Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Με φόντο την σύσκεψη για τα αγροτικά παρουσία των Βουλευτών στην ΔΕΘ
• Ζυγισμένο και μετρημένο θα είναι το… καλάθι των παροχών με το οποίο θα πάει στη φετινή ΔΕΘ η Κυβέρνηση, καθώς οι δυνατότητες του προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένες και δεν γίνεται να ξεπεραστούν.
Αυτό ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη και της ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία ασύμμετρη απειλή, για την αντιμετώπιση της οποίας πρέπει να συστρατευθούν Πολιτεία και πολίτες, τονίζοντας την ανάγκη συνολικής μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας καλώντας το Υπουργικό Συμβούλιο να λειτουργεί ανάλογα.
Μετρημένα τα μέτρα
Στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση και στα οικονομικά μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα έστρεψε τα «βέλη» του κατά της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Το βασικότερο σημείο της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορούσε στα μέτρα που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, ξεκαθαρίζοντας πως αυτά θα είναι «ζυγισμένα», καθώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει, αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.
Όπως υπογράμμισε, «τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Το λέω, γιατί ακούω ή διαβάζω -πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα ‘τσουνάμι’ επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών».
Συστράτευση στην κρίση
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι κοινώς αποδεκτό πως όσο η Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, τόσο η κρίση θα βαθαίνει.
Και αυτή η κρίση δεν αντιμετωπίζεται σε επίπεδο εθνικό, αλλά θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εξάλλου, η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολλά και η κυβέρνηση προφανώς θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται.
Η κρίση αυτή, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις εν δυνάμει συνέπειές της για την οικονομία και συμπλήρωσε με έμφαση: «Είναι παγκόσμια, είναι ασύμμετρη, έχει πολλές ακόμα άγνωστες παραμέτρους, ενώ κι αυτή επιφέρει παράλληλες συνέπειες σε πολλά διαφορετικά πεδία: από την πορεία των εθνικών οικονομιών και το πορτοφόλι του κάθε νοικοκυριού, μέχρι την κοινωνική συνοχή και την καθημερινή ζωή κάθε τόπου. Ακριβώς γι’ αυτό και η άμυνά μας θα πρέπει να είναι ανάλογη…».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Πολιτεία προσαρμόζει ήδη το σχέδιό της για τις ενεργειακές ανάγκες που έρχονται, με σκοπό όχι μόνο την ενίσχυση των πιο αδύναμων, αλλά τη συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την πριμοδότηση της έξυπνης κατανάλωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης τονίστηκε η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού της κατανάλωσης, καταρχάς στο Δημόσιο.
Γενική επισκόπηση
Στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε και μία γενικότερη επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση από τον Χρ. Σταϊκούρα και μία ευρωπαϊκή επισκόπηση της ενεργειακής κρίσης από τον Κώστα Σκρέκα, αλλά και των επιδόσεων του Τουρισμού από τον Β. Κικίλια, όπου οι εκτιμήσεις είναι ότι τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.
Κάλπες σε εννέα μήνες!
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες, λέγοντας ότι τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές, εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά.
Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου