Τα μοιραία λάθη που μας οδήγησαν στο κόκκινο
Ευθύνη έχουμε όλοι!!!
Δυστυχώς οι εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Πέλλα επιβεβαιώθηκαν. Τα εκατοντάδες κρούσματα που μετράμε μόνο τον Σεπτέμβρη και είμαστε ακόμη στη μέση του, εκτός από το αναμενόμενο κοκκίνισμα του νόμου, φέρνει και ανησυχία μήπως και έχουμε επιπλέον περιοριστικά μέτρα.
Λογικό και παρεπόμενο των μεγάλων συναθροίσεων και της έναρξης των σχολείων λένε κάποιοι, οι επιστροφές των διακοπών άλλοι, σημασία έχει ότι η Πέλλα βρίσκεται δυστυχώς σε διαρκές limit up και ξυπνάνε εφιάλτες περιοριστικών μέτρων που δεν θέλουμε ξανά να βιώσουμε.
Από την άλλη αναμένουμε ξεκάθαρες υγειονομικές στρατηγικές από την κυβέρνηση, χωρίς πειράματα, παλινωδιες και πισωγυρίσματα γιατί πλέον δεν υπάρχει υπομονή και ψυχικά αποθέματα για να ζήσουμε νέα κλειδώματα.
Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη σε όσες περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο 4 ισχύουν τα εξής ειδικά τοπικού χαρακτήρα μέτρα:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
-Απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.
Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:
- 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- Δείκτης θετικότητας ελέγχων
- Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
- Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
- Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
- Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
- Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
- Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
- Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
- Πληρότητα συστήματος υγείας
- Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
- Ανάλυση μεταλλάξεων
Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.
Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:
- ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- ο δείκτης θετικότητας (%)
- η εμβολιαστική κάλυψη (* κάλυψη όπως προκύπτει από την τοποθεσία κάθε εμβολιαστικού κέντρου που μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας κ.ά. και ** κάλυψη όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και
- η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).
Οι ανεμβολίαστοι
Δυστυχώς στο νομό μας οι ενεμβολίαστοι είναι πάρα πολλοί και μάλιστα δείχνουν ιδιαίτερα ενεργοί με διάφορες πορείες και διαμαρτυρίες που πράττουν. Έτσι αυτό το κίνημα φαίνεται να γιγαντώνεται και να δημιουργεί προβλήματα. Ακόμη δυστυχώς αν και η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλας και Αλμωπίας είναι υπέρ του εμβολιασμού, εντούτοις υπάρχουν Ιερείς που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους Ιερούς Ναούς και με τον τρόπο τους οδηγούν την κατάσταση στα άκρα.
Όλοι εμείς
Αλήθεια είναι ότι και όλοι εμείς, είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε όχι, δεν τηρούμε τα μέτρα με εβλάβια με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα περιστατικά και για τα οποία κανείς μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται. Ζούμε σε μια εποχή πολύ δύσκολη και όσοι μας πρέπει να τηρούμε τα μέτρα όσο δύσκολο και αν φαντάζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου