Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, η πλειοψηφία των οποίων μετά βίας τα φέρνει βόλτα κάθε μήνα, λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχει δημιουργήσει στην παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία! Η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τις τιμές ρεύματος και καυσίμων, γεγονός που κυρίως οδήγησε στα ύψη και τις τιμές βασικών προϊόντων, εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τώρα πότε θα επανέλθει η κανονικότητα, στην οικονομία την οποία στερείται η κοινωνία τα δυο τελευταία χρόνια λόγω και της πανδημίας!
Μεγάλη ανησυχία…
Στην περίοδο που διανύουμε όμως, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ακρίβεια που πλήττει τις τσέπες των καταναλωτών, αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα. Η Κυβέρνηση μπορεί να εμφανίζεται καθησυχαστική, αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, όμως αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν - ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου - να προμηθευτούν κάποια τρόφιμα μακράς διαρκείας, υπό τον φόβο είτε ελλείψεων, είτε ανατιμήσεων!
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της εταιρίας NielsenIQ, σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος σε αξία του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αυξήθηκε κατά 5,1% την εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα (πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου), σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Εκτόξευση πωλήσεων
Πολύ μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις τους σε αξία παρουσίασαν πολλές κατηγορίες τροφίμων, όπως τα ζυμαρικά (+43,6%), τα άλευρα, τα όσπρια (+20,6%), αλλά και το κονσερβοποιημένο κρέας (+64,8%).
Όπως αναφέρει σχετικά η εταιρία, η εκτόξευση των πωλήσεων για αυτές τις κατηγορίες συνδέεται περισσότερο με τον φόβο των αγοραστών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και με την ανησυχία τους για την αύξηση των τιμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων.
Και ανατιμήσεις
Την ίδια στιγμή, μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις σε ορισμένες βασικές κατηγορίες καθημερινής χρήσης. Συγκεκριμένα τα σπορέλαια, την συγκεκριμένη περίοδο, αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 37,4% και το ελαιόλαδο κατά 33,9%, κάτι που σε συντριπτικό βαθμό οφείλεται σε αύξηση της μέσης τιμής πώλησης και όχι σε αύξηση του όγκου και της ζήτησης.
Ο Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης
Πάντως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς μιλώντας χθες στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας στην αγορά. Όπως είπε και στις ζωοτροφές υπάρχει επάρκεια, αλλά οι τιμές είναι αυξημένες. Προέβλεψε δε πως οι τιμές ενόψει του Πάσχα θα είναι αυξημένες, αλλά σε λογικά πλαίσια και πρόσθεσε πως οι κτηνοτρόφοι θα επιδοτηθούν με ένα ποσό γύρω στα 45 εκ. ευρώ με βάση τον τζίρο τους το 2021 για να καλύψουν ένα μέρος από τις αυξημένες δαπάνες τους.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως θα παταχθεί η αισχροκέρδεια όπου εμφανιστεί με συνεχείς και συστηματικούς ελέγχους και την επιβολή προστίμων όπου διαπιστωθεί η παραμικρή παράβαση.
Για τη μείωση ΦΠΑ
Στις έκτακτες ενισχύσεις και τα επιδόματα που δίνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολυνθούν έστω και λίγο τα ευάλωτα νοικοκυριά, καλύπτοντας μέρος των βασικών αναγκών, αναφέρθηκε χθες μιλώντας στον «Real Fm» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι «είναι τέτοιο το μέγεθος των αυξήσεων που όποια κίνηση και να κάναμε, δεν θα μηδένιζε τις αυξήσεις. Ζούμε πρωτόγνωρες αυξήσεις»!
Αναφορικά με το εάν η Κυβέρνηση εξετάσει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι όλα είναι πάνω στο τραπέζι, καθώς «όσο η κρίση διαρκεί, όσο οι δυσκολίες αυξάνονται, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί. Προφανώς και θα αφορά περιορισμένα είδη πρώτης ανάγκης και προφανώς για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα».
Όμως δεν έκρυψε τον προβληματισμό που υπάρχει για τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, παρουσιάζοντας τρεις λόγους: «Πρώτον, διότι υπάρχει ένας ισχυρός προβληματισμός - παρά τη δουλειά που θα κάνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, χωρίς αμφιβολία- για το αν αυτό θα το νιώσει ο καταναλωτής στην τσέπη του ή θα απορροφηθεί από τα άλλα ενδιάμεσα κόστη που όλα τους είναι αυξημένα, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δηλαδή, όπως είπε, εδώ κινδυνεύεις να κάνεις κάτι που θα στερήσει έσοδα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά να μην το νιώσει ο καταναλωτής στην τσέπη του.
Η εξάρτηση από τον ΦΠΑ
Το δεύτερο, είναι ότι στη χώρα μας υπάρχει μια πάρα πολύ ισχυρή εξάρτηση από τον Φ.Π.Α. των δημοσίων εσόδων. Πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Άρα, αυτά είναι χρήματα που θα λείψουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που θα χρηματοδοτούσαν μια σειρά από κοινωνικές δαπάνες και που πρέπει να υπάρχουν και ως εφεδρείες για επιπλέον στήριξη σε μια σειρά από δυσκολίες που έχουμε και που ενδεχομένως γίνουν ακόμα μεγαλύτερες στο μέλλον.
Και το τρίτο ότι θα ήταν μια λογική οριζόντιας στήριξης σε όλους -όλοι έχουν ανάγκη χωρίς αμφιβολία- την ώρα που κάποιοι έχουν περισσότερη ανάγκη και ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης είναι κυρίως να βοηθά αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου