Τι δηλώνει ο Νίκος Κουρκούτας γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος
Εργαλείο ανάπτυξης για το βαμβάκι και κατ’επέκταση για τους ίδιους τους παραγωγούς, χαρακτηρίζει την Εθνική Στρατηγική για την καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία, ο Νίκος Κουρκούτας γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος που συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας Βάμβακος του ΥΠΑΑΤ. Η «Εθνική Στρατηγική για την καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία βάμβακος» για την περίοδο 2019-2029, δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον κο Κουρκούτα να ενημερώνει για το ιστορικό αυτής της πρωτοβουλίας.
«Πρόκειται για παλιά πρωτοβουλία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, οπότε σε πρώτο στάδιο έγινε η σύσταση της Ομάδας Εργασίας Βάμβακος στο ΥΠΑΑΤ και πέραν από τους βασικούς συμμετέχοντες κλάδους, παραγωγούς και εκκοκιστές, συμμετέχουν σε αυτήν την ομάδα όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον κλάδο βαμβακιού, προστέθηκαν δηλαδή οι κλωστουφαντουργοί, οι σποροπαραγωγοί, τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου» είπε αναλυτικά ο κος Κουρκούτας.
Σκοπός της Εθνικής στρατηγικής, όπως περιγράφει το ΥΠΑΑΤ είναι ο καθορισμός των στόχων και η περιγραφή των μέτρων για τη μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα βάμβακος της χώρας μας. Φορέας παρακολούθησης ορίζεται η Ομάδα Εργασίας Βάμβακος του ΥΠΑΑΤ, όπου όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα προσέρχονται για να συζητήσουν για όλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας. Θα πραγματοποιεί τουλάχιστον τέσσερις συνεδριάσεις ανά έτος. Σε τουλάχιστον δυο πρώτες κάθε έτους, ένα από τα πάγια θέματα θα είναι ο απολογισμός δράσεων και το αποτέλεσμα αυτών-στην βαμβακοκαλλιέργεια. Στις επόμενες δύο (τουλάχιστον)συνεδριάσεις του κάθε έτους, ένα από τα πάγια θέματα θα είναι ο προγραμματισμός δράσεων σύμφωνα με την εθνική στρατηγική για το επόμενο έτος. Μάλιστα η πρώτη εξ’ αποστάσεως συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Βάμβακος θα γίνει σήμερα, όπως κάνει γνωστό ο κος Κουρκουτάς, ως μέλος αυτής.
Πεποίθηση του ίδιου είναι πως «η Εθνική Στρατηγική δεν αναλώνεται σε θεωρίες, αλλά γίνεται πράξη», δίνοντας ως παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Σήμα στο βαμβάκι, σύμφωνα με το οποίο το ευρωπαϊκό βαμβάκι που είναι κατά 80% ελληνικό και κατά 20% ισπανικό είναι γενετικά μη τροποποιημένο. Το διέπει η πιο αυστηρή παγκόσμια νομοθεσία όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, λιπάσματα κα, κάτι που μας βοηθάει να προσδώσουμε υπεραξία στο ευρωπαϊκό βαμβάκι.
Αναθεώρηση Εθνικής Στρατηγικής για το Βαμβάκι και τυχόν επανακαθορισμός των στόχων αυτής, θα γίνεται κάθε πέντε έτη, εκτός κι αν ξαφνικές και ιδιαίτερες απαιτήσεις και συγκυρίες επιτάσσουν την ενδιάμεση αναθεώρησή της νωρίτερα της διετίας), και πάντα μέσω της ομάδας εργασίας Βάμβακος.
- Η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας,
- Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης του βάμβακος
- Η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία «ταυτότητας» του Ελληνικού βάμβακος,
- Η ανάδειξη των φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών του τρόπου παραγωγής του βάμβακος
- Η διατήρηση και η διασφάλιση της στήριξης της ΚΑΠ για το βαμβάκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου