✔Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί κινούνται σε υψηλά επίπεδα!!!
➡Πολλά τα έξοδα για τους σπουδαστές της Πέλλας
• Η μετάβαση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 που ξεκινά στις 4 Οκτωβρίου, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης - και στην οποία συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, ο Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Αγγ. Συρίγος και ο Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης Απ. Δημητρόπουλος.
Μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία το επόμενο στοίχημα είναι αναμφίβολα το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων.
Σε υψηλά επίπεδα…
Τα ποσοστά των εμβολιασμένων στα ΑΕΙ κινούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Υπ. Παιδείας πάνω από 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ή έχουν νοσήσει, πάνω από το 87% του διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μελών ΔΕΠ ανέρχεται σε άνω του 91%.
Βέβαια το γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού κινούνται σε υψηλά επίπεδα, δεν καθησυχάζει τους πανεπιστημιακούς που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών, αλλά και πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μαθήματα που παρατηρείται μεγάλος αριθμός φοιτητών.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί η ακαδημαϊκή χρονιά (κανείς δεν γνωρίζει τις εκπλήξεις που κρύβει η πανδημία), φέτος υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία στους κόλπους των φοιτητών, καθώς τουλάχιστον σε πρώτη φάση θα περάσουν την πόρτα των Πανεπιστημίων και θα καθίσουν μετά από σχεδόν δυο χρόνια στα αμφιθέατρα.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων
«Τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, προσθέτοντας ότι «η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της», ενώ απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν την μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εν όψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν τεκμηριωμένα οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση».
Σύμφωνα με τη Σύνοδο η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.
Πώς θα γίνει η επιστροφή
Υπενθυμίζεται ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:
- επιδεικνύοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού,
- επιδεικνύοντας πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
- να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό δυο φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.
Επίσης η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
Πολλά τα έξοδα
Πολλά είναι τα έξοδα για τους σπουδαστές της Πέλλας που θα πρέπει άμεσα να κινηθούν για να νοικιάσουν και πάλι σπίτια. Βέβαια όλοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι μπορεί και πάλι να κλείσουν τα ΑΕΙ και τσάμπα να μπουν στα έξοδα μετεγκατάστασης στους χώρους φοίτησης. Δυστυχώς είναι ένα ζήτημα ιδιαιτέρως σημαντικό το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει τους υπεύθυνους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου