Πώς οι… κότες επηρεάζουν την τιμή των βιολογικών προϊόντων
“Η επεξεργασμένη κοπριά κότας όχι μόνο έχει αυξηθεί σε κόστος, αλλά είναι και δυσεύρετη. Κάνουμε παραγγελία σήμερα για να την παραλάβουμε μετά από δύο μήνες”.
Αυτά έλεγε στα Νέα της Πέλλας ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, Νικόλαος Ιωάννου και φυσικό κι επόμενο ήταν η δεύτερη ερώτηση να προκύψει αυθόρμητα: “Πώς είναι δυνατόν να έχουμε έλλειψη από κοπριά κότας; Μην μας πείτε ότι την εισάγουμε – και αυτή – από την Ουκρανία…”.
“Η επεξεργασμένη κοπριά κότας είναι ένα από τα βασικά οργανικά φυσικά εδαφοβελτιωτικά που χρησιμοποιούμε εμείς οι βιοκαλλιεργητές αφού ανανεώνει τη γονιμότητα του εδάφους με φιλικό για το περιβάλλον τρόπο. Σήμερα, όχι μόνο η τιμή της τριπλασιάστηκε, αλλά δεν τη βρίσκουμε κιόλας. Όχι, δεν την εισάγουμε από Ουκρανία, την παράγουμε εδώ στην Ελλάδα, ακόμη, ωστόσο με τη στροφή των καταναλωτών σε πιο φτηνές μορφές καυσίμων, πολλοί την αγοράζουν πλέον για βιοκαύσιμο!”, εξηγεί ο κ. Ιωάννου.
Και δεν είναι μόνο η τιμή της κοπριάς κότας που τριπλασιάστηκε. Όπως συμβαίνει και με παραγωγούς προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας, το τεφτέρι με τους λογαριασμούς έχει μόνο αυξήσεις. Διπλάσια η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης, τριπλάσιο το ρεύμα, τριπλάσια τα φυσικά αγροεφόδια. Κι όλα αυτά, ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών συνεχώς μειώνεται και ο κόσμος φαίνεται πως “κόβει” από παντού και επομένως και από τα βιολογικά προϊόντα.
“Από το κράτος δεν περιμένουμε πια τίποτα”
Συνολικά 120 βιοκαλλιεργητές εκπροσωπεί σήμερα η Ένωση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τα μηνύματα που καταφτάνουν από όλες τις περιοχές είναι δυσοίωνα. “H αλήθεια είναι ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Συγκρατούμε ακόμη τις τιμές στα ίδια επίπεδα, καθώς είμαστε παραγωγοί και άλλωστε αντιλαμβανόμαστε την οικονομική δυσκολία των περισσότερων. Αν αυξήσουμε τιμές, φοβόμαστε πως ο κόσμος δεν θα έλθει για βιολογικά, που ούτως ή άλλως είχαν τη φήμη ότι είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά”, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών.Όπως λέει, και οι βιοκαλλιεργητές συντάσσονται με τους παραγωγούς των συμβατικών προϊόντων για αφορολόγητο καύσιμο και φτηνό ρεύμα. “Μειώνοντας το κόστος παραγωγής μέσω αυτών των κινήσεων, θα μειωθούν και οι τιμές των φρούτων, των λαχανικών, των προϊόντων μας να τα δώσουμε πιο φθηνά στον κόσμο. Ωστόσο, παρά τα πάγια αυτά αιτήματα, δεν γίνεται το παραμικρό. Μόνη μας ελπίδα, σε αυτή την κρίση, η στήριξη από τον κόσμο. Από το κράτος δεν περιμένουμε πλέον κάτι”, προσθέτει ο κ. Ιωάννου.
Αγοράζουν λιγότερες ποσότητες
“Η τιμή της ντομάτας στα σούπερ μάρκετ είναι ίδια με τη δική μας τη βιολογική”, λέει από την πλευρά της η βιοκαλλιεργητής Χρυσούλα Σκορδίτη. “Στα 2,40 ευρώ βλέπουμε τη ντομάτα τη συμβατική στο σούπερ μάρκετ, ίδια τιμή και η βιολογική. Τι θα γίνει; Πού θα φτάσουν οι τιμές; Ο κόσμος σιγά -σιγά μειώνει την κατανάλωση, βλέπουμε πλέον μητέρες πελάτισσες που έρχονται στις βιολογικές αγορές της Καλαμαριάς, της Νεάπολης και αγοράζουν πλέον λιγότερες ποσότητες, ίσα – ίσα για τα παιδιά τους, για να τους δώσουν κάτι χωρίς φυτοφάρμακα. Η αγοραστική δύναμη μειώθηκε, ο κόσμος είναι φοβισμένος και αυτό γίνεται εμφανές ολοένα και περισσότερο”, προσθέτει.Από την άλλη, όπως λέει, το κόστος τριπλασιάστηκε. “Αν πριν ένα χρόνο έβαζα 50 ευρώ στο τρακτέρ για μια δουλειά, τώρα βάζω 100 ευρώ για την ίδια δουλειά!”, περιγράφει η κα Σκορδίτη μιλώντας στα Νέα της Πέλλας και θεωρεί βέβαιο ότι όχι μόνο ο κόστος, αλλά και οι καλλιεργητές θα γυρίσουν τελικά την πλάτη στη βιολογική γεωργία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου