Είναι πολλά τα ανοιχτά «μέτωπα» και κοινά τα προβλήματα σήμερα για τους Δήμους όλης της χώρας και της Ηπείρου ειδικότερα. Πόροι, χρηματοδοτικά προγράμματα, ενεργειακό κόστος και φυσικά οι ελλείψεις προσωπικού είναι ορισμένα από τα πιο σοβαρά, τα οποία απασχόλησαν το συνέδριο της ΚΕΔΕ που ολοκληρώθηκε.
Στο πλαίσιό του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης παρουσίασε τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, τόσο με την ομιλία του στη διάρκεια του συνεδρίου, όσο και με γραπτό του υπόμνημα. Ουσιαστικά ο κ. Ντακαλέτσης μετέφερε το πνεύμα της τελευταίας απόφασης του Δ.Σ. της ΠΕΔ θέτοντας συγκεκριμένα αιτήματα για τη στήριξη των Δήμων.
Πόροι και ενισχύσεις
Καταρχήν, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου ζήτησε την άμεση κατηγοριοποίηση των Δήμων της χώρας και την εφαρμογή μέσα στο 2023 του νέου τρόπου κατανομής των ΚΑΠ, όπως αυτός περιγράφεται στη μελέτη που εκπόνησε η ΕΕΤΑΑ και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Όπως τόνισε, χρειάζεται απαραίτητα αποσαφήνιση της έννοιας της ορεινότητας των Δήμων και αναγκαία αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, του ύψους των ΚΑΠ.
Παράλληλα, πρότεινε να τεθούν στη διάθεση των Δήμων διακριτά χρηματοδοτικά προγράμματα από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το ΠΔΕ δε μπορεί να αντιμετωπίζεται από τους Δήμους ως ταμπού», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ντακαλέτσης, ενώ είπε ότι πρέπει να προβλεφθεί και ειδικός πόρος προς τους Δήμους για τις φυσικές καταστροφές, την πρόληψη και την αντιμετώπιση.
Για το ενεργειακό…
Βασικό ζητούμενο σήμερα για τους ΟΤΑ είναι το ενεργειακό κόστος το οποίο έχει εκτιναχθεί, με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου να ζητάει πρόνοια από πλευράς της πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του με ειδική μέριμνα για τους Δήμους, όπως στην πλειονότητά τους είναι οι Δήμοι της Ηπείρου, όπου το ενεργειακό κόστος προκαλούν σε ποσοστό 70 με 80% τα αντλιοστάσια. Για τις υποδομές αυτές σημείωσε πως απαιτείται γενναία χρηματοδότηση και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους ή με έργα ΑΠΕ να μπορούν να καλύψουν οι Δήμοι την απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία τους.
Παράλληλα, πρότεινε οριζόντια συνδρομή από πλευράς του κράτους υπέρ των Δήμων που θέλουν να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τις οποίες θα ανταποκρίνονται στις ενεργειακές ανάγκες τους αφενός αλλά και θα κατευθύνουν βοήθεια στα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά, εντός ορίων τους.
Άλλα αιτήματα
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου έθεσε επί τάπητος και μία σειρά από άλλες προτάσεις με στόχο την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι. Μεταξύ άλλων, ζήτησε να υπάρχει έλεγχος στην αδειοδότηση ΑΠΕ ιδιωτικών εταιρειών, για τις οποίες δεσμεύονται εκτάσεις, οι οποίες κρίνονται ως κατά τεκμήριο δημόσιες, από τις δασικές υπηρεσίες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ή και γνώση καν, των οικείων ΟΤΑ.
Επίσης, πρότεινε αναστολή είσπραξης του τέλους ταφής, έως ότου η πολιτεία υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες υποδομές στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Είμαι βέβαιος ότι δε μας γίνεται χάρη, γιατί δεν είναι ώριμη η επιβολή του τέλους ταφής από πλευράς της πολιτείας», ανέφερε χαρακτηριστικά
Ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε ακόμα να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και κατά προτεραιότητα να ενταχθούν ώριμα έργα ΑΠΕ των Δήμων σε αυτό, να ανασταλεί η εφαρμογή της ΚΥΑ που προβλέπει την υποχρέωση των ΟΤΑ για την αδειοδότηση με πολύ αυστηρές προδιαγραφές των αθλητικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν μέσα στα όριά τους, καθώς, όπως είπε, οι μικροί Δήμοι είναι δύσκολο να προσαρμοστούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά και διευκόλυνση των δημοτών για την πληρωμή οφειλών τους προς τους Δήμους, με νομοθέτηση ρύθμισης 100 ή και πλέον δόσεων.
…και το προσωπικό!
«Αγκάθι» για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ αποτελεί σε μόνιμη πια βάση το προσωπικό. Για τη αντιμετώπισή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου πρότεινε, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη ενός μίνιμουμ αριθμού που απαιτεί η στοιχειώδης λειτουργία των Δήμων, να δοθεί η δυνατότητα επαναπρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας, όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους υποψήφιους για τη δουλειά, επιτάχυνση και ολοκλήρωση των προσλήψεων αλλά και προκήρυξη νέων θέσεων για τις υποστελεχωμένες Τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και στελέχωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας.
Τέλος, για το Πρόγραμμα «Βοήθεια Σπίτι», είπε πως πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα καλύψει την πρόσληψη των ατόμων που έμειναν εκτός από την πρόσφατη σχετική απόφαση του ΣτΕ.
ΑπάντησηΠροώθηση |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου