Σωστή κίνηση από την Κυβέρνηση
Στις 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση, στις 10 Μαΐου σειρά παίρνουν Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις απελευθερώνονται στις 15 Μαΐου μαζί με τον τουρισμό
• Οριστικά τέλος μπήκε στο ενδεχόμενο να επιτραπεί στους κατοίκους των αστικών κέντρων η έξοδος προς την ύπαιθρο για το φετινό Πάσχα.
Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε χθες οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις να ανοίξουν μαζί με τον τουρισμό στις 15 Μαΐου και λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του έπαιρνε σαφή θέση:
«Έχω πει -τόνισε- ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας».
Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού προέκυψε ο «οδικός χάρτης» για το επόμενο διάστημα.
Χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς
Συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε συγκεκριμένα: «Υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:
Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.
Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.
Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.
Πως θα λειτουργήσουν οι ναοί
Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
Επιτάφιος και Ανάσταση
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
Πιο αργά τα βράδια
Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας. ο περιορισμός της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.
Τέλος το χωριό...
Έτσι με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις, ούτε η Πέλλα θα δεχθεί επισκέπτες την Πασχαλινή περίοδο από μακρινές περιοχές όπως η Αττική ή η Θεσσαλονίκη. Απομένει πλέον να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες δεν έχουν κριθεί ακόμα. Όπως και να ‘χει, τα χωριά θα περάσουν και φέτος Πάσχα με λίγο κόσμο, δηλαδή τους μόνιμους κατοίκους τους και τους συνήθεις επισκέπτες του Σαββατοκύριακου.
Το Πασχαλινό τραπέζι
Τι θα γίνει όμως ανήμερα του Πάσχα που ο πιο πολύς κόσμος θα το περάσει και πάλι στις πόλεις; Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, δίνεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα.
Όπως είπε, συνιστάται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Γυμνάσια και Δημοτικά
Όσον αφορά στο άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών που ανακοινώθηκε για τις 10 Μαΐου, αυτό θα γίνει με «οδηγό» το άνοιγμα των Λυκείων και με βασικότερο «όπλο» τα self test, αλλά και τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.
Άνοιγμα του τουρισμού
Στο μεταξύ, ενόψει ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαΐου, οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως έχει κάνει γνωστό ήδη ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Θεοχάρης.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μέχρι να ανοίξει η διαδικασία του εμβολιασμού, θα γίνονται συχνότατα δωρεάν self – tests σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ενώ εστίασε σε πέντε βασικά σημεία που στέλνουν, όπως είπε, σαφή μηνύματα για την ασφαλή υγειονομική εικόνα της χώρας. Είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση για πλήρη ανάρρωση αν έχει κανείς νοσήσει, τα δωρεάν τεστ ελέγχου κορωνοϊού, η άμεση απομόνωση περιπτώσεων θετικών στον ιό, τα ξενοδοχεία απομόνωσης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου