Επτά στους δέκα σήμερα μένουν με τους γονείς τους - Ίδια είναι η εικόνα και στην Πέλλα
• Πρόγραμμα στη λογική του «Εξοικονομώ» επεξεργάζεται η Κυβέρνηση.
- Αναζητούνται και ακίνητα της ΕΤΑΔ για αξιοποίηση…
• Μπορεί να ακούγεται απλός ως διαδικασία όμως πρακτικά δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα, ειδικά στις μέρες μας, ο «απογαλακτισμός» ενός νέου ανθρώπου από την οικογένειά του και αυτό κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έως 34 – 35 ετών πανελλαδικά αλλά και στο νομό Πέλλας εξακολουθούν σήμερα να ζουν με τους γονείς τους καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά ενοίκια και τις υπόλοιπες δαπάνες που συνεπάγεται το στήσιμο ενός καινούριου νοικοκυριού, ενώ δεν γίνεται καν λόγος για αγορά ή κατασκευή σπιτιού. Πρόκειται για σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που ήδη απασχολεί την Κυβέρνηση. Μάλιστα, έχει στα σκαριά ένα σχέδιο μέσω του οποίου θα παρέχεται η δυνατότητα σε νέα ζευγάρια και μεμονωμένους ενδιαφερόμενους να αγοράζουν ή να επισκευάζουν παλιά σπίτια με άτοκα δάνεια στη λογική του «Εξοικονομώ». Σχετικές αναφορές έχει κάνει ήδη το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ, διερευνάται η αξιοποίηση κτιρίων και οικοπέδων της ΕΤΑΔ, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή κατοικιών που θα διατίθενται έναντι χαμηλού αντιτίμου σε πολίτες νεαρής ηλικίας.
Μένουν στο πατρικό
Είναι μία αδιαφισβήτητη πραγματικότητα για τη χώρα μας. Οι νέοι άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να ζουν στο πατρικό τους σπίτι παρέα με τους γονείς τους. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, περίπου δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας 18 – 34 ετών, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 70% περίπου, μένουν με τους γονείς τους.
Ποια είναι η αιτία για το φαινόμενο αυτό; Για τους περισσότερους νέους το γεγονός ότι τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά, ενώ το κόστος που απαιτεί η αγορά ή κατασκευή ενός σπιτιού, έστω και μικρής επιφάνειας, είναι στις μέρες μας σχεδόν… απαγορευτικό! Οι υψηλές τιμές των ενοικίων είναι και σε Έδεσσα, Γιαννιτσά, Σκύδρα, Αριδαία και Κρύα Βρύση ένας από τους παράγοντες που κάνει νέα ζευγάρια τα οποία σχεδιάζουν να μείνουν μαζί να το σκέφτονται, ειδικά εφόσον επιθυμούν να εγκατασταθούν στο κέντρο, καθώς περιφερειακά της πόλης οι τιμές είναι πολύ καλύτερες.
Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό νέων ανθρώπων που, αν και έχουν τη δυνατότητα, δεν φεύγουν από το πατρικό από επιλογή, κυρίως επειδή είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να ζουν με τους γονείς από το να αναλάβουν τις ευθύνες ενός ξεχωριστού νοικοκυριού!
Πραγματικό πρόβλημα
Το παραπάνω είναι ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα το οποίο έχει και γενικότερες προεκτάσεις, καθώς, μεταξύ άλλων, συνδέεται και με την μείωση του αριθμού των γάμων και την υπογεννητικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Για την αντιμετώπισή του η Κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο, όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη λίγο μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφορά η οποία μάλλον πέρασε απαρατήρητη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο πρόβλημα της στέγης τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Aκούω συχνά από νέα απιδιά ότι ‘δεν βρίσκω να νοικιάσω. Θέλω να νοικιάσω ένα μικρό διαμέρισμα, αλλά μου ζητάνε…’ Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα, το οποίο η Κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει».
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα σε φόρουμ που διοργάνωσε ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», όπου έκανε λόγο για μία πολιτική στέγης για τα νέα ζευγάρια, βάζοντάς την μάλιστα από τώρα στην ατζέντα των επόμενων εθνικών εκλογών. Όπως υπογράμμισε, «για εμένα αυτός θα είναι πολύ σημαντικός πυλώνας της πολιτικής μας για τη δεύτερη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός».
Χρηματοδοτικό εργαλείο
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση όσον αφορά στην εύρεση στέγης για τη νέα γενιά έχει πολλές πτυχές. Αιχμή του δόρατος θα είναι η παροχή άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή σπιτιού.
Συγκεκριμένα, ένα από τα προγράμματα που σχεδιάζονται είναι ένα είδος «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για νέους, μέσω του οποίου θα μπορούν να προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας αλλά και σε άλλες δαπάνες επισκευής. Ουσιαστικά η Πολιτεία θα δίνει στους ενδιαφερόμενους ένα χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να αγοράσουν ένα παλιό σπίτι ή διαμέρισμα που θα το βρουν σε οικονομική τιμή και να το αναβαθμίσουν ή να επισκευάσουν ένα δικό τους παλιό σπίτι το οποίο θα τους μεταβιβάσουν ενδεχομένως οι γονείς, η γιαγιά ή ο παππούς πληρώνοντας τη σχετική δαπάνη.
Κοινωνική στέγη
Ένα δεύτερο σκέλος στον τομέα αυτό είναι η λεγόμενη «κοινωνική στέγη». Στο πλαίσιό της αναζητούνται κτίρια της ΕΤΑΔ Α.Ε., δηλαδή κρατικά, σε όλη την επικράτεια τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλά και οικόπεδα όπου μπορούν να ανεγερθούν κατοικίες, οι οποίες θα δίνονται σε νέους πολίτες έναντι χαμηλού αντιτίμου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, «έχουμε πάρα πολλά άδεια διαμερίσματα και παραμελημένα. Για να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι κίνητρα μπορούμε να δώσουμε ώστε τα διαμερίσματα αυτά να ξαναμπούν στην αγορά». Ήδη στην Αθήνα με την αναμόρφωση του κτιρίου της ΠΥΡΚΑΛ, στο οποίο θα φιλοξενηθούν υπηρεσίες εννέα υπουργείων και οργανισμών του Δημοσίου, αναμένεται να απελευθερωθούν 127 κτίρια. Γι’ αυτά θα δημιουργηθεί ένας φορέας, ο οποίος θα σχεδιάσει νέες χρήσεις με έμφαση στην κοινωνική κατοικία, ένα σημαντικό κομμάτι της οποίας θα αφορά τους νέους.
ΑπάντησηΠροώθηση |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου