Διαχειριστικές μελέτες σε Δήμους και Δημόσιο ζητούν οι ξυλέμποροι
Ανάγκη να απλοποιηθούν οι άδειες υλοτόμησης σε ιδιωτικές εκτάσεις
Τον… ανήφορο τραβούν φέτος εκτός από τα υγρά και τα στερεά καύσιμα θέρμανσης, το ξύλο και το πέλλετ, η ζήτηση των οποίων εμφανίζεται εξαιρετικά υψηλή και στην Πέλλα.
Οι τιμές έχουν πάρει φωτιά, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται και το υπουργείο Ανάπτυξης με τροπολογία επιβάλλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εμπόρων για να σταματήσει το ξέφρενο αυτό «ράλι». Ωστόσο, ειδικά για τα καυσόξυλα, υπάρχει μία άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος που φαίνεται πως δεν έχει ληφθεί υπόψη από την Πολιτεία. Το γεγονός πως, λόγω ζήτησης, τα αποθέματα έχουν σχεδόν μηδενιστεί, με τους εμπόρους να τονίζουν την ανάγκη αφενός Δημόσιο και Δήμοι να εκπονήσουν διαχειριστικές μελέτες για τα δάση τους, αφετέρου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για έκδοση αδειών υλοτόμησης σε ιδιωτικούς αγρούς.
«Καίνε» τα ξύλα!
Ο νόμος της αγοράς που λέει πως ό,τι έχει ζήτηση αυξάνει σε τιμή δεν άφησε ανεπηρέαστο τον χώρο της εμπορίας καυσόξυλων. Η ζήτησή τους φέτος είναι εντυπωσιακή σε όλη τη χώρα, καθώς οι τιμές ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου καθιστούν απαγορευτική σχεδόν για τον πολύ κόσμο κάθε εναλλακτική μέθοδο θέρμανσης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Αθήνα όπου το κυβικό πωλείται πλέον έναντι 150 – 160 ευρώ. Δηλαδή, ένας τόνος τεμαχισμένων ξύλων κοστίζει περίπου 320 ευρώ! Στο Νομό Πέλλας τα πράγματα είναι καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κι εδώ δεν έχουμε αυξήσεις. Κατά μέσο όρο η οξυά και η δρυς πωλούνται έναντι 80 – 90 ευρώ το κυβικό από 70 πέρυσι, ενώ το πουρνάρι και η ελιά έφτασαν τα 100 – 110 ευρώ από 90 πέρυσι. Αυτό συνεπάγεται μία αύξηση της τάξης των 20 έως 40 ευρώ για έναν τόνο καυσόξυλων σε σχέση με τον περσινό χειμώνα!
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να θερμανθούν με τζάκια και σόμπες θα έχουν μία σημαντική επιβάρυνση, αν και μικρότερη από εκείνη που έχουν άλλα συστήματα θέρμανσης.
Πλαφόν στην τιμή
Για να βάλει φρένο στο «ράλι» των τιμών στα καυσόξυλα και σε άλλα στερεά καύσιμα θέρμανσης όπως το πέλλετ το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει πως το περιθώριο μικτού κέρδους για την εμπορία των εν λόγω προϊόντων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο ανά μονάδα όγκου ή βάρους που ίσχυε πριν την 1η Νοεμβρίου 2021 οπότε και η ζήτηση για καύσιμη ξυλεία ήταν αντίστοιχα υψηλή, ενώ παράλληλα δεν είχε ακόμα ξεσπάσει η σημερινή γεωπολιτική κρίση.
Παράλληλα, θεσπίζεται το μέτρο της παρακολούθησης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης και αποθήκευσης καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος προκειμένου, αφ' ενός η Πολιτεία να έχει άμεση εποπτεία επί των διαθέσιμων στην αγορά ποσοτήτων ξυλείας που προορίζεται για καύση, αφ' ετέρου να είναι δυνατός ο άμεσος εντοπισμός των επιχειρήσεων που επιλέγουν να διακρατούν υψηλά αποθέματα ξυλείας, χωρίς να τα διοχετεύουν στην αγορά, ώστε να επωφεληθούν από πιθανή αύξηση των τιμών.
Οι δε ποινές για τους παραβάτες που προβλέπει η διάταξη ξεκινούν από σύσταση και φθάνουν σε πρόστιμα από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Τι λένε οι έμποροι
Αυτή είναι η μία πλευρά του… νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη, αυτή των εμπόρων καυσόξυλων, οι οποίοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο μέτρο με το πλαφόν στις τιμές δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς παρατηρείται ήδη έλλειψη πρώτης ύλης στις μάντρες εξαιτίας της υψηλής ζήτησης που παρουσιάζουν πανελλαδικά τα καυσόξυλα.
Η εφημερίδα μας Άποψη απευθύνθηκε για το θέμα στον Γιάννη Ντασταμάνη, ιδιοκτήτη επιχείρησης εμπορίας καυσόξυλων , ο οποίος επιβεβαίωσε πως και στην περιοχή μας παρατηρείται πλέον έλλειψη πρώτης ύλης. Όπως είπε, οι μάντρες κάνουν λίστες και οι πελάτες αναγκαστικά θα πρέπει να περιμένουν εβδομάδες για να λάβουν ξύλα, αφού το απόθεμα έχει… στερέψει. «Εμείς μέχρι τις 15 Οκτωβρίου δεν έχουμε ξύλα. Από εκεί και πέρα θα πουλήσουμε πάλι», ανέφερε με έμφαση.
Διαχειριστικές μελέτες
Πώς όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την έλλειψη καυσόξυλων στη χώρα; Σύμφωνα με τον κ. Ντασταμάνη, το υπουργείο Περιβάλλοντος έπρεπε να έχει προβεί έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου τόσο το ελληνικό Δημόσιο όσο και οι Δήμοι να εκπονήσουν διαχειριστικές μελέτες για δημοτικά και δημόσια δάση, ώστε να κόβονται ξύλα σ’ αυτά για τη θέρμανση ενόψει χειμώνα. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστες διαχειριστικές, οι οποίες πρέπει να γενικευθούν, όπως λέει, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και το μέτρο που αφορά στην κάλυψη ατομικών αναγκών των μόνιμων κατοίκων στις ορεινές περιοχές.
Παράλληλα, ο κ. Ντασταμάνης επισημαίνει την ανάγκη να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης άδειας για υλοτόμηση σε ιδιωτικούς αγρούς, ώστε οι πολίτες που έχουν ξύλα και επιθυμούν να τα κόψουν για λόγους θέρμανσης να μην «σκοντάφτουν» στη γραφειοκρατία που συναντούν στα Δασαρχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου