Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
Χαράς Ευαγγέλια για τους αγρότες της Πέλλας μετά τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβάνιου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα δοθεί άμεσα το 40% των αποζημιώσεων με την μορφή προκαταβολής.
Η εφημερίδα μας πρώτη ενημέρωσε τους αγρότες ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν έως το τέλος του Ιουλίου με βάση τις δηλώσεις που έκαναν οι πληγέντες και όχι με βάση τις εκτιμήσεις, ενώ στην συνέχεια θα γίνουν οι καταγραφές και μέσα στο 2021 θα γίνει η τελική αναθάρρηση και εξόφληση. Αυτό σημαίνει ότι αν έχει γίνει κάποιο λάθος ή κάποια υπέρβαση στις δηλώσεις σε σχέσεις με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, τότε πρακτικά αυτοί οι αγρότες θα έχουν λάβει περισσότερα από το 40% μπροστά.
Αυτό όμως που έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και το ανακίνησε ο ΥΠΑΑΤ, είναι το ζήτημα της ερημοποίησης των περιοχών μας. Ένα θέμα που θα φέρει τεράστια προβλήματα στην αγροτική Πέλλα. Έτσι εκτάσεις το νομού μας κινδυνεύουν να γίνουν άγονες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, που ήδη πλήττει την Ελλάδα και αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Η ερημοποίηση του εδάφους θα επηρεάσει σημαντικά την αγροτική παραγωγή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα στην επόμενη εικοσαετία κινδυνεύει με ερημοποίηση το 50% των αγροτικών εκτάσεων στη χώρα. Η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα ξηρασίας, ως βασική εκδήλωση της κλιματικής αλλαγής. Θα υπάρχουν μεγάλες ξηρές περίοδοι, αλλά και διαστήματα έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων. Άξιο αναφοράς ότι στο νομό Πέλλας οι ξηρές περίοδοι έχουν αυξηθεί κατά 15-20 ημέρες / έτος. Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας θα αυξηθεί και ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά 15-20 ημέρες το χρόνο, γεγονός που θα επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα της ερημοποίησης.
Οι καταιγίδες μάλιστα δημιουργούν πρόβλημα στα ζωντανά κύτταρα του εδάφους με αποτέλεσμα η να επισπεύδεται η ερημοποίηση. Λύση στο πρόβλημα σίγουρα θα δώσει σε τοπικό επίπεδο η κατασκευή του φράγματος της Καλής, που θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης και θα δώσει νερό για άρδευση και ύδρευση στον κάμπο της Σκύδρας και της Πέλλας.
Ενός έργου που, υπενθυμίζω, πέρασε μέσα από ¨συμπληγάδες¨ και ¨τρικλοποδιές¨ σκόπιμων μεθοδεύσεων και συστηματικών καθυστερήσεων και αναβολών επί αναβολών: Την 1η Φεβρουαρίου 2008 εγκρίθηκε η απόφαση για την ανάθεση της προμελέτης προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Την 1η Μαΐου 2009, είχαμε την απόφαση 4369 για την ανάθεση της κύριας μελέτης προϋπολογισμού 3.400.000 ευρώ.
Επί υπουργίας Καρασμάνη στο ΥΠΑΑΤ, ολοκληρώθηκαν ταχύτατα όλες οι μελέτες, με μοναδική εκκρεμότητα μια περιβαλλοντική μελέτη που έπρεπε να παραδοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, αλλά ελέω της νέας Κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε μετά από… τριάμισι χρόνια! Το ¨γαϊτανάκι¨ των σκόπιμων καθυστερήσεων δε σταμάτησε εδώ. Από το πουθενά και αιφνιδίως, ανακαλύφθηκε αιφνιδιαστικά η ¨ανάγκη¨ για την κατασκευή ενός προσωρινού δασικού δρομίσκου λίγων μέτρων, που τον χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα παραμονές των εκλογών του 2019, για να μην εντάξουν το Φράγμα Αλμωπαίου στα 29 έργα που υπέγραψε η τότε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ!
Εν κατακλείδι, το εν λόγω έργο θα αρδεύσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και, με τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, του θα εισφέρει στον Νομό μας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου