Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Στις 26 Ιουνίου αρχίζουν τα δύσκολα...

 

Καθώς απομένουν λίγες ώρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή και πλέον να λάβουν τον λόγο – διά της ψήφου – οι πολίτες, θα ήταν τουλάχιστον άκομψο να εκτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα με χρώματα και ποσοστά…. Σύντομα όλα θα είναι γνωστά!

Άλλωστε ποιός μπορεί να ισχυριστεί ότι την Παρασκευή 19 Μαΐου θα είχε τη δυνατότητα να προβλέψει την εικόνα του πολιτικού χάρτη – όπως αυτός τελικά διαμορφώθηκε στις 21 Μαΐου – και να μην τον κοιτούν οι συνομιλητές του, όποιας κομματικής απόχρωσης, με απόλυτη δυσπιστία;

Όμως, η 26η Ιουνίου θα είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών και προφανώς χρονικό σημείο εκκίνησης για το νέο σκηνικό που θα έχει διαμορφώσει η λαϊκή ετυμηγορία. Εάν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι σαφές πως το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν θα διαθέτει «περίοδο χάριτος». Τα προβλήματα – οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά – είναι οξυμμένα, ενώ η πρόγνωση κάθε άλλο παρά αισιόδοξη μοιάζει… Γι’ αυτό και αποτελεί ύψιστο καθήκον η αναμέτρηση με τα πραγματικά ζητήματα, μακριά από επικοινωνιακά φτιασιδώματα!

Παράλληλα, στον χώρο της αντιπολίτευσης, εφόσον το αποτέλεσμα έχει χαρακτηριστικά που ήδη σκιαγραφούνται, πιθανότατα θα ξεκινήσουν διεργασίες που θα προκαλέσουν τεκτονικές αλλαγές. Βασική υποχρέωση, συνταγματική επιταγή και καθήκον έναντι των πολιτών αποτελεί η άσκηση ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, στόχος οφείλει να είναι η διαμόρφωση εκείνων των όρων και των προϋποθέσεων, ώστε η χώρα να διαθέτει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση για το άμεσο μέλλον.

Συμπερασματικά, η επόμενη ημέρα των εκλογών σημαίνει «ώρα ευθύνης» για όλους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more