Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ακτινίδιά: 15.000 στρέμματα νέες φυτεύσεις

 


Στα όρια της φρενίτιδας κινείται και φέτος το ενδιαφέρον των αγροτών για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς, που µοιάζει να εξελίσσεται σε νέο … Ελντοράντο για τις δενδρώδεις φυτείες, κρίνοντας κανείς από το µεγάλο συνωστισµό που καταγράφεται για να µπουν νέα κτήµατα.

Οι αυξηµένες τιµές που απολαµβάνει το προϊόν τα τελευταία χρόνια, µε αποκορύφωµα το 2021 όταν εκτοξεύτηκαν για την πλειονότητα των ποσοτήτων σε επίπεδα από 0,80 έως και 1 ευρώ το κιλό, έχουν εξάψει το ενδιαφέρον των αγροτών για την καλλιέργεια

Εκτιµήσεις επαγγελµατιών φυτωριούχων κάνουν λόγο για νέες φυτεύσεις που θα καλύψουν κατ’ ελάχιστον 14.000 - 15.000 στρέµµατα, ενώ άλλες πηγές, λιγότερο συντηρητικές στην προσέγγιση, δεν αποκλείουν να φτάσουν και τα 19.000 - 20.000 στρέµµατα, παρά τις αυξήσεις που υπάρχουν στο κόστος εγκατάστασης. «Το ενδιαφέρον είναι µεγαλύτερο από πέρυσι όταν και πάλι υπήρξε µεγάλη ζήτηση για φυτά», ανέφερε στην Agrenda  ο διευθυντής πωλήσεων της Vitro Hellas, Άρης Κωνσταντινίδης.

∆εν λείπουν πάντως και οι προβληµατισµοί για το πού θα αποθηκευτεί ο νέος όγκος παραγωγής, καθώς οι επενδύσεις σε ψυκτικούς θαλάµους δεν ακολουθούν τους ίδιους ρυθµούς ανάπτυξης κι εκφράζονται φόβοι ότι µελλοντικά θα ανακύψει θέµα δυνατότητας απορρόφησης που θα επηρεάσει και τις τιµές.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Για την περίοδο µεταξύ του Σεπτεµβρίου του 2021 και του Μαρτίου του 2022, σύµφωνα µε τον συνοµιλητή µας η Vitro Hellas αφουγκραζόµενη την τάση της αγοράς διπλασίασε την παραγωγή της, η οποία αγγίζει τα 500.000 φυτά ακτινιδιάς κι όλα έχουν προπωληθεί στον κάµπο του Νέστου στη Χρυσούπολη Καβάλας και την Ξάνθη, στην Ηµαθία που όλο και ανεβαίνει σε στρέµµατα, σε Πιερία, Πυργετό Λάρισας και στην Άρτα.

«Η ζήτηση είναι χωρίς προηγούµενο. Είµαι στο χώρο 20 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόµοιο. Και διπλάσια παραγωγή να είχαµε, η αγορά θα την απορροφούσε» είπε ο κ. Κωνσταντινίδης. Μάλιστα εκτίµησε πως η τάση για νέες φυτεύσεις θα διατηρηθεί και την επόµενη χρονιά, καθώς η Ιταλία εξακολουθεί να έχει πρόβληµα στην παραγωγή της, κάτι που εγγυάται ότι ένα σηµαντικό µέρος των ελληνικών ακτινιδίων θα συνεχίσει να βρίσκει αγορά σε εµπόρους και τυποποιητές της γειτονικής χώρας.

Στοιχεία ακτινιδιοκαλλιέργειας (photo/agronews.gr)

Για «πυρετό» ενδιαφέροντος µιλά και ο Άγγελος Ξυλογιάννης, από τα φυτώρια της Άρτας, ο οποίος ανέφερε πως η δική τους επιχείρηση ετοίµασε φέτος γύρω στα 300.000 φυτά. «Κάθε χρόνο προσθέτουµε εκτάσεις σχεδόν ίσες µε το 10% των συνολικών στρεµµάτων ακτινιδιάς που έχει η χώρα», σηµείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυλογιάννης, ενώ παρόµοια είναι η εικόνα και σε µικρότερα φυτώρια.

Όσον αφορά τις ποικιλίες, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, κατά βάση πρόκειται για πρασινόσαρκα ακτινίδια, ωστόσο, ένα σχεδόν 10% των νέων φυτεύσεων αφορά κιτρινόσαρκες και κοκκινόσαρκες, οι οποίες αναπτύσσονται µε το µοντέλο του κλειστού club, κυρίως µε την ιταλική Jin Gold, η οποία κατά τον συνοµιλητή µας προωθεί στη χώρα µας µε συµβόλαια δύο κιτρινόσαρκες και µια κοκκινόσαρκη ποικιλία.

Ως προς το κόστος εγκατάστασης, το ανώτατο στέλεχος της Vitro Hellas είπε πως «για τον «κλώνο 8» το κόστος αγοράς των φυτών από τα 4 ευρώ συν ΦΠΑ, φέτος έχει αυξηθεί στα 4,20 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες που απαιτούνται για µια πλήρως λειτουργική υποδοµή, το κόστος ανά στρέµµα από τα 2.000 ευρώ πέρυσι, θα προσεγγίζει τα 3.000 ευρώ, χωρίς αντιχαλαζική προστασία.

Αποθηκευτικοί χώροι και ψυκτικοί θάλαµοι καλύπτουν µόλις το 50% της εγχώριας παραγωγής

Η διαρκής ανάπτυξη των καλλιεργούµενων εκτάσεων, πάντως, προκαλεί και προβληµατισµό σε όσους αντιµετωπίζουν µε σοβαρότητα την καλλιέργεια. Η ανησυχία τους εδράζεται στο γεγονός ότι ήδη οι αποθηκευτικοί χώροι συντήρησης καλύπτουν µόλις το 50% της υπάρχουσας παραγωγής και οι επενδύσεις σε ψυκτικούς θαλάµους υπολείπονται σε ρυθµό, εκείνων στις νέες φυτείες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more