Μπορεί ακόμη να εξακολουθεί να είναι δύσκολη η κατάσταση στη χώρα και να παραμένει ακόμη το lockdown, η Πέλλα να μπήκε στο βαθύ κόκκινο από εχθές, πλην όμως οι ειδικοί αφήνουν μια μικρή «χαραμάδα» αισιοδοξίας.
Την ίδια ώρα, τα self test έρχονται να προστεθούν στα «όπλα» της δύσκολης εξίσωσης για την επανέναρξη δραστηριοτήτων της οικονομίας.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα προς το παρόν είναι επιβαρυμένα. Τα 23.500 ενεργά κρούσματα και η κατάσταση στα νοσοκομεία έχουν θέσει επιστήμονες και κυβέρνηση σε επιφυλακή.
Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση.
Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή το απόγευμα εντύπωση προκάλεσε η ειδική αναφορά του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Κ. Χαρδαλιά που τόνισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας εμφάνισε αύξηση 101,9% (!) στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες!!! Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή ενώ οι προβλέψεις αναφέρουν πως τουλάχιστον μέχρι τις 2 Απριλίου τα κρούσματα θα είναι πάρα πολλά στην Πέλλα καθώς περιμένουμε να δούμε το τι θα καταγραφεί από τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου...
Εξάλλου σύμφωνα με το ΦΕΚ με το οποίο η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας εντάσσεται στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου με αποτέλεσμα να ισχύουν νέοι περιορισμοί. Το βασικό σημείο που διαφοροποιεί την κατάσταση είναι το κλείσιμο του λιανεμπορίου στην Πέλλα.
Γενικότερα και με βάση το ΦΕΚ, από σήμερα ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00μ.μ. ως τις 05:00π.μ
-Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου
-Λειτουργεία σχολείων με τηλεκπαίδευση
-Τέλεση λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό κάθε δήμου, με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και με όριο τους 20 πιστούς. Παράλληλα, επιτρέπεται η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.
-Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με τα μέτρα που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα.
-Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής συνεχίζουν να λειτουργούν όπως σήμερα.Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού
Σύμφωνα με όσα ορίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε σχετική δημοσίευση, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Αυτές είναι οι εξής:
-Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης. -Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
-Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
-Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
-Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων και πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
-Εφάπαξ μετάβαση φοιτητή ή σπουδαστή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Σχολή του, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
-Εφάπαξ μετάβαση μαθητή ή εξεταζόμενου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.
-Μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ακόμα ενός προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή, που ο φοιτητής/η φοιτήτρια σπουδάζει και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής ύστερα από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό και απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
Το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη, προσέθεσε.
Ωστόσο οι «φωνές» των επιστημόνων που λένε πως βαδίζουμε στην κορύφωση της πανδημίας η οποία θα φέρει σύντομα την ύφεση, επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει τον προγραμματισμό της σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ανοίξει η αγορά.
Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ορίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση των επιστημόνων ώστε να εκτιμήσουν αν υπάρχει περιθώριο να ανάψουν το «πράσινο φως» γηια το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.
Τι σχεδιάζεται να ανοίξει, πότε θα αρθεί το lockdown
Στη μάχη κατά του κοροναϊού μπαίνουν από τις αρχές Απριλίου και τα self test, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις άλλες δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, όπως τα τυχαία rapid test και ο εμβολιασμός.
Στο πλαίσιο αυτό με δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα διαφανεί μείωση των κρουσμάτων η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου.
«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε, ενώ σχετικά με τα σχολεία πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα.
«Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο και πιο ασφαλές για όλους. Ώστε να μην πάμε σε άνοιγμα – κλείσιμο που κουράζει» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν καλύτερη χθες και προχθές και ευχαρίστησε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό για τη συγκλονιστική τους προσπάθεια, την αίσθηση καθήκοντος και την αυταπάρνηση.
Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί πρώτα η σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού -ακόμη και σε υψηλούς αριθμούς, ώστε μετά να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.
Το ημερολόγιο προς το παρόν δείχνει 5 Απριλίου, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως δεν θα διστάσουν να δώσουν άλλη μία εβδομάδα χρόνο προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας φτάνοντας δηλαδή έως και τις 12 Απριλίου.
Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα ενώ το πλαίσιο λειτουργίας της ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας όταν ληφθούν οι αποφάσεις.
Οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν από εβδομάδα ξανά τα διαθέσιμα δεδομένα έτσι ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς.
Ανάλογα τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.
Μαζί με το λιανεμπόριο, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων.
Όπως φαίνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να τις απελευθερώσουν παράλληλα με την λειτουργία της αγοράς, ενώ υπενθυμίζεται πως ήδη για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται εκτός οικείου δήμου στέλνοντας 6 στο 13033.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Χθες το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σχέδιο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα των σχολείων το ταχύτερο δυνατό με προτεινόμενη ημερομηνία την 5η Απριλίου με την προϋπόθεση φυσικά να έχει ολοκληρωθεί η έξαρση της πανδημίας και να εξισορροπηθεί η επιδημιολογική καμπύλη.
Βασικό εργαλείο η διενέργεια self tests σε καθηγητές και μαθητές σε σταθερή βάση και συγκεκριμένα τουλάχιστον κάθε Δευτέρα.
Μάλιστα η συζήτηση για άνοιγμα που αφορά γυμνάσια και λύκεια αναφέρεται σε όλες τις περιοχές ακόμη και αυτές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο με τους ειδικούς να εξετάζουν το θέμα αλλά δηλώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδας.
Αυτό που ενδιαφέρει είναι να πιστοποιηθεί η εικόνα της αποκλιμάκωσης που παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε συνδυασμό με τις μειωμένες αφίξεις και εισόδους ασθενών στα νοσοκομεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου