Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις τους τον κοινό βηματισμός Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, με φόντο τις αποφάσεις για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραιτηθούν από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας έστειλε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις τους τον κοινό βηματισμός Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, με φόντο τις αποφάσεις για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Ναρκοθετούνται οι προσπάθειες επίλυση του Κυπριακού
Ο κ. Μητσοτάκης άρχισε τη δήλωσή του, σημειώνοντας ότι «η συνάντηση έρχεται στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης του τούρκου προέδρου στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προκλητικών εξαγγελιών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων».
«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες» τόνισε, καθώς «παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και περιφρονούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
«Η καταδίκη των ενεργειών αυτών υπήρξε παγκόσμια» επεσήμανε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι εξαγγελίες του τούρκου προέδρου ναρκοθετούν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. «Ούτε λίγο ούτε πολύ η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο, ενώ θα έπρεπε να αναρωτηθεί πώς κατάφερε να θέσει όλη την υφήλιο απέναντί της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα πορεύεται πάντα μαζί με την Κύπρο και στηρίζει έμπρακτα της προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναστροφή των όσων ανακοινώθηκαν για τα Βαρώσια.
Στη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπως έκανε γνωστό, στη βάση των όσων προβλέπουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.
«Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων καθώς και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες ως προς το διεθνές δίκαιο και απορρίπτονται επί της αρχής» διαμήνυσε.
Αναφέρθηκε στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι η ιδιότητα αυτή ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη μόνιμη κυβέρνησή της και η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ την αποσχιστική οντότητα, αν υπάρξει επιμονή στα διχοτομικά σχέδια.
Μάλιστα, ανέφερε ότι το γεγονός αυτό το έχει αντιληφθεί η πλειονότητα των γηγενών Τουρκοκυπρίων «οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και γι’ αυτό διαδηλώνουν και γι’ αυτό αντιδρούν».
Κάλεσμα στην Τουρκία για σοβαρότητα
Παράλληλα, έκανε λόγο για σταθερή κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας στην Κύπρο και για επιβεβαίωση των ευρύτερων βλέψεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στη βάση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» το οποίο και χαρακτήρισε βαθύτατα αναθεωρητικού και επιθετικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία στρέφεται όχι μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής.
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, στη λογική αυτού του δόγματος εντάσσεται και η έγκληση της Ελλάδας από την Τουρκία για την αμυντική προστασία των νησιών και έκανε λόγο για παραλογισμό. «Η Τουρκία που εισέβαλε στην Κύπρο και κατέχει το 38%, που έχει κηρύξει casus belliστην Ελλάδα, ισχυρίζεται ότι απειλείται από την Ελλάδα» ανέφερε και κάλεσε για λίγη σοβαρότητα.
Έστειλε μήνυμα ότι «κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Δεν παραιτήθηκε η Ελλάδα από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας».
Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις των δύο ηγετών
Αναστασιάδης: Δεν τίθεται θέμα αποδοχής των προαπαιτουμένων της Τουρκίας
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προανήγγειλε πρωτοβουλίες κατά των αξιώσεων της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην Αμμόχωστο.
Όπως είπε, θα ενταθούν οι προσπάθειες για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον ΓΓ να προχωρήσει στη σύγκληση νέας συνόδου για το Κυπριακό για ουσιαστικό διάλογο.
«Δεν τίθεται θέμα αποδοχής των προαπαιτουμένων της Τουρκίας» τόνισε και εξέφρασε τη βούληση για συμμετοχή σε διάλογο που θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά, το ναυάγιο του οποίου απέδωσε στη στάση της γείτονος χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου