Σημαντικά τα συμπεράσματα από την ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αριδαία
Ε. Αποστολάκης: Λάθος μας η αποστολή βαριού οπλισμού στην Ουκρανία
Με παρουσία πλήθους κόσμου αλλά αρκετών στελεχών του Κόμματος, πραγματοποιήθηκε η επιτυχημένη ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας στο Ξενιτίδειο Πνευματικό κέντρο Αριδαίας. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος (στρατιωτικός συντάκτης της Real News και επικεφαλής του Militaire.gr) και χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της ΟΜ Αλμωπίας Μπάμπης Παυλίδης και ο συντονιστής της ΝΕ Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Σγορούδης, οι ξεχωριστοί ομιλητές αναφέρθηκαν στα άκρως επίκαιρα θέματα της δημοκρατίας, της εθνικής άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις. Αλλα έγιναν αναφορές για την Συμφωνία των Πρεσπών, για την συμφωνία με την Αίγυπτο, για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας, για τα 12 ναυτικά μίλια καθώς και για τα ζητήματα που έχουμε με το Κυπριακό. Πρώτος ξεκίνησε την εισήγηση του ο Ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τ. Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Οπως δήλωσε, τόνισε ότι η εθνική μας πολιτική θα πρέπει να είναι πολυδιάστατη, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία. . Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι "η Ελλάδα καλείται να προσαρμοστεί σε έναν πόλεμο στο έδαφος της Ευρώπης, οι επιπτώσεις του οποίου είναι πολύ σοβαρές και ευρύτατες". Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η Χώρα μας έστειλε βαρύ οπλισμό και όχι ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, τονίζοντας πως αυτη η επιλογική έγινε χωρίς η Ελλάδα να εξασφαλίσει ανταλλάγματα από τον Διεθνή παράγοντα.
Ο Πτέραρχος ε.α. Χρήστος Χριστοδούλου, επίσης επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μίλησε για τον «Πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στα Βαλκάνια», επισημαίνοντας ότι "τα συμφέροντα σε έναν πόλεμο ποτέ δεν είναι εθνικά αλλά μόνο οικονομικά". Μιλώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι έφερε θετικές αλλαγές σε δυσμενείς για την χώρα μας θέσεις, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι για την χώρα μας και για την προστασία των βόρειων συνόρων μας το πιο ευαίσθητο σημείο μας είναι οι μειονότητες". Για αυτό σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου χρειάζεται βούληση και στρατηγική σκέψη, καθώς τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο προεκλογικής προπαγάνδας. Ακόμη έφερε το παράδειγμα της Αλβανίας που όπως τόνισε έχει Τουρκοποιηθεί πλήρως και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα όπως σχολιάσε δυσμενώς την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βόρειο Ήπειρο, αναφέροντας ότι η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών τώρα θέλει να επισκεφτεί την Τσαμουριά στην Ελλάδα που αποτελεί μειονότητα...
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης μίλησε για το θέμα «Ελλάδα και Τουρκικός Αναθεωρητισμός», επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει βλέψεις και θέλει να υπερβεί το εμπόδιο της Ελλάδας. "Θέλει την Φινλανδοποίηση της χώρας μας, θέλει δηλαδή να επιβληθεί της Ελλάδας, όχι με πόλεμο αλλά με απειλές, εκβιασμούς", τόνισε. Ακόμη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πλέον η Τουρκία έχει θέσει ως κάζους μπέλι, ότι την αύξηση από πλευράς μας στα 12 Ναυτικά μήλια, αλλά πλέον στα 6,1 ναυτικά μήλια, αποτελεί αιτία πολέμου.
Η βουλευτής Πέλλας και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρθηκε στην «ηθικο-πολιτική νομιμότητα της Άμυνας». Όπως είπε στην άμυνα δεν χωρά μικροπολιτική, χρειάζεται εθνικό σχέδιο για τις ένοπλες δυνάμεις μας, οι οποίες, όπως σημείωσε "δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για την εγκατάλειψη της νεολαίας μας". "Πάνω από 600.000 νέοι μας βρίσκονται εκτός συνόρων", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα επιστροφής και απασχόλησής τους στη χώρα μας. "Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να προσέξει το τρίπτυχο άμυνα- κοινωνική ευστάθεια- δημογραφική συρρίκνωση", κατέληξε η κ. Τζάκρη. Τέλος αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπάρχει με την Βόρεια Μακεδονία προς έξοδο από την περιοχή των Προμάχων, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να γίνει από μια προοδευτική Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα αργήσει. Ακόμη έκανε αναφορά στην μείωση του στρατεύματος που παίζει ρόλο το δημογραφικό.
Τέλος, ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βαγγέλης Καλπαδάκης, αναφέρθηκε στην "Ελλάδα 2023" και στην "ανάγκη για ενεργειακή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στην εποχή των πολυκρίσεων". "Χρειάζεται μια ευρύτερη στρατηγική για τα διακυβεύματα της εποχής η οποία δεν είναι μεταψυχροπολεμική. Χρειάζεται μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με συγκεκριμένη στρατηγική για τα εξωτερικά θέματα". Αυτό που έκανε εντύπωση, ήταν η σύμφωνη γνώμη του και του Αλέξη Τσίπρα, στην συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο που και ο ΣΥΡΙΖΑ την στηρίζει καθώς κινείται σε σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας πως θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση από την Κυβέρνηση για αυτή την εξέλιξη και όχι από τους ξένους Υπουργους Εξωτερικών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου