Με το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίησή τους που κατατέθηκε στη Βουλή...
Η μείωση των ζωοτροφών το πρώτο βήμα για την βιωσιμότητα
• Στη δύσκολη τρέχουσα περίοδο που διέρχεται η Ελληνική - και πολύ περισσότερο η κτηνοτροφία της Πέλλας, υπάρχει και μια θετική εξέλιξη: Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το οποίο αντιμετωπίζονται πολλές εκκρεμότητες που αφορούν τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι οποίες έχουν σχέση αρχικά με τη νομιμοποίησή τους και στη συνέχεια με τον εκσυγχρονισμό τους! Επίσης απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διευκολύνοντας όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο.
Πρόκειται για ζητήματα που ταλανίζουν ένα σημαντικό αριθμό κτηνοτρόφων της Πέλλας που κατά κύριο λόγο έχουν μικρές εκμεταλλεύσεις και διάσπαρτες είτε στην ύπαιθρο, είτε κοντά σε οικισμούς και ήταν κυριολεκτικά στον «αέρα» επί χρόνια, καθώς οι νόμοι που είχαν ψηφιστεί κατά το παρελθόν δεν είχαν καταφέρει να δώσουν οριστικές λύσεις στα προβλήματα που υπήρχαν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν μοναδικό σκοπό την επίλυση των θεμάτων και την άρση των περιορισμών, που είχαν προκύψει από την εφαρμογή του ν. 4056/2012, αλλά και χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Ο στόχος του ΥΠΑΑΤ- συνεχίζει η ανακοίνωση- είναι να επιτευχθεί η διευκόλυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων, τα οποία συνιστούν κατά προσέγγιση ποσοστό 50% - 60% αυτών, καθώς και η μείωση του κόστους παραγωγής.
Συνέπεια αυτών, θα είναι ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η βιωσιμότητά τους και η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, τηρώντας πάντα τους προβλεπόμενους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους.
Παρέμβαση για τις ζωοτροφές
Το δεύτερο και πιο επείγον πρόβλημα που έχουν μπροστά τους οι κτηνοτρόφοι είναι οι επιπτώσεις από την πανδημία και η εκτόξευση του κόστους παραγωγής, που οδηγεί πολλούς από αυτούς σε αδιέξοδο. Ο Υπουργός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.. Από τους συναδέλφους του και τον Ευρωπαίο Επίτροπο ζήτησε να αρθεί η Ε.Ε. στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης των αγροτών που βάλλονται από τις φυσικές καταστροφές, τον Covid19 και το κόστος παραγωγής. Ειδική αναφορά έκανε για τους κτηνοτρόφους των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και επιπλέον επιβάρυνση από το κόστος μεταφοράς των ζωοτροφών.
Σημείωσε, δε, ότι «αν σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε και τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, την παράταση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και τα απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκύπτει ένα εκρηκτικό μείγμα για την πρωτογενή παραγωγή στην Ένωση, με επακόλουθη μείωση στο εισόδημα των γεωργών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου