Σε οκτώ σημεία – κλειδιά θα κινηθεί ο δημόσιος λόγος της Νέας Δημοκρατίας στην Πέλλα το διάστημα της νέας προεκλογικής περιόδου μέχρι την 25η Ιουνίου, που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές με το σύστημα πλέον της ενισχυμένης αναλογικής.
Μετά το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής και υπό το φόβο η γενικευμένη ευφορία στο γαλάζιο στρατόπεδο να αλλάξει προς το χειρότερο τις συνθήκες προς τις επόμενες κάλπες και το αποτέλεσμα να είναι κατώτερο των προσδοκιών που διαμορφώθηκαν μετά τον θρίαμβο της 21ης Μαΐου, στη ΝΔ προσέχουν για να έχουν, αλλά και για να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Και επειδή κανείς δεν ξέρει πόσες έδρες θα λάβει πανελλαδικά, όλοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η ΝΔ να κερδίσει σίγουρα τρεις έδρες και γιατί όχι και τέσσερις για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Πέλλα!!! Άλλωστε στον διπλανό τετραεδρικό νομό Πιερίας είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.
Έτσι, ήδη έχουν δοθεί οδηγίες προς... ναυτιλλομένους. Οδηγίες, που αφορούν σε οχτώ κύρια σημεία προσοχής, οχτώ SOS, στον δημόσιο λόγο των στελεχών του κόμματος.
Το δεδομένο του ανέλπιστα καλού αποτελέσματος, η διαφαινόμενη άνετη επίτευξη της αυτοδύναμης κυβέρνησης και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με όσα συνεπάγεται σε επίπεδο εξελίξεων συνολικά στην κεντροαριστερά, συνιστούν ένα τοπίο πολύ θετικό για τη Νέα Δημοκρατία σήμερα, αλλά με κινδύνους για τις δεύτερες κάλπες.
Έξι κίνδυνοι
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Πρώτον να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ψήφους συμπάθειας και άρα να περιοριστεί η διαφορά των 20 μονάδων από τη ΝΔ. Προφανώς να καλυφθεί δεν το συζητάμε. Χαμηλά την μπάλα, γιατί η έπαρση στέλνει αρνητικά μηνύματα στους ψηφοφόρους. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να γίνει και στην Πέλλα. Άλλωστε Η θεοδώρα Τζάκρη ξέρει να μαζεύει ψήφους και σίγουρα φοβάται πολύ για την απώλεια της έδρας.
Δεύτερον να επικρατήσει εφησυχασμός λόγω της εξασφαλισμένης πρωτιάς και να προκύψουν έτσι απώλειες, οι οποίες θα έχουν και επιπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, με κυριότερη τον περιορισμό της ισχύος της επόμενης αυτοδύναμης κυβέρνησης. Οι απώλειες αυτές μπορεί να είναι είτε προς τα δεξιά και στο Κόμμα Νίκη ώστε να μπει στη Βουλή είτε προς το ΠΑΣΟΚ ώστε η Ραχήλ Αλεξανδρίδου να κρατήσει την έδρα της.
Τρίτον να αυξηθεί πολύ η αποχή, ειδικά από ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό έχει να κάνει με έλειψη ενδιαφέροντος καθώς δεν θα εκφραστούν στις εκλογές σε προτίμηση Βουλευτή αλλά και λόγω των αγροτικών εργασιών αλλά και των εργασιών σεζόν μετά το τέλος των πανελλαδικών.
Τέταρτον η χαλαρή ψήφος να οδηγήσει σε μετατοπίσεις ειδικά προς το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που μπορεί να αυξήσει τόσο τα ποσοστά του, ώστε μέσα σε ένα μήνα να είναι πλέον το αντίπαλον δέος στη ΝΔ. Προφανώς στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη προτιμούν να είναι ηγέτης της κεντροαριστεράς ο κ. Τσίπρας, τον οποίο τον ξέρουν και τον έχουν κερδίσει ήδη τρεις φορές, με πιο εμφατική την τελευταία, παρά ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι εκείνος που μπήκε με φόρα και το ταβάνι του δεν μπορεί σήμερα να το προβλέψει κανείς. ίδια εικόνα και στην Πέλλα. Οι επιτελείς της ΝΔ ξέρουν ότι στις πρώτες εκλογές έπαθαν ζημιά από το ΠΑΣΟΚ και τώρα φιλούν τα ρούχα τους.
Πέμπτον η χαλαρή ψήφος ή η αυξημένη αποχή μπορεί να δυναμώσει και ένα (ΝΙΚΗ) και δύο (Πλεύση Ελευθερίας), ακόμη και τρία (ΜέΡΑ25) κόμματα, τόσο, ώστε αυτά να καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 3%, να είναι στην επόμενη Βουλή και να αλλάξουν τα δεδομένα της αυτοδυναμίας, ανατρέποντας και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Άλλο είναι μια κυβέρνηση με πλειοψηφία 158 βουλευτών, άλλο με πλειοψηφία άνω των 170... Από 160 Βουλευτές έως 170 είναι σίγουρες οι τρεις έδρες στην Πέλλα για τη Νέα Δημοκρατία ενώ αν λάβει άνω των 170 είναι πολύ κοντά στο 4-0. Αυτό σημαίνει πως θα μπουν στην Βουλή και οι Γιώργος Καρασμάνης και Δημήτρης Γιάννου ενώ θα μείνουν εξώ η Θεοδώρα Τζάκρη για πρώτη φορά μετά το 2004 και η Ραχήλ Αλεξανδρίδου αδίκως θα λέγαμε...
Έκτον, αυτή τη φορά οι υποψήφιοι δεν δίνουν προσωπική μάχη, λόγω της απουσίας του σταυρού προτίμησης. Η λίστα μπορεί να οδηγήσει σε αποσυσπείρωση, από μειωμένη διάθεση για αγώνα από πολιτευτές που δεν εκλέγονται κι από προσωπικές πικρίες για το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Όλα αυτά μόνον αρνητικές επιπτώσεις θα είχαν για τη ΝΔ. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος Λάκης Βασιλειάδης θα δώσει ο ίδιος την μάχη σπίτι σπίτι πόρτα πόρτα δείχνωντας αφενός ότι δεν φοβάται κάποιον από τους συν υποψηφίους του και αφετέρου ότι αυτός είναι η νέα τάξη πραγμάτων στα εσωτερικά του κόμματος στην Πέλλα.
Τα οκτώ SOS
Τα οκτώ SOS, που θα πρέπει να προσέξουν όλα τα στελέχη με δημόσιο λόγο, είναι τα εξής:
1.Οι τοποθετήσεις των στελεχών σε κανένα απολύτως σημείο δεν πρέπει να εκπέμπουν αλαζονεία. Το πλαίσιο το έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής.
2.Οι πολίτες έδωσαν μια καθαρή απάντηση ποια κυβέρνηση θέλουν και ποιον πρωθυπουργό. Έδειξαν με πολύ σαφή τρόπο ότι θέλουν συνέχεια στη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την 21η Μαΐου έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για να έχει η χώρα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση για όλους τους Έλληνες, μακριά από διχασμούς. Που θα προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
3.Οι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν συνέχεια και σταθερότητα. Αλλαγές στη χώρα κι όχι αλλαγή κυβέρνησης. Το εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ ήταν πιο μεγάλο από εκείνο του 2019. Οι πολίτες θέλουν μια Ελλάδα με ανάπτυξη, δουλειές, καλύτερους μισθούς, ψηφιακό δημόσιο, νέο ΕΣΥ, λιγότερες ανισότητες. Μια χώρα πιο ισχυρή απέναντι σε ένα αβέβαιο περιβάλλον και με μια Τουρκία που οι αναθεωρητικές τάσεις εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες.
4.Το αποτέλεσμα των εκλογών διαμορφώνει πλέον ένα νέο τοπίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε στόχο να είναι πρώτο κόμμα, υπέστη συντριπτική ήττα. Οι πολίτες απέρριψαν την τοξικότητα, τον διχαστικό λόγο, το "μαύρο" και το "γκρίζο".
5.Τους λόγους της αποτυχίας τους ας τους εξηγήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απευθύνθηκε στους πολίτες με προτάσεις για το αύριο. Για το πώς θα γίνει η Ελλάδα και η ζωή τους καλύτερη. Το ίδιο θα κάνει και στη νέα προεκλογική περίοδο.
6.Έχουν εξηγηθεί κατ' επανάληψη οι λόγοι για τους οποίους στη ΝΔ δεν πιστεύουν στην απλή αναλογική και γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι εθνική αναγκαιότητα. Αυτή την άποψη, φάνηκε από τα αποτελέσματα, τη συμμερίζονται και οι πολίτες. Επιδίωξη είναι η αυτοδυναμία και το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
7.Αν οι εκλογές είχαν γίνει με το σύστημα που ίσχυε πριν ψηφιστεί η απλή αναλογική σήμερα η Νέα Δημοκρατία θα είχε πολύ ισχυρή αυτοδυναμία. Ισχυρή αυτοδυναμία θα είχε και με τον νέο εκλογικό νόμο κι αυτό θα επιδιώξει.
8.Το αποτέλεσμα των εκλογών απέδειξε γιατί η απλή αναλογική αποτελεί νάρκη στη σταθερότητα και δικαιώνει απολύτως την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αποτέλεσε νάρκη ακόμη και για τους εμπνευστές της, αφού ο κ. Τσίπρας δεν κατόρθωσε ποτέ να διαμορφώσει πρόταση διακυβέρνησης και κάθε λίγες μέρες άλλαζε θέση για το ποια κυβέρνηση προτείνει. Τη μια μιλούσε για "προοδευτική διακυβέρνηση" με ΠΑΣΟΚ, Βαρουφάκη, ΚΚΕ. Στη συνέχεια για "κυβέρνηση ανοχής" και "κυβέρνηση ειδικού σκοπού". Αναδείχτηκε έτσι, με ακόμη πιο σαφή τρόπο, γιατί η επαναφορά ενός συστήματος ενισχυμένης αναλογικής δεν υπηρετούσε κάποια κομματική ανάγκη, αλλά την ανάγκη να έχει η χώρα μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Και αυτό δείχνει και το τελικό αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου