Οι αγροτικές καλλιέργειες βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων ιδιαίτερα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας όπου έφερε ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα όχι μόνο αγροτικής προέλευσης αλλά και παρεμφερή. Η αντιπολίτευση ρίχνει τα πυρά προς την Κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις των προϊόντων αλλά και για την αδυναμία της να διαχειριστεί αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Αυτά τόνισε από την Σκύδρα, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης.
Από την άλλη στο ετήσιο συμπόσιο των Δελφών που για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια έγινε διά ζώσης, ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει απόλυτα την επισιτιστική της επάρκεια. Ταυτόχρονα, προχωράμε στον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα, μέσα από ένα πλαίσιο στοχευμένων μεταρρυθμίσεων.
Κατά την άποψη μου η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Από την μια δηλαδή έχουμε την αντιπολίτευση που τα ισοπεδώνει όλα χωρίς να εκφράζεται για τις δικές της ευθύνες καθώς κυβέρνησε και τον αγροτικό τομέα για σχεδόν 5 χρόνια, ενώ και η Κυβέρνηση μόνο διαπιστώνει χωρίς να σχεδιάσει και να επιλύει.
Σε αυτό το σαθρό πλαίσιο ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι αγρότες οι οποίοι αντί να αυτό οργανωθούν, να ψαχτούν μόνοι τους για τα προϊόντα τους, να τα δώσουν ονομασία προέλευσης και φυσικά να τα μεταποιήσουν ώστε να αποκτήσουν αξία, σύρονται πραγματικά πίσω από τους πολιτικούς, μεμψιμοιρώντας και περιμένοντας το Μάνα εξ ουρανού που όμως δεν έρχεται.
Την ίδια ώρα η συζήτηση που είχε ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την νέα Αγροτική ΚΑΠ 2023-2030 έχει ακυρωθεί εκ του αποτελέσματος και των εξελίξεων. Είναι άκαιρη, μην συμβατική και ανεφάρμοστη. Ο λόγος είναι ότι τα κείμενα που τη συνδέουν , μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία καθίστανται άκυρα και ανεδαφικά. Εκτός τόπου και χρόνου που λέμε.
Η Ευρώπη για αυτόν τον πόλεμο έχει μεγάλη ευθύνη. Την μεγαλύτερη θα έλεγα. Αλλά σαφώς τα βαρίδια πολλαπλασιάζονται από την ιλαρότητα που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του πολέμου. Επί της ουσίας συμπεριφέρεται ως απλός παρατηρητής των εξελίξεων αφήνοντας τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκλιπαρούν και προσπαθούν να βρουν μόνοι τους την λύση στα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Διαβάζοντας προς ημερών ένα ενδιαφέρον άρθρο ενός Γάλλου οικονομολόγου και στενού συνεργάτη του υποψηφίου Προέδρου της Γαλλίας Ζακ Μελανσόν, στην εφημερίδα Λιμπερασιόν, αντιλήφθηκα πως η κατάσταση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον δεν ελέγχεται από κανένα. Το άρθρο κατέληξε ότι θα πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει κρίση και πόλεμος καθώς ότι και να κάνουμε (περικοπές δαπανών, απολύσεις, αύξηση ή μείωση παραγωγής) δεν μπορούμε μόνοι μας να δώσουμε λύσεις. Άρα θα πρέπει για πρώτη φορά να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι.
Εν κατακλείδι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία οι αγρότες της Πέλλας να βγουν μπροστά, να αυτό οργανωθούν, να δημιουργήσουν και να καταφέρουν μέσα στην επόμενη πενταετία να μεγαλουργήσουν και να δώσουν επιτέλους ταυτότητα στην περιοχή μας, στα προϊόντα μας. Αλλά πρωτού γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να κάνουν την ενδοσκόπηση τους ώστε να υπάρξει η ευαισθητοποίηση και η απαλλαγή από πάθη και ορμέμφυτα…
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Άποψη Πέλλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου