Τηλέφωνα έχουν πάρει “φωτιά”, υποψήφιοι για μια θέση στον… ήλιο του ψηφοδελτίου έχουν δει την Αθήνα αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες επισκεπτόμενοι τα κεντρικά των κομμάτων τους και οι τοπικές νομαρχιακές έχουν ήδη αρχίσει την προεργασία και τις διερευνητικές επαφές.
ΝΔ: Φουντώνουν οι φιλοδοξίες, βγαίνουν μαχαίρια
Στη Νέα Δημοκρατία, εκτός των (ακλόνητων, λόγω και της βουλευτικής έδρας) Γιώργου Καρασμάνη (ο οποίος έχει εντείνει τη δραστηριότητά του ως διαμεσολαβητής κυβερνητικών στελεχών και τοπικών αιτημάτων), Διονύση Σταμενίτη και Λάκη Βασιλειάδη αναζητούνται οι άλλοι τρεις, δύο γυναίκες και ένας άνδρας.
Όλες οι πληροφορίες εδώ και μήνες φέρουν να είναι ξανά υποψήφια η Νίκη Ποζίδου από την περιοχή του Δήμου Σκύδρας. Άλλωστε η ίδια το θέλει πολύ και το Κομμα ψάχνει γυναικείες παρουσίες. Άλλωστε η ίδια ήταν υποψήφια Βουλευτής και στις εκλογές του 2019. Από εκεί και πέρα θα παίξει σαφώς και το γεωγραφικό προαπαιτούμενο με την Έδεσσα και την Αλμωπία να διεκδικούν τις άλλες δύο υποψηφιότητες.
Ήδη το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί εντολή από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκη για την συγκρότηση επιτροπής κατάρτισης ψηφοδελτίων με επικεφαλής τον Θανάση Νέζη. Στόχος θα είναι να αναζητηθούν προσωπικότητες και πέρα από τη Νέα Δημοκρατία. Αποτελεί αίτημα της κοινωνίας η διαρκής ανανέωση και η Πέλλα χρειάζεται όσο ποτέ έντονο και ευρύ δημόσιο διάλογο για τα μείζονα αλλά και ελάσσονα ζητήματα που την απασχολούν. Αποτελεί άλλωστε πλεονέκτημα της δημοκρατικής λειτουργίας η παράθεση επιχειρημάτων για σχέδια, ιδέες ή και απλές σκέψεις για την επίλυση προβλημάτων ζωτικής επιρροής για την κοινωνική συγκρότηση, τα οποία χρωματίζουν τη στυγνή πραγματικότητα και δημιουργούν κοινό πλαίσιο αναφοράς σε όλους μας.
Αυτό είναι το μότο που θέλουν να τηρήσουν από πλευράς Συγγρού που βρίσκονται τα κεντρικά της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο οι κινήσεις θα είναι χειρουργικές καθώς σκοπός είναι ο αιφνιδιασμός καθώς και οι εκπλήξεις. Δεν αποκλείεται μάλίστά να δούμε να συμμετέχουν από πλευράς Έδεσσας η Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Έδεσσας κα Γαϊσίδου αλλά και η γνωστή δικηγόρος Έλενα Γερογιάννη. Δεν αποκλείεται να δούμε κάποια έκπληξη ομως, όπως η συμμετοχή γυναίκας από πλευράς Έδεσσας και η παρουσία ενός άνδρα από την ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας. Εκεί ακούγεται το όνομα γιατρού έκπληξη που θα προκαλέσει κραδασμούς. Από πλευράς Αλμωπίας είναι δεδομένο ότι θα δούμε υποψηφιότητα με γυναικείο άρωμα. Ίσως δούμε εκεί να είναι υποψήφια η κα Σάνια Πέγιου πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Αλμωπίας ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την υποψήφια Βουλευτή και πρώην Πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Αλμωπίας Γεύση Πασχαλίδου αλλά και η πρόεδρος των Προμάχων κα Γιουρούκη που εργάζεται στον χώρο της υγείας και η υποψηφιότητα της θα τιμήσει τους αγώνες που έδωσαν οι υγειονομικοί. Τέλος δεν αποκλείεται να υπάρξει εκ νέου πρόταση για υποψηφιότητα στην γιατρό Έφη Ταμβίσκου.
Βέβαια οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η γνωστή ιατρός και για το κοινωνικό της έργο Ταμβίσκου, αρχικά εξέφραζε τον προβληματισμό της στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο, ωστόσο, φαίνεται πως θεωρείται πλέον ως μία εκ των έξι υποψηφίων. Μένει να το δούμε αν έχει βάση το σενάριο...
ΣΥΡΙΖΑ: Διερευνητικές επαφές με στόχο την πρωτιά
Στο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναμένεται να υπάρξει σημαντική ανανέωση του ψηφοδελτίου και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές. Η Θεοδώρα Τζάκρη , νυν βουλευτής του κόμματος και προερχόμενη από τις κινήσεις διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, παραμένει η κολώνα του ψηφοδελτίου. Από εκεί και πέρα υποψήφιος θα είναι ο πρώην Βουλευτής Γιάννης Σηφάκης ενώ ο πρώην Βουλευτής Χρήστος Σμίας δεν επιθυμεί εκ νέου κάθοδο στις εκλογές. Άγνωστο είναι τι θα κάνει ο πρώην Βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος Πέλλας Ηλίας Θεοδωρίδης. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι φέτος το ψηφοδέλτιο θα έχει 3 γυναίκες. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς ψάχνονται για την στελέχωση καθώς επιθυμούν είτε πρόσωπ που άνηκε στο ΠΑΣΟΚ και θα βοηθήσει στην διεύρυνση είτε νέους ανθρώπους κάτω των 30 ετών. Αντικειμενικός στόχος είναι η πρωτιά στην Πέλλα ή η διατήρηση των ποσοστών στις εκλογές του 2019 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα χαμηλά του λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Στους νέους δεν αποκλείεται να δούμε υποψήφιο τον νεολαίο του κόμματος και γιο του Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιώργο Σγορούδη.
ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιοι με στόχο το 15% και εκπλήξεις....
Στο ΠΑΣΟΚ θα έχουμε αρκετές εκπλήξεις. Αρχικά υποψήφια φέρεται να είναι η Ραχήλ Αλεξανδρίδου όπως και η Κική Παπαδάκη. Οπότε αναζητούνται τέσσερις άνδρες. Από πλευράς Γιαννιτσών ακούγονται τα ονόματα του πρώην Δημάρχου Πέλλας Απόστολου Τσαλταφερίδη και του προέδρου του Φαρμακευτικού συλλόγου Πάνου Ζαρογουλίδη. Λίγες είναι οι πιθανότητες να συμμετάσχει ο πρώην Δήμαρχος Γιαννιτσών Νίκος Παπανικολάου. Από πλευράς Αλμωπίας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για υποψηφιότητα ο πρώην Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Πασόης καθώς και ο Δημοτικός σύμβουλος Αλμωπίας Δημήτρης Ασβεστόπουλος. Δεν πρέπει όμως να αποκλείσουμε ενδιαφέρον και από τον πρώην Δήμαρχο Αριδαίας και υποψήφιο το 2019 Σάκη Χατζηδημητρίου. Στην Έδεσσα λοιπόν παίζεται τις τελευταίες μέρες ένα δύσκολο παιχνίδι. Εκεί που υπήρχε μόνο το όνομα του ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου κου Ξυλουργιδη, έχουν προστεθεί τα ονόματα του πρώην Βουλευτή Βασίλη Γιουματζίδη αλλά και του Άλκη Νουσηκύρου όπου οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος ζήτησε την διαγραφή του από μέλος της Νέας Δημοκρατίας!!! Φυσικά αν ισχύει αυτό, αποτελεί βόμβα καθώς ο ίδιος είναι ιστορικό στέλεχος με διαρκείς κομματικές υποψηφιότητες σε ΟΤΑ και εθνικές εκλογές από την δεκαετία του 1990. Μάλιστα μια νέα ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ανάφερει πως ο δραστήριος πρώην πολιτευτής θα ανεξαρτητοποιηθεί και από το ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δεν αποκλείεται να ενταχθεί στην Περιφερειακή ομάδα του επίσημου στηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ επικεφαλής συνδυασμού και γνωστό γιατρό Χρήστο Παπαστεργίου.
ΚΚΕ: Δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα
Στο ΚΚΕ γνωστό είναι ότι το κόμμα θα στελεχώσει το ψηφοδέλτιο δηλώνοντας έτοιμο όποτε κι αν γίνουν εκλογές, κυρίως βασιζόμενο στα μέλη του κόμματος και με συνεργασίες, με μέτρο κι υπό προϋποθέσεις. Στη βάση του ψηφοδελτίου του 2019 είναι γνωστό ότι στο ΚΚΕ δεν χωρούν πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, και κυρίως επιλέγονται πρόσωπα με προσφορά και δράση στις τοπικές κοινωνίες. Αικατερίνη Χατζηβασιλειάδου, Ολυμπία Παπαδοπούλου, Ιωάννης Σουμελίδης, Χαράλαμπος Τσιτσάγκας, Στάυρος Δρόσογλου και Ιωάννης Μπούφκας συγκεντρώνουν πιθανότητες να είναι υποψήφιοι του κόμματος. Άλλωστε όπως είναι γνωστό «στο ΚΚΕ δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές».
Δημοσκοπήσεις φανερές και μυστικές
Θυμίζουμε βέβαια την «προειδοποίηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή που συζητήθηκε όσο τίποτα κατά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Με αυτή τη δήλωση για τερατογενέσεις άνοιξε τη σεναριολογία για τον σχηματισμό πιθανών κυβερνήσεων συνεργασίας, σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν πάρει αυτοδυναμία – είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες εκλογές, που μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Τέσσερα από αυτά συζητιούνται πια ευρέως, γιατί μαθηματικά (λένε οι δημοσκοπήσεις) έχουν πιθανότητες να συμβούν.
Πώς ορίζονται οι «τερατογενέσεις»; Για τον καθένα η λέξη σημαίνει κάτι διαφορετικό. Ο αληθινός ορισμός θα φανεί, αν χρειαστεί, μόνο όταν θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της κάλπης.
Η «δεξιά πολυκατοικία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εδώ και χρόνια ανοίγματα προς το πολιτικό Κέντρο. Θα μπορούσε να στραφεί στα δεξιά του για να βρει κυβερνητικό εταίρο; Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν στελέχη της κυβέρνησης που δημόσια δεν το απέκλειαν. «Εμείς κοιτάμε προς τη Δύση και αυτός προς την Ανατολή», είπε ο Γιάννης Οικονόμου για τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης – ένας εύσχημος τρόπος του κυβερνητικού εκπροσώπου να αναφερθεί στις φιλορωσικές θέσεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Αυτό θεωρείται πως είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο αυτής της ενδεχόμενης συνεργασίας, ειδικά σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων που έχουν στο επίκεντρο την πουτινική Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μιλούσαμε για μια σύμπραξη που θα προέκυπτε από τις εκλογές της απλής αναλογικής, γιατί οι αριθμοί των εδρών δεν βγαίνουν – το ενδεχόμενο διερευνάται μαθηματικά μόνο σε πιθανή δεύτερη κάλπη, που θα στηθεί με το κλιμακωτό μπόνους που ψηφίστηκε από τη ΝΔ.
Η «κυβέρνηση του Κέντρου»
Αυτό το σενάριο έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, σε μια στιγμή που η συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κρίθηκε απαραίτητη για τη σωτηρία της χώρας. Αυτές οι πρόσφατες μνήμες το έκαναν να μοιάζει πιθανό πριν από κάποιο διάστημα, παρότι οι συνθήκες είναι πια πολύ διαφορετικές. Το σενάριο συζητιόταν θετικά ή αρνητικά ακόμα και όταν η πρώην και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το απέκλειαν ή το έβαζαν υπό τη συνθήκη της επιβολής ενός σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έφερε βασικά αλλαγή οπτικής, καθώς πλέον θεωρείται δεδομένος ο όρος του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού (θέση στην οποία έχει ξεκαθαρίσει πως «δεν θα βάλει από το παράθυρο» ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα). Σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές, σ’ αυτή τη φάση φαίνεται να διεξάγεται ένα blame game – ώστε η μια πλευρά να κατηγορήσει την άλλη για την ασυμφωνία, είτε από τις εκλογές της απλής αναλογικής είτε από εκείνες με το κλιμακωτό μπόνους.
Κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»
Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε κρίσιμη στιγμή, η ενεργειακή κρίση προαναγγέλλει έναν δύσκολο χειμώνα, οι αλλεπάλληλες κρίσεις σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν κανονικότητα. Ισως η μεγαλύτερη περίπτωση «τερατογένεσης», αυτή που δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, θα ήταν ένας μεγάλος συνασπισμός των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, με στόχο η χώρα να ξεπεράσει τους σκοπέλους – σίγουρα όχι ένα σχήμα που θα μπορούσε να κρατήσει για μια τετραετία, αλλά θα είχε χρονική διάρκεια τέτοια που θα περνούσε μήνυμα ενότητας. Παρότι μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε διευρυμένη πλειοψηφία ήδη από την απλή αναλογική, οι πιθανότητες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συναινέσουν στη δημιουργία της είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Οχι μόνο γιατί αυτό θα άφηνε κενή τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έναν μικρότερο πολιτικό παίκτη, αλλά γιατί προεκλογικά οι τρεις τους επενδύουν στις διαφορές και όχι στις ομοιότητές τους – στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης έχει ήδη πέσει το δίπολο πρόοδος – συντήρηση, αλλά και ο παραδοσιακός διαχωρισμός Αριστεράς – Δεξιάς.
Η «προοδευτική κυβέρνηση»
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως δεν θα σχηματίσει «κυβέρνηση των ηττημένων», επισημαίνοντας πως το σενάριο της «προοδευτικής κυβέρνησης» μπορεί να προχωρήσει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα. Τα αριθμητικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας ως τώρα, όμως, επιτρέπουν αυτό που πολιτικά αποκλείει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να βγάλει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, δηλαδή τη ΝΔ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, δηλαδή τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, συνάψουν προγραμματική συμφωνία, οι αριθμοί δεν θα σταθούν εμπόδιο – ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί τουλάχιστον η ανοχή του ΚΚΕ. Αυτό που εμποδίζει μια τέτοια κυβέρνηση να σχηματιστεί δεν είναι τα νούμερα, αλλά οι προθέσεις των κομμάτων, που με μια πρώτη ματιά μοιάζουν ετερόκλητα – θα χρειάζονταν πολλές υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, στο κλιμακωτό μπόνους που θα ισχύει από τις επόμενες εκλογές, σενάριο «ηττημένων» δεν υπάρχει ούτε αριθμητικά.
Η Πέλλα
Αναφορικά με την Πέλλα λοιπόν έχουμε τα ακόλουθα σενάρια. Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική είναι σχεδόν βέβαια ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση θα πάρουν από έναν Βουλευτή. Στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση όμως με ενισχυμένη αναλογική είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η ΝΔ θα λάβει δύο έδρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνουν από μια έδρα. Φυσικά σε κανένα σενάριο δεν φαίνεται να έχουμε ανατροπές στις έδρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου