ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 1974
Στις 22 Νοεμβρίου 1974 προκηρύχθηκε δημοψήφισμα (ΦΕΚ Α΄ 353) και στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους διεξήχθη στην Ελλάδα για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 69,2% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
Την 1η Ιουνίου 1973 η Χούντα των Συνταγματαρχών κατήργησε τη Βασιλεία στην Ελλάδα, μετά το Κίνημα του Ναυτικού εναντίον της, και εγκαθίδρυσε την Προεδρική Δημοκρατία. Κανένα κόμμα δεν αναγνώρισε το προπαγανδιστικό δημοψήφισμα που ακολούθησε τον Ιούλιο του 1973, το οποίο έβγαλε «ναι» στη βασιλεία, κι όλα μαζί δεσμεύτηκαν, μαζί με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, στη διενέργεια άλλου, όταν αποκατασταθεί η Δημοκρατία.
Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου, το εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ του αβασιλεύτου (3.245.111 ψήφοι υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, ποσοστό 69,18% και 1.445.875 ψήφοι υπέρ της βασιλευομένης, ποσοστό 30,82%). Η Κρήτη έδωσε στην Αβασίλευτη το 90% των ψήφων της, ενώ σε τριάντα εκλογικές περιφέρειες το αντίστοιχο ήταν της τάξεως του 60-70%. Από την άλλη πλευρά, η βασιλευομένη έφτασε στην Πελοπόννησο και τη Θράκη το 45%. Οι εκλογικές περιφέρειες όπου η βασιλευομένη έλαβε τα ανώτατα ποσοστά είναι οι ακόλουθες: Λακωνία το 59,52%, Ροδόπη το 50,54%, Μεσσηνία το 49,24%, Ηλεία το 46,88% και η Αργολίδα το 46,67%. Τέλος, η αποχή άγγιξε το 25,5%.
Αποδέχθηκε το αποτέλεσμα ο τέως
Σε θεσμικό επίπεδο τον τρόπο ανάδειξης του αρχηγού του κράτους (αιρετός και όχι κληρονομικός) και σε πολιτικό επίπεδο τη μη επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος βρισκόταν εκτός Ελλάδος από τις 13 Δεκεμβρίου 1967, μετά από το αποτυχημένο εγχείρημά του εναντίον των απριλιανών σφετεριστών της εξουσίας.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής δήλωσε ότι «ένα καρκίνωμα αποκόπηκε σήμερα από το σώμα του έθνους».
Ο Κωνσταντίνος απηύθυνε την επομένη της ψηφοφορίας το ακόλουθο μήνυμα: «Έλληνες και Ελληνίδες. Πιστός στη διακήρυξή μου, επαναλαμβάνω ότι προέχει η εθνική ενότητα χάριν της ομαλότητας, της προόδου και της ευημερίας της Χώρας και εύχομαι ολόψυχα οι εξελίξεις να δικαιώσουν το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη χθεσινή ψηφοφορία».
Στις 15 Δεκεμβρίου υπέβαλε την παραίτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής τον ευχαρίστησε με προσωπική του επίσκεψη και εγγράφως για τις όσες υπηρεσίες προσέφερε στο έθνος. Στις 18 Δεκεμβρίου εξελέγη από τη Βουλή και ορκίστηκε ως προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.
Η φιλοβασιλική Πέλλα έδιωξε τον Βασιλιά
Μία πιο βαθιά ανάγνωση του ιστορικού αποτελέσματος στη Πέλλα, θα καταλάβει κανείς πως οι πολίτες που είχαν στο παρελθόν φιλοβασιλικά αισθήματα, εντούτοις ψήφισαν κόντρα καθώς φαίνεται ότι είχαν παράπονα για τα σοβαρά λάθη που είχε κάνει και με τον ανενδότο, με την ορκωμοσία της Χουντικής Κυβέρνησης αλλά και του αντικινήματος οπερέτα. Ο δημοσιογράφος Χρήστος Δημητριάδης δήλωσε τα ακόλουθα «Τον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο τον κρίναμε όσο ήταν στη ζωή. Τώρα ας τον κρίνει ο Θεός. Κατά το δημοψήφισμα του 1974 όταν κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα το πολίτευμα της χώρας ο ελληνικός Λαός με ποσοστό 69% αποφάσισε υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς κρίθηκε έκπτωτος.
Πιο συγκεκριμένα, ως προς το αποτέλεσμα της Πέλλας, παρατήρησε τα εξής: «Όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Από τα αναλυτικά αποτελέσματα στη Πέλλα προκύπτει ότι το ποσοστό υπέρ της αβασίλευτης ήταν συντριπτικό, της τάξεως του 80% στα αστικά κέντρα Ωστόσο στα χωριά η εικόνα ήταν διαφορετική. Η Πέλλα πάντως έβγαλε 65% υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα Γιαννιτσά ήταν η κοιτίδα των φιλοβασιλικών με την ίδρυση τοπικής οργάνωσης αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους χορούς που είχαν γίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου