Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021
Η διασπορά της πανδημίας στην κοινότητα μπορεί να γυρίσει τη χώρα μας ξανά βήματα πίσω
✅Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
Κι εκεί που είπαμε όλοι ότι ξεμπερδεύουμε με το «lockdown», ήρθε η περίπτωση της Μυκόνου να μας προσγειώσει απότομα και να υπενθυμίσει σε όλους ότι η διασπορά της πανδημίας στην κοινότητα μπορεί να γυρίσει τη χώρα μας ξανά βήματα πίσω!
Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό με την μετάλλαξη «Δέλτα» που μεταδίδει τον ιό αστραπιαία, έχει σημάνει συναγερμό στην Κυβέρνηση και στους επιστήμονες. Η αύξηση της κινητικότητας, λόγω καλοκαιριού, αλλά και η χαλάρωση που επιδεικνύει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κυρίως οι νέοι, οδηγούν σε κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων και πονοκέφαλο για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα ακόμη κύμα πανδημίας, που βρίσκεται προ των πυλών.
Μπορεί το βάρος αυτή την περίοδο να πέφτει κυρίως στα νησιά, όμως οι «επικίνδυνες» περιοχές όπως είναι η Χαλκιδική και η Πιερία και άλλα τουριστικές περιοχές, αποτελούν παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει την Πέλλα σε αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ η Εμβολιαστική κάλυψη(τουλαχ.1η δόση): 42.84%* - 40.67% ενώ οι Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 38.51%* - 36.06%. Τέλος ο Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.20% και ο μέσος όρος κρουσμάτων 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους: είναι 2.5 και η εβδομαδιαία τάση αναφέρεται ως ανοδική.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων στην Πέλλα, το πιο πιθανό είναι να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαγνωστικά τεστ ήταν πολύ λιγότερα, λόγω Σαββατοκύριακου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε!
Δεν είναι λοιπόν καθόλου απίθανο τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα που άρχισε να εφαρμόζει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, να ισχύσουν και στην Πέλλα, εάν δεν μπει «φρένο» στην αύξηση των κρουσμάτων. Το θετικό και συνάμα παρήγορο είναι ότι δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες στα Νοσοκομεία, δεδομένο που κρατά την περιοχή μας ακόμη μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» καλπάζει, οι επιστήμονες επιμένουν ότι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι οι εμβολιασμοί, οι οποίοι θα πρέπει να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς για να είναι οι πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερο θωρακισμένοι απέναντι στον ιό, ενόψει και του χειμώνα.
Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιστολή προς τους δημάρχους όλης της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας εμβολιασμού των πολιτών που έχουν προβλήματα, έστειλε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημ. Παπαστεργίου.
Όπως αναφέρει «ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας η συνδρομή των Δήμων μας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο υγειονομικό προσωπικό των κατά τόπους Υγειονομικών Περιφερειών να προσεγγίσει τους πολίτες που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα κέντρα εμβολιασμού, ώστε να εμβολιαστούν κατ’ οίκον.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου