Αντί να λογοδοτήσουν για την αρπαγή περιουσιών Ελλήνων στη Β. Ήπειρο…
Επαναφέρουν το ανύπαρκτο «Τσάμικο» και μιλούν για περιουσίες τους στη Θεσπρωτία, την ώρα που η Ε.Ε. τους καλεί να σεβαστούν Ιδιοκτησίες και Ανθρώπινα Δικαιώματα
• Αν η οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. είναι το κυρίαρχο ζήτημα την τρέχουσα περίοδο στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, εκείνα που φαίνεται ότι θα καθορίσουν το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που αφορούν κατά κύριο λόγο την Ελληνική Εθνική Μειονότητα!
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση και τη Γειτονία Όλιβερ Βάρελι, ήταν ξεκάθαρος σε απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ευρωβουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», με θέμα τις διώξεις των Βορειοηπειρωτών από την Αλβανία, μέσω της εργαλειοποίησης του περιουσιακού ζητήματος.
«Οι ανησυχίες της Ελληνικής Μειονότητας λαμβάνονται υπόψη στην Έκθεση (της Επιτροπής για το 2022). Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προσχώρησης, η Αλβανία θα πρέπει να εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειές της σε βασικούς τομείς του κράτους δικαίου, σε σχέση με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και την προστασίας των εθνικών μειονοτήτων. {…}. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τις εξελίξεις επιτόπου. Κατά κανόνα, η Επιτροπή δεν σχολιάζει τις έρευνες ή τις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες εγχώριες αρχές της Αλβανίας».
Το παραπάνω είναι τμήμα της απάντησης. Αν και από πρώτης άποψης φαίνεται η Ε.Ε. να παρακολουθεί από «μακριά» τις δικαστικές εξελίξεις, η αποστροφή όμως για ένταση της προσπάθειας «σε βασικούς τομείς του κράτους δικαίου, σε σχέση με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και την προστασία των εθνικών μειονοτήτων», δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην Αλβανική Κυβέρνηση για να συνεχίσει τα «παιχνίδια» με τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων, την υφαρπαγή και την παράδοσή τους σε φιλικούς προς αυτή επιχειρηματίες.
Εγκληματίες πολέμου!
Η απάντηση του Επιτρόπου θέτει την Αλβανική Κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της για τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων, ωστόσο έμμεσα δίνει και απάντηση στους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς περί αποζημίωσης των περιουσιών των «Τσάμηδων» οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από την Ελλάδα ως εγκληματίες πολέμου. Κι αυτό γιατί -όπως αναφέρει σε δήλωσή του προς τον «Πρωινό Λόγο» ο πρώην Θεσπρωτός Υπουργός Αντώνης Μπέζας- η αφαίρεση της Ελληνικής ιθαγένειας έγινε με αποφάσεις είτε Δικαστηρίων για εθνική προδοσία, είτε συλλογικά με απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Στρατιωτικών του 1947 και οι περιουσίες τους δημεύθηκαν επειδή αναχώρησαν οριστικά από τη χώρα.
Για ανάλογες υποθέσεις έχουν εκδοθεί αποφάσεις Ευρωπαϊκών και Ελληνικών Δικαστηρίων, που «καλύπτουν» τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για μη αμφισβητούμενες δικαστικές διαδικασίες. Και στην περίπτωση αυτή η Αλβανία αντί να προβάλει απαιτήσεις, θα πρέπει να λογοδοτήσει για την αρπαγή περιουσιών Ελλήνων και να απολογηθεί για το κλίμα δυσπιστίας και αλυτρωτισμού που συστηματικά καλλιεργεί μέσω των παρακρατικών παραφυάδων.
Τι θέλει να πει η Υπουργός;
Μια τοποθέτηση της Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάτσκα, στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων για το 2023, ως προς τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την Ελλάδα, αναζωπύρωσε ενστάσεις και εντάσεις, με επίκεντρο την εκ του πλαγίου ανακίνηση του -λεγόμενου- «Τσάμικου» ζητήματος!
«Συζητάμε πώς θα συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε και να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν, ζητήματα που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας. Έχουμε την κατανόηση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλο το φάσμα των θεμάτων που εξακολουθούν να εκκρεμούν. Δεν μιλάμε μόνο για οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου, αλλά και για άλλα ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει, όπως η άρση του εμπολέμου και κατ' επέκταση και τα έννομα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτόν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αλλά και τα θέματα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και στην άλλη πλευρά των συνόρων. Θα πρέπει να ζητήσουμε την πλήρη εξουσία του προέδρου της χώρας για να καθίσουμε στο τεχνικό τραπέζι. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραπέμψουν την υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο», είπε η Olta Xhaçka.
«Δουλέψαμε και έχουμε ολοκληρώσει και πρόκειται να επικυρωθούν δύο σημαντικές συμφωνίες για την επισκευή και τη συντήρηση των συνοριακών πυραμίδων καθώς και για τα συνοριακά επεισόδια. Προσπάθειες με την ελληνική πλευρά δεν γίνονται μόνο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και των χερσαίων συνόρων», πρόσθεσε η Xhaçka.
Η τοποθέτηση της Υπουργού Εξωτερικών, όπως διατυπώθηκε ήταν διφορούμενη, εκτός αν σκοπίμως έγινε τόσο αόριστη με συγκεκριμένη στόχευση και υπό την πίεση της Τουρκίας. Ήδη αναλυτές έσπευσαν να συνδυάσουν την τοποθέτηση της Αλβανίδας Υπουργού ως μια «απόπειρα» υπαναχώρησης στα όσα φέρονται να έχουν συμφωνηθεί με την Ελληνική πλευρά και να υποκρύπτεται πρόθεση συνδυαστικής προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης για την Α.Ο.Ζ. με την ικανοποίηση των ανιστόρητων απαιτήσεων της Αλβανίας έναντι της χώρας μας.
Ιστορικές αλήθειες από Αντ. Μπέζα
Εμείς ζητήσαμε τις απόψεις του Αντώνη Μπέζα σχετικά με τις δηλώσεις της Αλβανίδας ΥΠΕΞ, καθώς πρόκειται για άριστο γνώστη της ιστορίας των «Τσάμηδων» αλλά και των νομικών ζητημάτων που υπάρχουν γύρω από αυτό.
Μεταξύ άλλων στην απάντησή του -που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ντοκουμέντο- ο κ. Μπέζας τόνισε:
- Αν ο όρος «δικαιώματα ιδιοκτησίας» αναφέρεται στην άρση του εμπολέμου, τότε πράγματι υπάρχει νομική βάση αλλά δεν αφορά στις διεκδικούμενες από τους Τσάμηδες περιουσίες. Το εμπόλεμο και η άρση του δεν έχουν σχέση με τη διεκδίκηση των περιουσιών της τσάμικης κοινότητας, αλλά με τις περιουσίες Αλβανών υπηκόων (οι Τσάμηδες τότε είχαν ελληνική υπηκοότητα) που βρίσκονταν εκείνη την περίοδο (1940) στο ελληνικό έδαφος και χαρακτηρίστηκαν ως «εχθρικές» με τον Α.Ν. 2636/1940. Αυτές (περίπου 200 στον αριθμό περιουσίες) τέθηκαν σε καθεστώς μεσεγγύησης έως, θεωρητικά, το τέλος των εχθροπραξιών και το ελληνικό κράτος έκτοτε τις διαχειρίζεται μέσω της ενοικίασης σε ιδιώτες.
- Σ’ ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον συνεργασίας, είναι φυσικό να μην υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση και θα πρέπει προφανώς να καταργηθεί, αρχικά από την Αλβανία που κήρυξε πρώτη τον πόλεμο προς την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να υπάρξει επωφελής μέριμνα για τις συγκεκριμένες «εχθρικές» περιουσίες, με πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορεί όμως αυτές οι καλές πρακτικές να ισχύσουν για τις αλβανικές περιουσίες που τελούν υπό μεσεγγύηση, αλλά να μη γίνονται σεβαστά από τους Αλβανούς τα περιουσιακά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας!
-Αν η αναφορά της Αλβανίδας Υπουργού σχετίζεται με τις περιουσιακές διεκδικήσεις των Τσάμηδων, τότε αυτή είναι απαράδεκτη και νομικά αβάσιμη. Από τους Τσάμηδες αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια, είτε με αποφάσεις Δικαστηρίων για εθνική προδοσία, είτε συλλογικά με απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Στρατιωτικών του 1947 και οι περιουσίες τους δημεύθηκαν επειδή αναχώρησαν οριστικά από τη χώρα.
- Με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία, η διεκδίκηση από τους Τσάμηδες αυτών των δημευθέντων περιουσιών δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να σταθεί νομικά. Η ευρωπαϊκή προστασία περιουσιακών δικαιωμάτων δεν εκτείνεται σε γεγονότα προ του 1950. Υπάρχουν γνωμοδοτήσεις και σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Σουδήτες της Τσεχίας, αλλά και αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αρείου Πάγου, σε προσφυγές κατοίκων της Φλώρινας που είχαν καταδικασθεί για δωσιλογισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου