Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Δυο χρόνια νέα Βουλή!!!

 TASOYLAS PROEDROS BOYLHS 1



Αν η Βουλή των Ελλήνων απέδειξε ένα πράγμα τους τελευταίους 16 μήνες που τα πάντα καθορίστηκαν από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτό ήταν ότι, «τηρώντας φυσικά τους υγειονομικούς κανόνες, η λειτουργία της Δημοκρατίας και των συνταγματικών δυνατοτήτων τόσο της Κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης δεν περιστέλλονται»!
Αυτό επισημαίνει ο Πρόεδρός της Κώστας Τασούλας και απόδειξη των παραπάνω είναι ο εντυπωσιακός απολογισμός έργου που ο ίδιος παρουσιάζει μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Real News». Πρόκειται για την ψήφιση 129 νομοθετημάτων μέσα σε έναν χρόνο, των μισών περίπου απ’ όσα ψήφισε η προηγούμενη Βουλή μέσα σε μία ολόκληρη τετραετία, αλλά και για έναν κοινοβουλευτικό έλεγχο που υπήρξε κυριολεκτικά ακατάπαυστος το προηγούμενο διάστημα.
Ο κ. Τασούλας δεν παραλείπει να σχολιάσει και την πρόσφατη «διένεξη» με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ να τον χαρακτηρίσει «κομματικό πρόεδρο», λέγοντας ότι η Βουλή δεν πρέπει να αναμιγνύεται σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις.

Εντυπωσιακό έργο!
Τι και αν οι τελευταίοι 16 μήνες σημαδεύτηκαν από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν εξαιτίας της. Η Βουλή όχι μόνο δεν σταμάτησε τις εργασίες της λόγω περιορισμένης φυσικής παρουσίας βουλευτών, αλλά αντίθετα, συνέχισε ακάθεκτη το έργο της ψηφίζοντας συνολικά 129 νομοθετήματα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρός της κάνει έναν συνοπτικό αλλά εντυπωσιακό απολογισμό όσων έγιναν μέσα σ’ αυτό το κρίσιμο διάστημα. Όπως υπογραμμίζει, «όταν ξέσπασε η πανδημία και δεν είχαμε ιδέα που πάνε τα πράγματα, υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα η Βουλή, κάτι που, όμως, τελικά όχι μόνο δεν υιοθετήθηκε, αλλά, για λόγους παραδειγματισμού και γοήτρου της Δημοκρατίας, η Βουλή συνέχισε γόνιμα και προσεκτικά το έργο της». Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, από τις 17 Ιουλίου του 2019 έως και την 1η Ιουλίου του 2021 συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν 193 νομοσχέδια, εκ των οποίων μόλις επτά ως κατεπείγοντα και τρία ως επείγοντα. Την προηγούμενη τετραετία ψηφίστηκαν 284 νομοσχέδια, εκ των οποίων με τη διαδικασία του επείγοντος και κατεπείγοντος ήταν τα 47 (το 17% του συνόλου έναντι του 5% του συνόλου μέχρι στιγμής αυτής της περιόδου). Το ίδιο ακατάπαυστος είναι και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, με τη διαφορά ότι τώρα πάνω από το 85% των επίκαιρων ερωτήσεων συζητώνται παρουσία των υπεύθυνων Υπουργών, ποσοστό που ήταν αισθητά χαμηλότερο στην προηγούμενη Βουλή.
Όσον αφορά την αδικαιολόγητη απουσία Υπουργού από κοινοβουλευτικό έλεγχο, αυτή όπως τονίζει, έχει σχεδόν μηδενιστεί, αφού σημειώθηκαν μόνο δύο περιπτώσεις αδικαιολόγητης απουσίας σε 1.934 ερωτήσεις. Ο Πρωθυπουργός σε διάστημα δύο ετών απάντησε στο πλαίσιο της λεγόμενης ώρας του Πρωθυπουργού σε επτά επίκαιρες ερωτήσεις, ενώ πέντε φορές έγινε η ειδική διαδικασία της ενημέρωσης της Βουλής από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για θέματα επικαιρότητας. Επιπλέον έγιναν δύο προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, επιπέδου αρχηγών κομμάτων, που διεξήχθησαν κατόπιν αιτημάτων της αντιπολίτευσης. Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, ο Κ. Τασούλας αναφέρει ότι την προηγούμενη τετραετία απαντήθηκαν δέκα επίκαιρες ερωτήσεις από τον τότε Πρωθυπουργό…

Το επεισόδιο με Τσίπρα
Ερωτηθείς σχετικά με το έντονο θεσμικό επεισόδιο που είχε πρόσφατα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, επειδή δεν του επέτρεψε να μιλήσει στη Βουλή, ο κ. Τασούλας είναι ξεκάθαρος.
Όπως τονίζει, «η Βουλή των Ελλήνων είναι ο κατεξοχήν χώρος του θεσμοθετημένου διαλόγου. Δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει αυτό που βλέπουμε, φερ΄ ειπείν, στο Λονδίνο, ιδιαίτερα στο Hyde Park, ένα είδος speakers corner, όπου ελεύθερα, χωρίς όρια χρόνου ή άλλες προϋποθέσεις, κάποιος εκφωνεί μονολόγους. Προορισμός της Βουλής είναι ο διάλογος κατ’ αντιμωλίαν των «διαδίκων», όπως λέμε στη δικονομία και όχι ερήμην κάποιου από αυτούς! Είχα την ευκαιρία, αρκετές μέρες πριν το θεσμικό επεισόδιο να εξηγήσω και να εξηγηθώ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με αφορμή ομιλία του κ. Τσίπρα στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση παρόμοιων επικαίρων ερωτήσεων Βουλευτών προς Υπουργούς. Όταν ένας πολιτικός αρχηγός δεν τυγχάνει απόκρισης σε ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργού δεν προβλέπεται να αναπτύσσει την ερώτησή του μονολογώντας ή να παίρνει τον λόγο για να διαμαρτυρηθεί για αυτό την ώρα των επικαίρων ερωτήσεων».
Όσον αφορά στη επίθεση που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το παραπάνω επεισόδιο, ο οποίος τον χαρακτήρισε «κομματικό πρόεδρο», επισημαίνει πως «ο Πρόεδρος της Βουλής, ως βασικός πολιτειακός παράγων έχει υποχρέωση αμεροληψίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και διακριτικότητας κατά την άσκηση των τυχόν κομματικών του δραστηριοτήτων». Αυτά τα πολύ σωστά γράφει στα Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, γι’ αυτό ακριβώς έχω κατά καιρούς ζητήσει, άλλοτε ματαίως, άλλοτε αποτελεσματικώς, να μην αναμιγνύουμε τη Βουλή στις κατά τα άλλα θεμιτές κομματικές αντιπαραθέσεις. Θεωρώ πως πρώτος εγώ οφείλω να το τηρώ».

Τουρκολιβυκό μνημόνιο
Πρόσφατα ο κ. Τασούλας ανέλαβε μία πολύ σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία. Κάλεσε και υποδέχθηκε στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης, για τον οποίο, ερωτηθείς σχετικά, σημειώνει πως «οι συζητήσεις που κάναμε και τότε και τώρα συνέβαλαν όχι μόνο στη σοβαρή αλληλοενημέρωση των δύο Κοινοβουλίων και των δύο χωρών, αλλά και στην προώθηση των ελληνικών διπλωματικών επιδιώξεων για έξοδο της Λιβύης από την περιπέτεια της πολυετούς διαμάχης με την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων, όπως άλλωστε είναι και η γραμμή του ΟΗΕ. Συγχρόνως, με την εγκατάλειψη της παλαιάς διαμάχης, η Λιβύη δικαιούται να αφήσει πίσω της και τις παρενέργειες της ίδιας περιόδου, όπως είναι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Η Διάσκεψη Προέδρων
Ο Γιαννιώτης πολιτικός δεν παραλείπει να αναφερθεί, με την ευκαιρία, στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα λάβει χώρα στις 21-22 Οκτωβρίου για πρώτη φορά στην Αθήνα. Σ’ αυτήν, τονίζει ο κ. Τασούλας, μετέχουν όχι μόνο τα 47 κράτη - μέλη του Συμβουλίου αλλά και όλα τα κοινοβούλια που απολαύουν καθεστώτος παρατηρητή και εταίρου για τη Δημοκρατία με το Συμβούλιο, συνολικά 100 νομοθετικά σώματα! Βασικό θέμα της Διάσκεψης είναι «Τα Εθνικά Κοινοβούλια και το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο περιβάλλον», γεγονός που, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «όχι μόνο από πλευράς κύρους αλλά και από πλευράς ουσίας τοποθετεί το Κοινοβούλιό μας και συνεπώς και τη χώρα μας σε επίκαιρη και πρόσφορη θέση σχετικά με την υπέρτατη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more