απώλειας έστω και μιας μονάδας, αν πέσει δηλαδή στο 39,1%, η ΝΔ θα κατέβει και ένα σκαλί στην κλίμακα του νέου μπόνους εδρών, «κερδίζοντας» τις 48 από τις 50 έδρες και οι υπόλοιπες δύο θα κατανεμηθούν αναλογικά. Σε αυτό το σενάριο παρουσιάζεται ότι η μπει στη Βουλή και η Πλεύση και η ΝΙΚΗ. Τότε η ΝΔ θα πάει στις 159 έδρες. Θα διατηρήσει τα κεκτημένα των τριών Βουλευτών ενώ η άλλη έδρα θα παίξει ανάμεσα σε ΝΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. 

Το σχόλιο του ειδικού:

Στην περίπτωση που η ΝΔ λάμβανε 39% δεν θα αποσπούσε όλο το bonus, αλλά 48 έδρες. Η ευνοϊκή συγκυρία του 11,6% χωρίς εκπροσώπηση θα απέδιδε 159 έδρες στην αυτοδύναμη ΝΔ.

ΣΕΝΑΡΙΟ 5

Το σενάριο της οκτακομματικής Βουλής θέλει εντός της και το ΜέΡΑ25, που έλαβε 2,63% στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Σε μια αναλογική προβολή του σεναρίου αυτού και λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό της ΝΔ, θα είχε μια μικρή μείωση που θα μείωνε, αντιστοίχως, και τις έδρες που θα λάμβανε ως μπόνους, οδηγώντας τη σε μια οριακή πλειοψηφία. Είναι, προφανώς, το χειρότερο σενάριο για το πρώην κυβερνών κόμμα που θα άνοιγε, ενδεχομένως, και νέο κύκλο διαβουλεύσεων και σεναρίων διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, το ΜέΡΑ25 φάνηκε σημαντικά αποδυναμωμένο, αλλά μένει να φανεί αν θα επηρεαστεί κι αυτό (και προς ποια κατεύθυνση) από την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτο είναι και το πιο αρνητικό σενάριο για τη Νέα Δημοκρατία, να λάβει δηλαδή 150 έδρες έως 153 έδρες. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να δούμε 2 Βουλευτές στην Πέλλα για τη Νέα Δημοκρατία καθώς οι άλλες δύο έδρες να κατανεμηθούν σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΙΚΗ και ΠΑΣΟΚ με το τελευταίο να έχει τις λιγότερες πιθανότητες...  

Το σχόλιο του  ειδικού:

Αν η ΝΔ περιοριζόταν σε ποσοστό της τάξεως του 37%, το bonus θα περιοριζόταν στις 44 έδρες, σε Βουλή 8 κομμάτων ακόμη και στην ευνοϊκή συγκυρία διψήφιου ποσοστού μη εκπροσωπούμενων κομμάτων στο Κοινοβούλιο, η αυτοδυναμία θα ήταν ανέφικτη.


Οι οδηγίες Κ. Μητσοτάκη, ο Λ. Βασιλειάδης και η λίστα 


Είναι γεγονός ότι από την Τρίτη κιόλας όλοι οι υποψήφιοι Βουλευτές της ΝΔ έλαβαν στο email τους οδηγίες για την επόμενη μέρα και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η εφημερίδα μας Άποψη αποκλειστικά σας παρουσιάζει την επιστολή Μητσοτάκη που καλεί τους υποψηφίους να δώσουν συνεντεύξεις, να κάνουν προεκλογικές ομιλίες και να διεκδικήσουν τις ψήφους των πολιτών καθώς η κάλπη είναι άδεια...  Διαβάστε παρακάτω:

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου που βρίσκονται μπροστά μας είναι οι σημαντικότερες και είναι αυτές που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Όσο μεγάλη σημασία και αν έχει το τιμητικό για την παράταξή μας αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, η αυτοδυναμία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από κανέναν. Οι κάλπες είναι άδειες και όλοι πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στόχος: Το σύνολο των υποψηφίων όλης της χώρας να τρέξουν για τις επικείμενες εκλογές μέχρι και την τελευταία ημέρα όπως όταν ήταν υποψήφιοι με σταυρό.

 

Ενέργειες που καλούνται όλες και όλοι οι υποψήφιοι του συνόλου της Επικράτειας να πραγματοποιήσουν ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου:

Πραγματοποίηση ομιλιών-συγκεντρώσεων στις εκλογικές τους περιφέρειες. Τουλάχιστον από μία ομιλία, συγκέντρωση ή επίσκεψη και περιοδεία σε κεντρικά σημεία σε κάθε Δήμο της εκλογικής τους περιφέρειας.
Αναμένουμε οριστικοποίηση προγράμματος συγκεντρώσεων υποψηφίων έως την Κυριακή 28/5 με τις ημερομηνίες, ώρες και σημεία των συγκεντρώσεων. Όσοι υποψήφιοι το επιθυμούν, μπορούν να πραγματοποιήσουν και κοινές δράσεις.

 

Αποστολή μηνυμάτων SMS. Αποστολή μηνυμάτων στους εκλογείς της περιφέρειάς τους με κάλεσμα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τουλάχιστον δύο φορές, μία άμεσα και μία την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου.

 

Αποστολή ενημερωτικών newsletters μέσω e-mail στα μέλη της εκλογικής τους περιφέρειας με αντίστοιχο περιεχόμενο.

 

Μαζικές κινητοποιήσεις με κάθε μέσο για τις ομιλίες του Προέδρου και τις ομιλίες που θα διεξάγονται στο πλαίσιο των επισκέψεων κλιμακίων του κόμματος.

 

Συνεχής, καθημερινή λειτουργία των πολιτικών τους γραφείων, τόσο πρωινές όσο και απογευματινές ώρες.

 

Εκλογικοί Αντιπρόσωποι στα εκλογικά τμήματα. Οι υποψήφιοι καλούνται να συνδράμουν ενεργά τις Τοπικές Οργανώσεις, το Οργανωτικό και τη Νεολαία στη στελέχωση όλων των εκλογικών τμημάτων με εκλογικούς αντιπροσώπους. Αποστολή των εκλογικών αντιπροσώπων με πλήρη στοιχεία στη Γραμματεία Οργανωτικού.

 

Στελέχωση Εκλογικών Περιπτέρων. Λειτουργούν σε 130 σημεία όλης της χώρας και η στελέχωσή τους, σε συνεννόηση με τις τοπικές, αποτελεί ευθύνη όλων.

 

Παρουσία στα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η παρουσία του κόμματος στα εκλογικά κέντρα θα είναι ενισχυμένη. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ενεργή παρουσία και να συμβάλουν στη στελέχωση των εκλογικών κέντρων της εκλογικής τους περιφέρειας.

 

Διαρκής παρουσία σε όλα τα social media / ξεχωριστές αναρτήσεις & κοινοποιήσεις αναρτήσεων Προέδρου & ΝΔ (αξιοποίηση ομαδικών συνομιλιών).

 

Πυκνή παρουσία στα ΜΜΕ, τηλεοπτικές εμφανίσεις, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και τακτική αρθογραφία στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο (τονίζεται ότι το εβδομαδιαίο briefing ενημέρωσης υποψηφίων θα συνεχιστεί κανονικά).

 

Θα πραγματοποιηθεί διανομή εκλογικού υλικού από τις ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ, ενώ αντίστοιχα θα πρέπει να συμβάλετε για τη διάδοσή του με  δικές σας ενέργειες. Εφιστούμε την προσοχή ότι τα ψηφοδέλτια των επικείμενων εκλογών δεν είναι τα ίδια με τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι προηγούμενες και εφόσον χρησιμοποιηθούν τα παλιά, θα είναι άκυρα και αυτό οφείλουμε όλοι να το καταστήσουμε σαφές και γνωστό στο σύνολο των ψηφοφόρων μας


Ο Λάκης 
με βάση τα αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών της 21ς Μαΐου στην Πέλλα, του αγώνα θα ηγηθεί ο πρώτος σε σταυρούς Λάκης Βασιλειάδης που θα είναι και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Ο ίδιος θα ξεκινήσει περιοδείες σε κάθε χωριό ώστε να ευχαριστήσει αφενός τους πολίτες και αφετέρου να ζητήσει περισσότερη δύναμη για τη Νέα Δημοκρατία στην Πέλλα. Από και πέρα την δεύτερη θέση θα την έχει ο Βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης που το αποτέλεσμα θα πρέπει να τον προβληματίσει καθώς δεν τα πήγε καθόλου καλά ενώ στην τρίτη θέση θα είναι ο Πρώην Υπουργός και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καρασμάνης που ευελπιστεί μετά την εκλογική του κατάρρευση, στο να καταλάβει και αυτός μια έδρα στην επόμενη Βουλή. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ η Ραχήλ Αλεξανδρίδου θα είναι στην πρώτη θέση και ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και θεωρεί πως μπορεί να κρατήσει μια έδρα. Τέλος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη αν κα προβληματισμένη, θεωρεί πως μπορεί να κρατήσει την μια έδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more