Σε απόγνωση οι παραγωγοί του ορεινού όγκου
Αίτημα για όλα τα λεφτά για όλα τα κιλά
Ολική καταστροφή στο πρώιμο υπέστη η παραγωγή στο κεράσι, σχεδόν σε όλον τον Νομό Πέλλας! Επί της ουσίας μιλάμε για το πρώιμο προϊόν του ορεινού όγκου της Πέλλας.
Από ότι φαίνεται, σε αυτή την καταστροφή έχουν συμβάλλει οι καιρικές συνθήκες, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις, το κρύο και την υγρασία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τα κεράσια να έχουν ανοίξει και να θεωρούνται πλέον ακατάλληλα για προώθηση στην αγορά.
Μάλιστα, οι γεωπόνοι μιλούν για το 100% στην καταστροφή, που αφορά ειδικότερα τις 15 ποικιλίες των πρώιμων, που βρίσκονται στην πεδιάδα των Γιαννιτσών, Σκύδρας και στην περιοχή της Αλμωπίας.
Σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς, η Πέλλα παράγει συνολικά 125.000 στρέμματα κερασιού και εκτιμάται ότι η καταστροφή στα πρώιμα φτάνει στο 8%, το οποίο σημαίνει ότι χάνεται ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τους παραγωγούς, καθώς σε καλές περιόδους η τιμή πώλησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 ευρώ το κιλό. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και το ζήτημα έχει να κάνει ξεκάθαρα με τον ΕΛΓΑ. Άλλωστε μένουν μόνο λίγες μέρες πριν τις εκλογές και παρά το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό το σενάριο να οριστεί στις 2 Ιουνίου υπηρεσιακή Κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Χώρα σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου 2023, στον ΕΛΓΑ δεν θα επέλθουν αλλαγές ενώ θα οριστεί κατά τα φαινόμενα και υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην τελευταία υπηρεσιακή Κυβέρνηση του 2015 είχε οριστεί Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δημήτρης Μελλάς. Με λίγα λόγια τυπικό πρόβλημα ώστε να γίνουν οι αναγγελίες και οι καταγραφές και να βρεθούν οι πόροι για τις αποζημιώσεις δεν υφίσταται.
Πήραν ΦΕΚ οι αποζημιώσεις λόγω πολέμου – Τα προϊόντα
Τα ποσά των ενισχύσεων για το έτος 2022, που θα λάβουν οι αγρότες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή , σπαραγγιών, και μελιού δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι ενισχύσεις αυτές θα δοθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από την αύξηση του κόστους και την μείωση του εισοδήματός τους, ως απόρροια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ανώτατο συνολικό ύψος της χρηματοδότησης προσδιορίζεται στο ποσό των 30.854.570 ευρώ.
Ειδικότερα, οι αγρότες, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αχλαδιών σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία αχλαδιού και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου