Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα «Reader.gr»
Καλαφάτης: Η ελληνική οικονομία συμπιεσμένο ελατήριο, που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται
Τους έξι λόγους που οδηγούν σε δυναμική ανάπτυξη και μια Ελλάδα πιο ισχυρή από ποτέ, αναλύει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα “Reader.gr”, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο, που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται».
Γράφει συγκεκριμένα:
Μετά από ένα δύσκολο χρόνο -που έφερε ανθρώπινες απώλειες, παγκόσμια οικονομική ύφεση και κούραση σε όλους- βρισκόμαστε ήδη στο δρόμο της μετάβασης σε μια νέα εποχή. Χτίζουμε τείχος ανοσίας συνεχίζοντας τον εμβολιασμό, με ανοιχτές τις πλατφόρμες για όλους τους συμπολίτες μας. Και επιστρέφουμε σταδιακά στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που αναστείλαμε για λόγους άμυνας στην πανδημία. Έχουμε ήδη θεμελιώσει τις βασικές προϋποθέσεις για μια νέα πορεία οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανάτασης και συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η νέα εποχή. Βάζουμε ταυτόχρονα παντού στη χώρα -και βεβαίως στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη- τα θεμέλια για έργα υποδομής που ενισχύουν τις προοπτικές του μέλλοντος.
Σύμμαχοί μας στην πορεία αυτή-που οδηγεί σε μια Ελλάδα πιο ισχυρή από ποτέ- είναι:
Πρώτον, η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη έκδοση δεκαετούς ομολόγου καθώς και στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
Δεύτερο οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν κι αυτές που προωθούνται στρώνοντας το έδαφος για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Ιδίως, μάλιστα, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και οι διευκολύνσεις που παρέχονται στην αποπληρωμή οφειλών του παρελθόντος.
Τρίτον, οι πολιτικές που ανέπτυξε η Κυβέρνηση και τα μέτρα 40 δις ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων που κράτησαν όρθιο τον παραγωγικό ιστό στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και οι δράσεις επιδότησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων.
Τέταρτο, η δυνατότητα άντλησης περίπου 8 δις ευρώ μέσα στο χρόνο με την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 -που ήδη εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα από τα πρώτα- σε συνδυασμό με την προοπτική εισροής περίπου 70 δισ. ευρώ, (40 από το ΕΣΠΑ και 30 δισ. από τα Ταμείο Ανάκαμψης) στα επόμενα 6-7 χρόνια.
Πέμπτον, η αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 22 δις ευρώ, στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην κατανάλωση και την πραγματική οικονομία, κατά τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα.
Και έκτον, οι δρόμοι που άνοιξε και τα σχέδια που δρομολόγησε η Κυβέρνηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την μετάβαση στην πράσινη οικονομία και την τόνωση της απασχόλησης, με σειρά έργων και μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων στην εποχή που έρχεται.
Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί, πλέον, κοινή διαπίστωση ότι οι Κασσάνδρες διαψεύδονται και οι προοπτικές της οικονομίας μας ξεπερνούν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ήδη, άλλωστε, τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το ΑΕΠ στη χώρα μας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφοντας τον τέταρτο καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Στην ίδια κατεύθυνση δυναμικής προοπτικής συγκλίνουν και οι τελευταίες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και των Θεσμών, που αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη στη χώρα μας επικροτούν τη μεταρρυθμιστική πολιτική της Κυβέρνησης, δικαιώνουν τις επιλογές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία μας. Και όλα αυτά -γεγονότα και εκτιμήσεις- συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο, που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου