Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Με διάλογο θα βελτιωθεί το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ!


 

Καίριες αλλαγές θα επιφέρει στα Πανεπιστήμια ο νέος νόμος πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που παρουσίασε πρόσφατα η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Για ορισμένες από τις αλλαγές αυτές, κυρίως για εκείνες που αφορούν στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ και στους φοιτητικούς συλλόγους, εκδηλώνονται ήδη έντονες αντιδράσεις από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Είναι σαφές ότι το επίμαχο σ/ν επιδέχεται βελτιώσεων, οι οποίες θα προκύψουν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που θα λάβει χώρα πριν ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή. Το υπουργείο και προσωπικά η κ. Κεραμέως καλούνται να ακούσουν τις ενστάσεις και να τις λάβουν σοβαρά υπόψη. 

Αντιδρά η ΠΟΣΔΕΠ

Με καθόλου καλό μάτι δεν είδαν οι εκπαιδευτικοί και ερευνητές των ελληνικών Πανεπιστημίων το νέο πλαίσιο διοίκησης για τα ΑΕΙ που εξήγγειλε η Υπουργός Παιδείας.

Με ομόφωνη απόφασή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού επισημαίνει πως «η γενική κατεύθυνση των εξαγγελιών βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Όλη η πρακτική και οι κατευθύνσεις της πολιτικής του υπουργείου, από την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων μέχρι την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων, δεν δίνουν απάντηση στα κρίσιμα προβλήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Γκρίζα εποχή για ΑΕΙ!

Η ΠΟΣΔΕΠ κατηγορεί τη Ν. Κεραμέως ότι αδιαφορεί για τις θέσεις των πανεπιστημιακών τονίζοντας πως «ίσως είναι η πρώτη Υπουργός της μεταπολίτευσης η οποία ενώ πριν δύο έτη είχε νομοθετήσει τον τρόπο εκλογής των Πρυτανικών Αρχών από όλους τους Πανεπιστημιακούς κάθε Ιδρύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ότι με τον ν. 4692/20 αποκαθίσταται η εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων, έρχεται τώρα για εντελώς ακατανόητους λόγους να νομοθετήσει το ακριβώς αντίθετο».

Χαρακτηρίζει δε ως «ιστορική πρωτοτυπία» το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση των Πανεπιστημίων στη χώρα μας, προ 200 ετών, προτείνεται η κατάργηση των Πρυτανικών εκλογών και ο ορισμός του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων από το Συμβούλιο Διοίκησης. «Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης δε θα έχει καμιά νομιμοποίηση από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, γεγονός που θα αποδειχθεί καταστροφικό για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και τελικά ανεφάρμοστο», σημειώνει η Ομοσπονδία και εκφράζει την άποψη πως εάν η πρόταση Κεραμέως ψηφιστεί στη Βουλή, «ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα, με τελικό σκοπό την κατάληψη με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο μιας θέσης στη διοίκηση του Πανεπιστημίου».

«Τολμηρό νομοσχέδιο..»

Το νομοσχέδιο Κεραμέως υπερασπίστηκε πάντως χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο για «ένα πολύ τολμηρό, ένα πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που αποβλέπει σε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες για φοιτητές, αλλά και καθηγητές. Καθιερώνει εσωτερικά προγράμματα Erasmus, παράλληλες σπουδές σε σχολές, διπλά πτυχία, startups φοιτητών, σύνδεση με την εργασία πριν ακόμα από την αποφοίτηση. Κι όλα αυτά συνδυασμένα με ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, αλλά και ανάδειξης καθηγητών, το οποίο συνδυάζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, στα πρότυπα που ισχύουν και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more