Κυριακή 9 Μαΐου 2021

2.180 κάτοικοι μας χωρίζουν από την 5η έδρα…

 


Ευκαιρία η απογραφή για να κερδίσει η Πέλλα


 

Στα χέρια των Δήμων να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία

 

2.180 δημότες μας υπολείπονται, ώστε ο νομός Πέλλας να κερδίσει και πάλι την Πέμπτη έδρα σε επίπεδο Βουλευτικών εκλογών. Θυμίζουμε ότι φέτος είναι η χρονιά γενικής απογραφής του πληθυσμού. Θυμίζουμε ότι το 2001 στην απογραφή, Η Πέλλα απώλεσε μια έδρα η οποία κατέληξε σε άλλη περιφερειακή ενότητα, όχι τόσο γιατί είχε μείωση πληθυσμού, αλλά γιατί άλλες περιοχές είχαν αύξηση. Βέβαια η γενική εικόνα είναι ότι υπάρχει μείωση στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με το 2011, κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει και την Πέλλα. Παρόλα αυτά υπάρχουν οι τρόποι και οι μεθοδολογίες να γίνει σωστή και πραγματική απογραφή πληθυσμού όπου η Πέλλα θα βγει ενισχυμένη. Βέβαια από την αύξηση του πληθυσμού, ο νομός μας κερδίζει και σε άλλες κατηγορίες όπως η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενώ οι Δήμοι θα παίρνουν περισσότερα χρήματα από χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.  Φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο ο συνασπισμός όλων των δυνάμεων και των φορέων του τόπου όπου με μεθοδικότητα και στοιχειοθέτηση των ζητημάτων, να βρεθεί λύση.  Ακόμη σημαντικός παράγοντας θα πρέπει να είναι η επικοινωνιακή μετάδοση των μηνυμάτων που θα πρέπει να φτάσουν ως το τελευταίο χωριό και σε κάθε πόλη και γειτονία ώστε η απογραφή να πετύχει. Σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης που καίγεται να ανεβάσει τον πληθυσμού του μιας και βρίσκεται πάνω από εμάς, έχει βομβαρδίσει με διάφορα σποτ τα οποία παίζουν από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Πέλλα και οι  άλλοι

Με βάση το ΦΕΚ που εκδόθηκε πριν τις εκλογές του 2019, Η Πέλλα διαθέτει υψηλά υπόλοιπα για την διεκδίκηση της πέμπτης έδρας. Ειδικότερα τα υπόλοιπα των δημοτών για την επιπλέον έδρα είναι 14.217. Έτσι έρχεται ως επιλαχούσα έχοντας από πάνω της την Α Ανατολικής Αττικής με 14. 749 και την Α Θεσσαλονίκης με 15.185. Με βάση λοιπόν τα στατιστικά, η Πέλλα απέχει από τις ακόλουθες περιφερεικές ενότητες που κερδίζουν έδρα με την ακόλουθη διαφορά

1)      Αχαϊας 2.180 9 έδρες

2)      Θεσπρωτίας 2.557 2 έδρες

3)      Β3 Νότιος τομέας Αττικής 2.814 18 έδρες

4)      Καστοριάς 2.881 2 έδρες

5)      Άρτας 3.436 3 έδρες

6)       Μαγνησίας 3.524 6 έδρες

7)      Χίος 4.409 2 έδρες

 

Πότε ξεκινάει η απογράφη

Η προγραμματισμένη για το διάστημα από 23 Οκτωβρίου έως 23 Νοεμβρίου γενική απογραφή του πληθυσμού, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, που αυτή τη φορά λόγω πανδημίας θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά (ή μέσω συνέντευξης για ηλικιωμένους), είναι η πλέον καθοριστική για την Πέλλα. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το θετικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Η πιο ηχηρή αλλαγή που θα αποτυπωθεί στην επικείμενη απογραφή, τη μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει ένα κράτος σε περίοδο ειρήνης, είναι η μείωση του συνολικού πληθυσμού κατά 500.000 που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες σχετιζόμενους κυρίως με την προηγηθείσα δεκαετή οικονομική κρίση.

 

Αυξηση λόγω προσφύγων

Περιοχές που, σύμφωνα με τον καθηγητή, αναμένεται να κερδίσουν σίγουρα πληθυσμούς είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και τα Δωδεκάνησα, λόγω των προσφύγων: «Οι περισσότεροι νομοί της χώρας μας θα χάσουν πληθυσμό, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Η Αττική, για παράδειγμα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, τον ανατολικό και δυτικό τομέα που εμφανίζει θετικό ισοζύγιο γεννήσεων -θανάτων, θα χάσει αρκετό πληθυσμό. Όπως και όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό, του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων – θανάτων και του γεγονότος ότι δεν είναι πλέον ελκυστικά μέρη για μετεγκατάσταση

Στα πάτρια εδάφη

Όσον αφορά τις εσωτερικές μετακινήσεις, ένα ενδιαφέρον μοντέλο που θα αναδείξει η απογραφή του ’21 είναι η αντίστροφη μετακίνηση δύο τύπων, της «συντήρησης» και της «δημιουργίας»: «Οι τάσεις μετακίνησης των προηγούμενων δεκαετιών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν ανακοπεί. Ταυτόχρονα, λόγω της κρίσης, άρχισε να αναδύεται μια αντίστροφη τάση, ένα κύμα επιστροφής στα πάτρια εδάφη. Άτομα άνω των 55 ετών, λόγω των δυσκολιών διαβίωσης στα αστικά κέντρα, τείνουν να επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους με τους οποίους διατηρούν σχέσεις. Και μια μικρότερη τάση καταγράφεται από νέους που αναγνωρίζουν πρόσφορες συνθήκες να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο στο μέρος από το οποίο κατάγονται οι ίδιοι ή οι γονείς τους.

 

Τι είναι η απογραφή

Η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, αποτελεί ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία με σκοπό τη συλλογή αντικειμενικών πληροφοριών με μεγάλη ανάλυση στο σύνολο της Χώρας και σε τοπικό επίπεδο. Διενεργείται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε δέκα χρόνια, με ενιαία πρότυπα και μεθόδους. Λόγω της σπουδαιότητας αλλά και της πολυπλοκότητάς της, η εκάστοτε Απογραφή χαρακτηρίζεται διαχρονικά ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το Κράτος σε περίοδο ειρήνης».

Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 πρόκειται να διενεργηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή κατά το χρονικό διάστημα από 23 Οκτωβρίου 2021 έως 23 Νοεμβρίου 2021, με ημερομηνία αναφοράς των στοιχείων την 22α Οκτωβρίου 2021. Προπαρασκευαστικό στάδιο της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών αποτελεί η Απογραφή Κτιρίων, τα στοιχεία για την οποία θα συλλεχθούν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 10η Αυγούστου 2021, με ημερομηνία αναφοράς την 30η Ιουνίου 2021.


Νομικό Πλαίσιο

Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 διενεργείται βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις Απογραφές Πληθυσμού και Στέγασης και του Νόμου 4772/2021 (ΦΕΚ 17/ Α’/ 5-2-2021).     

                                 

Σκοπός της Απογραφής

Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών έχει σκοπό τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής του Κράτους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. Ηνωμένα Έθνη, ΟΟΣΑ). 

Σκοπός της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών είναι:

·         η καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής, 

·         η καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες, κατά τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 54 του Συντάγματος), 

·         η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό των κατοικιών, κατά είδος (κανονικές ή μη κανονικές κατοικίες), και η συλλογή στοιχείων  αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους,

·         η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών και των πυρηνικών οικογενειών,

·         η συλλογή στοιχείων για τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου πληθυσμού της Χώρας,

·         η καταγραφή στοιχείων σχετικών με την μετανάστευση (εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση).

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν σημαντικό εργαλείο στη διεξαγωγή ερευνών όλων των επιστημονικών πεδίων καθώς και στη διαμόρφωση και την υλοποίηση ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων. Συνιστούν μέσο για το σχεδιασμό και τη ρύθμιση ποικίλων διοικητικών θεμάτων. Τα αποτελέσματα των Απογραφών παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στους πολίτες και εν γένει στην κοινωνία. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται περαιτέρω ως το βασικό πλαίσιο για τη διενέργεια πολλών άλλων στατιστικών εργασιών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (συνιστώντας το πλαίσιο δειγματοληψίας για την οργάνωση και το μεθοδολογικό σχεδιασμό κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών στατιστικών ερευνών).

Σημειώνεται ότι, εκτός των ανωτέρω, τα στοιχεία της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 πρόκειται να αξιοποιηθούν για την κατάρτιση Στατιστικών Μητρώων Κτιρίων και Πληθυσμού, σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό μεθοδολογικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει την παροχή στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημογραφικών στοιχείων απογραφικού τύπου, σε ετήσια βάση. 

 

Μεθοδολογία διενέργειας της Απογραφής

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού (Covid-19), η συλλογή των στοιχείων τροποποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες Απογραφές (συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων με προσωπική συνέντευξη) με επαναπροσδιορισμό της απογραφικής διαδικασίας συνυπολογιζόμενης της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα προσέγγιση βασίζεται στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο πληθυσμός να απογραφεί ηλεκτρονικά μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής (web) εφαρμογής (ηλεκτρονική αυτοαπογραφή). Για κάθε ερώτηση ή πρόσθετη πληροφορία που ενδέχεται να χρειαστούν οι απογραφόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ για να τους κατευθύνει.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοαπογραφής, η Απογραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω συνέντευξης, λαμβανομένων όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Ασφάλεια δεδομένων

Τα στοιχεία της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 καταχωρίζονται σε ειδική ασφαλή βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει όλες τις συλλεγόμενες μεταβλητές. Για την πρόσβαση στις πληροφορίες της βάσης λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία απαραίτητα και αναγκαία, τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, προκειμένου να τηρείται το απόρρητο των αρχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3832/2010, και τα αρχεία της βάσης να είναι απροσπέλαστα από οποιαδήποτε άλλη βάση δεδομένων ώστε τα παρασχεθέντα δεδομένα να προστατεύονται από κάθε ανεξουσιοδότητη ή μη νόμιμη επεξεργασία.

 

 

1 σχόλιο:

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more