Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Το κόστος παραγωγής «γονατίζει» τους κτηνοτρόφους της Πελλας!

 

Πληθαίνουν και εντείνονται οι κραυγές αγωνίας των κτηνοτρόφων για το υψηλό κόστος παραγωγής. Η αγωνία μεγαλώνει όσο οδεύουμε στο χειμώνα, που εκ των πραγμάτων το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου τρέφεται αποκλειστικά με ζωοτροφές. 

Οι κτηνοτρόφοι της Πέλλας βρίσκονται σε ακόμη πιο δυσμενή θέση καθώς οι καιρικές συνθήκες, συνήθως είναι και βαρύτερες αλλά και μακρύτερης χρονικής διάρκειας, γεγονός που επιμηκύνει το χρόνο σταυλισμού των ζώων και κατά συνέπεια της προμήθειας μεγαλύτερων ποσοτήτων ζωοτροφών.

Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας έχουν να κάνουν τόσο με το κόστος των ζωοτροφών, όσο και της ενέργειας. Οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρόνο από 100 μέχρι και 150%, ενώ τα τιμολόγια ενέργειας έχουν αυξηθεί μέχρι και 300%. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος των καυσίμων που επιβαρύνουν τις μεταφορές και γενικά την εξυπηρέτηση των μονάδων, που όλα μαζί σχηματίζουν μια εκρηκτική «ατμόσφαιρα». 

Όπως έχει επισημάνει και σε άλλες εκδόσεις της η Άποψη, το υψηλό κόστος παραγωγής έχει αναγκάσει αρκετούς παραδοσιακούς- κυρίως- κτηνοτρόφους της Πέλλας είτε να πωλήσουν, είτε να οδηγήσουν στα σφαγεία τα ζώα τους. Εξέλιξη σχεδόν νομοτελειακή, καθώς πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση ο αγροτικός τομέας είχε υποστεί σημαντικές «ζημιές» από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι επιπτώσεις φάνηκαν σε όλο σχεδόν το εύρος τους το 2021, κατά το οποίο το καθαρό εισόδημα των αγροτών μειώθηκε κατά 1,79% και η καθαρή προστιθέμενη αξία σε βασικές τιμές μειώθηκε κατά 10,52%.

Επόμενο ήταν με ένα ήδη σχηματισμένο αρνητικό υπόβαθρο, η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση να προκαλέσουν ισχυρά πλήγματα στην κτηνοτροφία,  που εκτός των άλλων αποθαρρύνουν νέους να εισέλθουν στο επάγγελμα. 

Η κρίση που διέρχεται η κτηνοτροφία από το υψηλό κόστος παραγωγής διαπερνά το σύνολο της κοινωνίας και των καταναλωτών. Ήδη οι τιμές των κρεάτων έχουν «τσιμπήσει», οι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συνεχείς (και για πολλά νοικοκυριά έχουν καταστεί απλησίαστα), την ώρα που - όπως λένε κτηνοτρόφοι και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων- τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη: Και ποια είναι αυτά; Ο κίνδυνος να υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά προϊόντα. Το κενό ίσως επιχειρηθεί να καλυφθεί με εισαγωγές, προοπτική που όλοι απεύχονται γιατί οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες για την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ ούτε και οι καταναλωτές θα βρίσκουν την ποιότητα που έχουν τα ελληνικά προϊόντα. 

Από την Ελληνική Πολιτεία γίνεται προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων, όμως είναι φύσει αδύνατο να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους. Μικρή «ανάσα» αναμένεται να δώσει η καταβολή της επιδότησης αγοράς των  ζωοτροφών που θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου, με το συνολικό ποσό που πρόκειται να διατεθεί – μετά την έγκριση της Ε.Ε.- να ανέρχεται στα 89 εκ. ευρώ. 

Η νέα προγραμματική περίοδος

Αν οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του κόστους παραγωγής, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει το επόμενο πρόγραμμα ενίσχυσης και ανάπτυξης του κλάδου. Στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δίνεται βαρύτητα στο περιβάλλον και στην καλή διαβίωση των ζώων. Για αυτές τις δράσεις θα δεσμεύεται το 25% των άμεσων κονδυλίων. Στην πράξη θα πρέπει πλέον οι κτηνοτρόφοι να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και κυρίως να συγκροτήσουν «οικολογικά σχήματα» στα οποία θα διατίθεται το 25%. 

Τα οικολογικά σχήματα που θα εφαρμοσθούν στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες (αροτραίες, δενδρώδεις, βοσκότοποι) της χώρας είναι:

2 Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών στην κλιματική αλλαγή,

2 Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης, σε μικρές αροτραίες εκμεταλλεύσεις,

2 Εφαρμογή ζωνών οικολογικής εστίασης στις δενδρώδεις,

2 Διατήρηση αγροδασικών οικοσυστημάτων πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου,

2 Ενίσχυση  παραγωγών  για  την  εφαρμογή  μεθόδων  γεωργίας  ακριβείς  με  τη  χρήση  του εργαλείου/εφαρμογής  διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων,

2 Περιβαλλοντική διαχείριση-βελτίωση μόνιμων βοσκοτόπων,

2 Διατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες,

2 Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more